1939

Общината бори проекти за 300 млн. лева без бюджет и в криза

Финален спринт за мандата

Амбициозна задача си поставя екипът на пловдивския кмет Здравко Димитров в оставащите месеци до края на мандата. Обявената от градоначалника цел е да се завършат всички  започнати инфраструктурни обекти. Предизвикателството е голямо, особено при положение че отново, както и през 2022-ра,  общините са принудени да карат без одобрения със закон държавен бюджет, а съответно - и без приетите местни бюджети.

През миналата година, поради липса на редовно правителство,  едва в средата на април стана ясно с какви пари ще разполага Община Пловдив  и за кои обекти ще ги харчи. Закъснението през 2023-та се очаква да бъде още по-драстично, тъй като при най-оптимистичен сценарий  правителството би могло да се сформира в края на април - началото на май. Това означава, че изпълнението на местните бюджети ще започне в средата на годината.

Заради патовата ситуация в Община Пловдив

подготвят временна финансова рамка

на базата удължен държавен бюджет за 2022 г., с който да се определят средствата за държавно делегираните дейности, заедно с очакваните собствени приходи. Миналата година Общината стартира с рекордна финансова прогноза за 526 млн. лева, която беше завишена през есента на 570 милиона в резултат на допълнителни държавни субсидии. Рекордна беше и приетата капиталова програма, в която бяха включени обекти за 119 млн. лева, финансирани с общински средства, включително и със заеми, и европейски проекти на стойност 130 млн. лева, тоест общо 249 млн. лева.  Повече от половината инвестиции обаче не са изпълнени. Високата инфлация и забавените обществени поръчки са основните причини едни проекти да се отложат за тази година, други да се забавят, а от трети местната власт направо да се откаже.  

Временният бюджет, одобрен от местния парламент,  ще даде възможност администрацията да планира най-вече собствените приходи и да плаща за услугите и обектите. Така няма да се стигне до забавянето на плащания по договорите с изпълнителите на проекти, както стана миналата година с реконструкцията на ул. „Даме Груев”. Фирма „Парсек Груп” беше принудена да спре строителните работи, докато не се приеме бюджетът.

Кметският екип тепърва ще съставя капиталовата програма за 2023 г., в която

трябва да се заложи и индексация по договорите,

сключени преди инфлационния скок. В момента екипът на зам.-кмета Пламен Райчев пресмята  колко допълнителни средства са дадени  до момента и кои обекти ще се дофинансират във временния бюджет. Всички изпълнители искат повече пари, защото  строителните материали са поскъпнали до 50%, че и нагоре.

Сега големият въпрос е кои обекти  ще бъдат включени в програмата за 2023 г. По думите на Пламен Райчев,  в момента се изпълняват проекти за 300 млн. лева с намерението на екипа да бъдат завършени. Част от тези средства ​- 45 млн. лева - инвестира Общината.

Приоритетно ще продължава работата по европейските проекти, тъй като финансирането им е обвързано с конкретни срокове.

Пред завършване са пътните ремонти в кв. „Гладно поле”

Проектът  на стойност 11 млн. лева се изпълнява със средствата по ОП „Региони в растеж”. Ул. „Лев Толстой”, „Богомил” и северното платно на бул. „Санкт Петербург” са готови, забележки се отстраняват на ул. „Радко Димитриев”, довършва се продължението на ул. „Богомил”.  

През 2023 г. трябва да приключат ремонтите и благоустрояването за 9 млн. лева в квартала между бул. „Кн. Мария Луиза” и "Шести септември”, които се финансират  по ОП „Региони в растеж”. Същата донорска програма инвестира в изграждането на ДГ „Каменица” и разширението на ДГ „Зорница”. И двете детски заведения  (по 4 млн. лева) трябва да отворят вратите си тази година.

С финансови средства от ЕС се реставрират археологическите комплекси Небет тепе и Източната порта. До лятото ще бъде завършена жилищна сграда  със 74 апартамента на ул. „Батак” за социално слабите, както и санирането на петте блока.

Лента ще се реже на Пречиствателната станция, модернизирана и разширена за 70 млн. лева, осигурени с финансовата помощ по ОП „Околна среда”. До този момент е подписан акт 15. Според договора до края на 2023 г. трябва да бъде завършен проектът за Водния цикъл на Брезовско шосе и бул. „Дунав”, чието изпълнение се забави и докара големи главоболия на хората.

Няма връщане назад с реконструкцията на стадионите "Ботев" и "Локомотив", за които са договорени допълнително по 12 млн. лева от банков заем. През 2023 г. трябва да приключат ремонтите на бул. "Хаджи Димитър", за който средства са осигурени също от заем, и ул. "Даме Груев",  за която се плаща от градския бюджет. 

 

Над 100 млн. лева собствени инвестиции - мисия (не)възможна

Над 100 млн. лева трябва да осигури Община Пловдив тази година, за да завърши  планираните  обекти. Тези средства се плащат от местния бюджет, без да се брои финансирането по програмите на ЕС.  В тази приблизителна сметка  освен  разходите за строителството следва да се включат парите за индексиране  на старите договори и задължителното съфинансиране по европейските  проекти.

