49
Следвайте ни

Общината поде кампания за озеленяване на Пловдив, започна с болниците ВИДЕО, СНИМКИ

С новозасадените ели и чинари местната власт ще бори мръсния въздух

viber icon

С лопата в ръка представители на местната власт и болничните заведения подеха кампания за озеленяване на Пловдив. Целта й е да подобри качеството на въздуха в града, който е един от най-замърсените в Европа.

Разширяването на зелената система в Пловдив стартира с градинките в болничните заведения и ще продължи с пространствата в училищата, детските градини, яслите и обществените сгради. Първите фиданки бяха посадени в двора на МБАЛ ”Св. Пантелеймон”.

Още от ранни зори течеше трескава подготовка на почвата –  екипите на ОП „Градини и паркове“ я почистиха от отпадъците вследствие на навявания, разрохкаха пръстта и изкопаха дупките за засаждане на дръвчетата. За да дадат пример за отговорността на всеки човек за подобряване качеството на въздуха, първите фиданки засадиха зам.-кметът с ресор екология Анести Тимчев, директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев и зам.-управителят на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ инж. Марко Иванов.

„Добре че повечето са ели, вечнозелени са и няма да падат листа от тях“, пошегува се инж. Марко Иванов, след като засади първото дръвче. Освен ели, в двора на лечебното заведение бяха засадени чинари и криптомерия. Веселин Козарев припомни, че преди 8 годни мястото е било залесено с над 550 дръвчета, а днешната акция само дообогатява дървесното разнообразие.

Следващите лечебни заведения, в които ще бъдат засадени ели и чинари, ще са кожният и онкологичният диспансер, както и центърът за детско психично здраве. Първото училище, което се присъедини към залесителна акция още днес, е СУ "Св. Софроний Врачански" в район „Тракия“. Всички дървета идват от разсадника на ОП „Градини и паркове“, който е изключително богат на видове. 

Предстои създаването на целогодишна програма за доброволчески инициативи и действия на гражданите на Пловдив за възстановяване и развитие на зелената система. Като част от програмата ще бъде направен преглед на растителността на хълмовете в града и тя ще бъде възстановена там, където е необходимо. Ще бъдат засадени и нови дървесни видове.

"Специалистите на ОП „Градини и паркове“ ще оценят всяка една възможност в публичните сгради за нова растителност”, увери зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Петко Недев

Петко Недев

08.12.2021 | 17:39

къде е ? Крадеше като за световно, под крилото на бившата администрация. Все активист го раздава, първо в БСП, после в ГЕРБ. Знае къде е келепира. Колкото е алчен, два пъти повече е страхлив. Вероятно е излезнал в дълбока нелегалност.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?