Следвайте ни

Общината дава половин милион лева за реклама на Пловдив

viber icon

Най-големият бюджет, приеман  досега, е заложен за развитието на туризма  в Пловдив  през втората година на пандемията. Средствата в размер на 784 851 лева  бяха  гласувани на сесията на  местния парламент   по предложение на Общинския съвет по туризма. От тях 502 651  лева  се заделят за реклама на Пловдив като туристическа дестинация. Парите са завишени и заради това, че през 2020 г. заради извънредните мерки и рязък спад на туристи  367 465 лева останаха неизразходвани.

В кризисната 2020 г. в Пловдив  е регистриран  спад от 53 на сто на туристите и реализираните нощувки., което е довело  до загубата на приходи  за града за  12.5 млн. лв.  Зам.-кметът Пламен  Панов обаче  се позовава на прогнозата, че се очаква  пандемичната обстановка да затихне и през 2022 – 2023 г. светът ще се върне към нормалния живот, затова общината  трябва  да продължи популяризирането на  Пловдив, за да привлече наши и чужди туристи.

За изработване на нов туристически портал и мобилно приложение са планирани 20 000 лева. За откриването на новия туристически обект – Голямата епископска базилика  - се осигуряват 25 000 лева.   Базиликата ще бъде открита след изборите, през април, а не на 22 март, каквато дата беше определена първоначално, уточни кметът Здравко Димитров.

Дълги дебати   предшестваха решението за  годишната програма на туризма,  взето   с 33 гласа „за“, 6 „против“ и 1  „въздържал се“.   Николай Радев от БСП упрекна администрацията, че при отчета  за миналата година постоянно се оправдават с  коронавируса и препоръча по-агресивна реклама.

Като отвориш кутията „Копърка”, на нея да пише „Пловдив е туристическа дестинация”, образно сравни Радев и посъветва за по-добра реклама да бъдат наети външни експерти.  Според Георги Величков  от „Ние, гражданите” общината не е добре позиционирана в социалните мрежи. „Страницата на Пловдив има 11 000 последователи, аз имам 22 000, а не съм известен толкова колкото Пловдив. В инстаграм има 1144 последователи, скандално е“, каза Величков.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ццц

Ццц

16.02.2021 | 20:48

Отворете летището за нискотарифните компании, за чартърни полети, а не туристите, като пристигнат в селския ,,мегаполис,, София, да си наемат хотел, а в Пловдив да дойдат за един ден, да изядат по един сандвич, да си направят снимки на Римския и Амфитеатъра, да поцъкат и вечерта обратно в Софето да си харчат парите.

Отговори
3 0
Сик

Сик

16.02.2021 | 17:23

Излезнаха най-новите социологически проучвания. ГЕРБ вече води убедително пред БСП с над десет процента преднина. В Пловдив сигурно е с над двадесет процента.

Отговори
5 2
777

777

16.02.2021 | 17:18

Грозев ще ги похарчи затова е доведен

Отговори
3 2
Пст

Пст

16.02.2021 | 16:40

Някой да е чул в чии джобчета се изливат тези пари и дали няма да си купят медиен комфорт от титюков24 ? Впрочем очаквайте новият околоизборен п@рцал на онази медия

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?