Следвайте ни

Общината иска 60 млн. заем за 4 големи проекта в Пловдив

viber icon

Възможността за финансиране на четири големи и важни инфраструктурни обекти представи днес Община Пловдив пред лидерите на политически групи в Общинския съвет. Нужните близо 60 млн. лева ще бъдат под формата на заем от Фонда за градско развитие за Южна България по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. с инвестиционен проект „Подобряване и модернизация на градската среда в Пловдив“.

В срещата участваха кметът Здравко Димитров, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов и зам.-кметът по финанси Величко Родопски. От страна на Общинския съвет присъстваха - председателят Александър Държиков, Ангел Славов от ГЕРБ, Николай Радев от БСП, Евелин Парасков от ПП "Съюз за Пловдив", Константин Георгиев от "Кауза за Пловдив", Георги Колев от  Земеделски съюз "Ал. Стамболийски", Веселка Христамян от "Демократична България", Стефан Послийски от ВМРО, Слави Георгиев от НФСБ , Али Байрям от ДПС, Георги Величков от "Ние гражданите" и Стефан Аксиев от "Воля".

Проектите, с които се кандидатства пред Фонда за устойчиви градове са:

Изграждане на подлеза „Модър - Царевец“ и реконструкция на ул. „Модър“ в участъка от бул. „Коматевско шосе“ до бул. „Хаджи Димитър“.

Реконструкция на кръстовище на бул. „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица – юг“ или известен като пробива до Водна палата.

Реконструкция на ул. „Даме Груев“ в участъка от надлез „Родопи“ до бул. „Македония“ и нов мост над река Марица, свързващ районите „Северен“ и „Западен“.

За да започне официални преговори с Фонда за получаването на заем за  изграждането на тези обекти, е необходимо съгласието на Общинския съвет.

„Приключваме една много тежка година, а следващата няма да е по-лека, но градът трябва да продължи да се развива. Обектите, които предлагаме ще подобрят пътните връзки между районите и с тяхната реализация целим облекчаване на трафика“. Това заяви в началото на срещата кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че за тези обекти има пълна проектна готовност, приключени са отчуждителните процедури и има строително разрешение.

„Обектите са на обща приблизителна стойност 60 млн. лв. и са избрани на следния принцип: първо, не могат да участват за европейско финансиране през следващия програмен период и остават приоритет на общината. Второ, фондът финансира само обекти от линейната инфраструктура в пълна готовност за стартиране“, обясни ресорният зам.-кмет Пламен Райчев.

По думите му фондът по принцип дава много добри условия при кредитирането като очакваната лихва е 0,6% за срок от 20 години и с три години гратисен период. Той подчерта, че когато се влезе в същински преговори, могат да се постигнат и по-добри условия.

За останалите приоритетни инфраструктурни проекти общината ще кандидатства за безвъзмездно финансиране през новия програмен период.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ох, лапачка

Ох, лапачка

15.12.2020 | 20:41

Проектите са мал оумни, но нивото на това управление е такова по принцип. Интересното е друго - дали и как точно са разпределили кражбата, защото този заем няма да мине в общинския съвет, без Тотев да се съгласи. А за да се съгласи Тотев и да изкомандва съветниците си да гласуват, нали си знаем колко му е комисионната - 70 процента. Зико, Зико, защо изобщо се захвана с тая работа, да те пита човек, куха побеляла кратуно!?! А, забравих и Коминкина, нейните гласове също са нужни, ама само за едно ново бяло ауди няма да ги даде.

Отговори
3 3
намръщенЪ

намръщенЪ

15.12.2020 | 18:40

И на мен пробив под Марица ми се вижда глупав вариант

Отговори
6 4
хмх

хмх

15.12.2020 | 17:20

Не е трудно човек да досети какво ще се получи при построяване на пътят - блато под кръговото на Водната палата. Вътре при всеки дъжд ще е плавателно. А без дъжд няма да може да се ползва, защото този подлез ще бъде блокиран от дълга опашка чакаща за ляв завой посока Панаира. Този проект показва управленска немощ

Отговори
9 3
хмх

хмх

15.12.2020 | 17:08

Я да видим Каназирева дали ще го одобри?! Нали се изказваше против пробив на Водната палата и против кръгово, а за светофар. Аз също съм за светофар, но властта ще налее милиони в някакво недоносче за пореден път.

Отговори
11 2
Предлагам

Предлагам

15.12.2020 | 23:33

Да се направи водосвет на това кръстовище. Та да може като се направи този пробив преминаващите автомобили да изпитват удоволствието, че се превръщат в амфибии, тъй като едното ниво на кръстовището ще е под нивото на река Марица.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?