Следвайте ни

Общината дава без търг 6 млн. за почистване на река Марица 

Поради изтъкната неотложност, поръчката се възлага директно на консорциум от две пловдивски фирми

viber icon

Близо 6 милиона лева с ДДС ще получи “по бързата писта“ от Община Пловдив ДЗЗД "Консорциум за профилактика и възстановяване на речни корита и водни системи". При нормални условия след обявяването на търга в следобедните часове на 16 април би следвало да има 30-дневен срок за потенциалните кандидат-изпълнители да се запознаят с параметрите по поръчката и да подадат документи, съобразно изискванията на ЗОП (Закон за Обществени поръчки).

Вратичка в законодателството обаче позволява на възложителя да организира пряко договаряне с изпълнител, при наличието на „неотложни обстоятелства“. Според ЗОП „неотложно възлагане“ на поръчката може да има поради изключителни обстоятелства. При него е допустимо да не се спазят сроковете по чл. 188, ал. 1 (отнасящи се до събиране на оферти с обява). Обстоятелствата, с които се обосновава наличието на неотложност, не трябва да се дължат на възложителя. Според закона тези изключителни обстоятелства трябва да са били непредвидими за възложителя. Доказването на тяхната „неотложност“ обаче не е дефинирано никъде в ЗОП.

Така само часове, след като официално е пуснато обявлението до АОП (Агенция за Обществени поръчки), градската администрация в лицето на зам.-кмета по финансите Величко Родопски избира изпълнител по бързата процедура. За „неотложен фактор“ в случая се приема писмо от Министерството на околната среда и водите от началото на годината в което се казва, че коритото на река Марица застрашава международното екологично състояние и обраслата растителност може да подкопае основите на градските мостове.

 В самото обявление до АОП е записано, че с тези 5,9 млн. лева ще се ползват за изготвяне на техническия инвестиционен проект за плановото премахване на растителността. След одобрението на проекта и съгласуването му по надлежния ред, следва да бъде извършено премахване на дървесните групи, формирани върху пясъчни острови в коритото на реката, както и пречупени и наклонени дървета.

При необходимост – почистване от замърсявания с отпадъци от смесен произход. Обемът и видът на необходимите дейности ще бъде заложен в последствие – при одобрената проектна разработка, която ще бъде извършена от изпълнителите. Средства за този проект в момента обаче няма. Което значи, че Общината ще подпише в аванса огромен договор, за който все още няма яснота как ще бъде финансиран.

Срокът, за който „неотложните“ дейности ще бъдат реализирани, е цели 12 месеца, които на всичко отгоре започват да текат едва, след като изпълнителят изготви проект. Правното основание, цитирано в обявлението на Община Пловдив, е на базата на чл. 79, ал. 1, т. 4, който урежда възможността за директно възлагане.

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Иван Пловдивски

Иван Пловдивски

20.04.2021 | 23:08

Точно в тези групи дървета гнездят много птици, включително защитеният малък кормиран. Нека община Пловдив не забравя, че река Марица е биокоридор и част от от екологичната мрежа Натура 2000! Да се посъветват с Българско дружество за защита на птиците или Зелени Балкани!

Отговори
0 0
О нийл

О нийл

20.04.2021 | 17:38

Ебаси баскетболната схема!

Отговори
1 0
Славчо

Славчо

19.04.2021 | 18:32

Това си е чиста далавера. През 2010 г. Чичо Митко свърши същата работа за 2,5 млн лева. Ще има много пари за комисионни.

Отговори
7 1
ЗиКи, МиКи

ЗиКи, МиКи

19.04.2021 | 17:25

Егати и спешната поръчка! Щяло една година да правят проект и една година да го изпълняват и това било спешно! Истината е, че бързат да откраднат едни пари ! Нещо паниката ги е налегнала, но и на тези няма да им се размине за золумите!

Отговори
9 2
дии

дии

19.04.2021 | 17:20

Здрафко, закъсня май на. Няма да ви позволят да краднете. Моли се да не ви разследват за нагласени поръчки. Трябва с новата власт да съгласувате първо, да делите с тях и тогава ще мине.

Отговори
8 2
inge

inge

19.04.2021 | 15:54

Кмете, кмете с най-евтин и плосък номер се опитваш да източиш някой милион ...Даже не може и да някоя по засукана схема да измислят . Ама нали си го избрахме.

Отговори
18 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?