Следвайте ни

Общината иска да рециклира над 6000 тона строителни отпадъци

viber icon

Бурното развитие на строителния бранш в Пловдив води след себе си редица проблеми, един от които свързан с отпадъците от старите сгради. При правилна обработка старите строителни материали могат да бъдат ползвани отново. Именно фирма, която да извършва тази дейност търсят от Община Пловдив. 

С договор по обществена поръчка местната администрация иска да намери изпълнител, който да оползотвори строителните отпадъци, получени от дейността на гражданите и домакинствата на територията на общината. Задължително условие пред кандидата е да има  площадка, регистрирана съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците. 

Строителният отпадък, който се очаква да бъде генериран е сериозне - 40 тона бетон, 30 тона тухли, 2500 тона керемиди и плочки, 7 тона стъкло и още над 3000 тона други видове остатъци от стари къщи и сгради. Освен печалбата от повторното им използване и оползотворяване, фирмата, която ще ги извозва, може да получи до 50 000 лева без ДДС за извършените дейности. 

В редица страни от Европа от години е практика в новите строежи да бъдат влагани между 15 и 30% рециклирани матариали. У нас обаче, тази практика все още не е широко застъпена. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?