Следвайте ни

Общината купува 3 имота за пробива под гарата, за два не се разбраха

viber icon

Общината купува 3 имота заради пробива под Централна гара. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание, което продължава и утре, заради дългия дневен ред. Те са собственост на „Хреброс бус“, чийто изпълнителен директор е инж. Веселин Дошков и на „Билла Недвижимости“. За други два, които са собственост на БДЖ, старейшините не се разбраха.

Имотите няма да бъдат отчуждени, а ще се вземат с директно договаряне със собствениците за покупко-продажба. За целта старейшините преместиха трите, за които постигнаха съгласие, от  графа отчуждаване в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти в графа възмездно придобиване на имоти.

„С тези 3 точки ще дадем с около 100 000 повече, защото ги купуваме, а не отчуждаваме“, каза Веселина Александрова по време на дебата. Въпреки този аргумент за терените в района на автогара „Родопи“ беше постигнат консенсус да бъда наплатени на собствениците. Така за тях общината ще трябва да отдели общо 307 800 лв. без ДДС, като 263 800 лв. без ДДС са за двата имота собственост на „Хеброс бус“. Площта, върху която се простират, е 262 кв. м и 747 кв. м. Теренът на „Била Недвижимости“, който също ще бъде закупен е 101 квадрата, а договорената цена е 44 000 лв. без ДДС. С покупката му по никакъв начин няма да се засегне функцията на хипермаркета, е записано в доклада към предложението към общински съвет.

Предложението за даването на 251 200 лева на „БДЖ Пътнически превози”  за два имота с обща площ от малко над 902 кв.м обаче нажежи страстите. Според Николай Радев тези имоти не трябва да се купуват, а да се прехвърлят от държавата безвъзмездно. Зам.-кметът Невена Балчева подчерта, че са се провели много срещи с БДЖ, но те са отказали да прехвърлят имота безвъзмездно. Слави Георгиев пък подчерта, че при всички процедури за пробива под гарата се нарушава интересът на Пловдив за сметка на НКЖИ.

„Вероятно през 1967 година този пробив и  изграждането на интермодален център там в било подходящо, но вече не е така.  Не може да се сложи подобно нещо до един район на града със 100 000 население, а видно е,че разширението на града ще бъде към Община Родопи“, каза Слави Георгиев. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Коментаръ

Коментаръ

13.01.2021 | 17:59

Този проект е скъп и трудно постижим.Трябва просто и евтино бетонов мост до стане подлез по същото трасе а Хр.Ботев да мине над него.Обратнота на сегашното.даже може и платното където спират автобусите от София също да слезе надолу и да се вкючи в подлеза

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?