2374

Общината дава 2 млн. за нови LED лампи, ще пести от сметки за ток

Община Пловдив е обявила обществена поръчка за ремонт на уличното осветление в града. Пределната стойност на проекта пък е цели 2 млн. лв. с ДДС. Срок на договора, който бъдещият изпълнител ще подпише, е до края на 2023 г. или до изчерпване на стойността му - което от двете събития настъпи по-рано.

Целта на настоящата поръчка е да се извършат ремонтно-възстановителни работи на уличното и парковото осветление с цел подобряване и осигуряване на по-добри условия за живот, добра осветеност през нощта, безопасен транспорт на пътници и товари, достъпност на лица с увреждания, както и опазването на околната среда. Новите лампи ще бъдат от типа LED и ще са енергоспестяващи, с което Общината ще намали сметките си за ток.

Крайният срок за събиране на оферти е 5 септември. Финансовите средства ще бъдат осигурени от бюджета на Общината, като през тази година ще бъдат дадени 500 000 лв., а догодина - 1,5 млн. лв. Очевидно обаче местната администрация смята да прави прекрояване на бюджета наесен, защото в документацията е записано, че към настоящия момент възложителят стартира обществената поръчка на основание чл. 114 от ЗОП - без осигурено финансиране.

Припомняме, че през миналата година местната администрация подмени 1913 осветителни тела в „Централен“ и „Южен“ с нови LED лампи срещу близо 1 млн. лева със средства от програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2020 г. Здраво рамо на Пловдив за осигуряване на финансирането удари тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова. Според специалистите обаче проектът не е изпълнен ефективно, а с ново осветление са се сдобили само няколко малки квартала в двата района.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
whiplash911

whiplash911

08.08.2022 | 14:48

А някога дали ще има цялостно осветление по моста на Адата? ....

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?