Ето само част от обектите, които са започнати и по които са проведени обществени поръчки: 

- разширение на  ул. „Даме Груев“ (4 млн. лева)

 - ремонт на Рогошко шосе (6 - 7 млн. лева)

 - реконструкция на стадионите „Ботев“ и „Локомотив“  (10 млн. лева)

 - почистване на Марица  (1,5 млн. лева)

 - строеж на спортни зали в район „Западен“  (6, 7 млн. лева без ДДС)

 - улични ремонти в районите „Централен“, „Южен“ и „Западен“ (3 млн. лева)

 - индексация  за Пречиствателната станция и ВиК ремонти  (2 млн. лева)

 - спортни площадки и парк в район „Източен“  (609 000 лева без ДДС)

 - реставрация на къща „Ламартин“  (1, 5 млн. лева)

 - реставрация и ремонт на Хуманитарната гимназия (минимум 5 млн. лева)

 - спортен комплекс на ЕГ „Иван Вазов“ ( 6,5 млн. лева)

 - основен ремонт на ДГ „Осми март“ (близо 1 млн. лева)

 - ремонти и благоустрояване в 6-те района (6 млн. лева).

През миналата година Община Пловдив очакваше да събере  219 млн. лева  приходи от местни данъци и такси, но реално в хазната са постъпили близо 35 млн. лева по-малко. Зам.-кметът по финансите Величко Родопски  счита, че тази година няма да се изхвърлят и ще заложат по-малко средства. Това означава, че инвестициите ще бъдат орязани, както се случи през 2022 г., защото освен за строителство и ремонти трябва да бъдат осигурени пари за чистота, зелени площи, издръжка на заведения, социална политика, култура. 

 

Завършват ул. „Даме Груев”, ако осигурят още 4 млн.

Разширението на ул. „Даме Груев”, което стартира в края на 2021 г., ще бъде напълно завършено, ако има финансиране от Община Пловдив. За необходимостта от средства  напомня Бончо Бонев, управител на фирма „Парсек Груп”, която изпълнява обществената поръчка за 7,5 млн. лева с ДДС.  Финансирането се осигурява от градския бюджет.

В пътната връзка между бул. „Македония” и Кукленско шосе са вложени 5 млн. лева. От средствата, заложени в договора, остават 2,5 млн. лева. „Те са недостатъчни и през декември е гласувана индексация в размер на 1 540 000 лева, макар че реално трябваше да бъдат отпуснати допълнително 2,2 млн. лева. Най-важното е плащанията в размер на 4 млн. лева да бъдат гарантирани с документ, за да е сигурно”, коментира за „Марица” предприемачът.

И дава пример със стадионите „Ботев” и „Локомотив” , за които Общинският съвет наскоро взе решение от градския бюджет да се осигурят по 16, 5 млн. лева, разпределени в три финансови години.  „Както обезпечиха финансово стадионите, така и ние имаме право да знаем, че плащанията са гарантирани”, допълни Бончо Бонев.

Увеличени са и средствата за ремонт на ул. „Владая”, която също се изпълнява от „Парсек Груп”.  Обществената поръчка на стойност 2 640 000 лева се завишава с 520 000 лева. „Община Пловдив индексира договорите до 20%, а материалите са поскъпнали с 50%”, дава пример шефът на фирмата.

 

След дългото чакане  Реставрацията на Хуманитарната стартира с нова дограма

Реставрацията и ремонтът на Гимназията с хуманитарен профил „ Св. св. Кирил и Методий” ще стартират  напролет, след като район „Централен” подпише договор с  избраната фирма „Трейс  Груп Холд”. До края на миналата седмица по процедурата за обществена поръчка нямаше обжалване, но срокът все още тече.

 Компанията е посочила в офертата си цена от 12 936 012 лева без ДДС, или 15,5 млн. с включен данък. Обещава, че сградата на Хуманитарната гимназия ще бъде изцяло обновена  за 365 календарни дни.  Финансирането на  ремонта на сградата - паметник на културата, който се чака от години, не е осигурено. Тепърва екипът на кмета Здравко Димитров трябва да прави сметки какви пари може да задели реално в тазгодишната капиталова програма.

За нас гимназията  е приоритет, средства за реставрацията ще има, увери Димитров. Кметът на район „Централен” Георги Стаменов е категоричен - за такъв обект като Хуманитарната задължително трябва да се гарантира финансиране.

От държавата също бяха обещани пари за гимназията, но до този момент кметството разполага с 1,9 млн. лева в сметките, преведени от Министерството на културата като първи транш по проекта за реставрацията на старинната дограма, с който е кандидатствала районната администрация. След приключването на проекта МК ще плати още 600 000 лева. „Първата работа е да се захванем с дограмата. Тя трябва да бъде заснета и поръчана за производство в автентичен вид, след това ще се монтира”, планира Георги Стаменов. 

 

Следващият кмет ще реже лентата на подлез „Модър - Царевец”

Два големи заема на обща стойност 84 млн. лева спасяват инвестиционната програма на Община Пловдив. В мандата на кмета Здравко Димитров  са договорени 40 млн. лева чрез Фонд за устойчиви градове за инфраструктурни проекти срещу лихва 0,33%  по ОП „Региони в растеж”. Със средствата от кредита се финансират подлез „Модър - