49

Общината и бизнесът не се отказват от втория гребен канал

Кметът Здравко Димитров настоява, че проектът е полезен за града, и кани инвеститорите да потвърдят намеренията си за концесия 

Вторият гребен канал не е погребан. Съоръжението не е включено в действащия Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив според публикуваната миналата седмица окончателна екологична оценка на Плана. Според експертите неговото изграждане ще засегне над 150 дка и ще предизвика други намеси в зоната. Бизнесът и Общината обаче не се отказват от неговото изграждане. Кметът на Пловдив Здравко Димитров е настоял пред инвеститорите да входират проекта.   

За съоръжението в Пловдив се говори от години. След като администрацията не намери пари за неговото строителство, гребната общност в града с подкрепата на бизнеса реши да кандидатства за концесия и да изгради сама съоръжението. Процедурата е предвидена и в Годишната програма за управление на общинска собственост за 2022 г.

Според защитниците на идеята с построяването на помощния канал Пловдив ще може да организира големи състезания, които да привличат състезатели и туристи от цял свят. Това ще генерира сериозни приходи в градската икономика. 

Последното голямо състезание по гребане в Пловдив беше през септември 2018 г.  - Световното първенство за мъже и жени до 23 г. Тогава в Пловдив гостува лично президентът на МОК Томас Бах, който направи и символична първа копка на втория гребен канал.

Какво представлява самият проект? И защо той е толкова важен за Пловдив?

Първо, целта му е да модернизира съществуващия Олимпийски гребен канал и съседния парк, което ще ги превърне в мултифункционален комплекс за спорт, развлечение и защитен парк. Новият проект ще осигури минимум две водни връзки към съществуващия канал - едната е на стартовата линия, другата - на финала. Така той ще отговори на изискванията на Международната федерация по гребане (FISA). Главният източник на вода е река Първенец, а необходимите допълнителни количества ще бъдат осигурени от каскадата "Доспат-Въча".

Приблизителните размери на съоръжението са: дължина - 2100 м; ширина - 45 м; дълбочина - 1,5 м - с изключение на водната ски писта, съгласно стандартите на IWSF.

Веднъж построено, съоръжението ще създаде възможности за провеждането на много световни и европейски шампионати по спортен риболов, джогинг, спортно ходене и други. Тук

ще се оформят и подходящите зони за разходки, пикници, зелени училища и детски площадки.

Пловдивчани ще спортуват активно - гребане и риболов, ще карат велосипеди или кънки под наем. Ще могат да играят волейбол и да ходят на фитнес на открито. През зимата локацията ще е подходяща да се карат кънки на лед. За целта се планира специална пързалка, която заедно със стените за катерене и водните колела ще допълват атракциона.  

Зоната за активна почивка ще развие допълнителни аматьорски спортове и забавления: стени за катерене, пешеходни алеи и алеи за велосипедисти, пейнтбол, плажен волейбол и комплексни съоръжения като атракциони. Проектът разработва микрозони и внимателно определя всички площи, така че да се разделят шумните и силно посещаеми места от тези за отмора. Тяхната изолация ще стане и чрез дървета и растителни масиви. От северната част на съществуващия канал се обособяват шест зони за паркиране на близо 700 паркоместа. В парка хората ще се придвижват с туристически влакчета и велосипеди в специално предназначените за това алеи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
Треньора на треньорите по гребане

Треньора на треньорите по гребане

03.09.2022 | 19:48

Не четете което много ме натъжава. Първо никъде не се изисква да има втори гребен канал за световни първенства но канала трябва да е достатъчно широк за да се поставят вълноотражатели за загряването на състезателите. Във Пловдив няма достатъчно разстояние нито откъм 1 нито откъм 9 коридор затова трябва дублиращ канал. Той ще се ползва само при големи първенства а през другото време ще има атракциони и ще се ползва от всички. Второ не бъркайте физкултурници със състезатели за да не се чудите къде има такава изисквания.

Отговори
3 1
Майнич

Майнич

03.09.2022 | 00:49

Влязох на общественото обсъждане 2014г. и казах в залата,че съм бивш състезател по гребане и искам да ми покажат документ от Световната федерация по гребане в който да е посочено изискване да има 2ри гребен канал за да бъде одобрен комплексът за световни първенства. Общинските велможи ме гледаха като наакани и нищо нямаха черно на бяло да покажат. Други присъстващи им казаха на Оризаре да правят 2 гребни канала ония пак се правят на неразбрали. Всичко е престъпна схема,никой не изисква.2ри. канал освен те самите.

Отговори
4 2
Майнич

Майнич

03.09.2022 | 00:00

Бях на обществено обсъждане през 2014г. когато за пръв път сдружението от кметове и кандидат новобогаташи се пробва да пробутат издеята,че имало нужда от 2ри гребен за да отговаря на изискванията за провеждане на олимпийски състезания по гребни спортове. Поисках думата и им казах,че аз съм бивш състезйтел по гребане но не съм спещал такова изискване. Поисках да ми покажат писмо от коя международна федерация по гребане са поставяли такова искане. Стреснаха се и само мигаха на парцали. Така че никакво изискване за състезателен комплекс няма такова.

Отговори
3 2
Не всичко е пари и бетон

Не всичко е пари и бетон

01.09.2022 | 19:17

Общината и туморния бизнес, който пречи на Пловдив да се развива няма да успеят да направят нищо. Има достатъчно будни граждани, които ще попречат изсичането на цял парк.

Отговори
7 5
Ned hristov

Ned hristov

31.08.2022 | 13:52

Общината и бизнесът срещу пловдивчани.Така трябва да се казва статията.Нищо хубаво не ни чака от местната власт и бизнесът който дава супер ниски заплати.Едните крадът а другите ги закрилят.За пловдивчани не мисли никой

Отговори
13 5
Минаващ

Минаващ

31.08.2022 | 11:45

Гербавите орки не се наплюскаха!!! И града ще махнат срещу някоя комисионна.

Отговори
16 8
Марияна

Марияна

31.08.2022 | 11:21

Това е едно от малкото места за разходка и спорт. Не е нужно да се унищожава природата! Гребането е хубав спорт, но има и други спортове освен гребане и футбол в този град! Стадионът е пълна разруха. По-добре да се ремонтира, но проекта да включва и лекоатлетическа писта , а не да се строят само футболни стадиони!

Отговори
16 6
ДАЙТЕ ДА ВЗЕМЕМ

ДАЙТЕ ДА ВЗЕМЕМ

31.08.2022 | 10:22

ООО КОЛКО ИМА ЗА КРАДЕНЕ ....А ТАМ ТЪРЕВ МЪРЕВ КОЛЕВ....ЕДИН ГЛАС ИДЕШЕ КЪДЕ 150 КАЙМЕТА НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ И ЗА ДВАМИНЦАТА ...

Отговори
14 4
Треньора на треньорите по гребане

Треньора на треньорите по гребане

30.08.2022 | 16:38

До всички специалисти и разбирачи по темата. Проекта е направен по всички правила на световните федерации по Ак гребане и К Каяк и никакви вълни няма да пречат. И ще кажа че благодарение на този проект все още не е застроено около канала защото на трасето на вторият гребен канал има парцел на английски инвестиционен фонд. Ако фонда го продаде на някой местен велможа къде ще играят нашите деца и внуци. Толкоз по темата. Всеки има мнение и задни части но не ги предлагайте без да разбирате.

Отговори
12 9
Станислав Маринов

Станислав Маринов

31.08.2022 | 08:47

Кви деца и внуци, бе. Само цигани остават в тоя град ... и колкото до гребният канал ... направи си го пред вас.

Отговори
6 11
Станислав Маринов

Станислав Маринов

30.08.2022 | 16:20

Зико, двуметров уличен стълб ... как не се налапа, бе ?!?

Отговори
14 9

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?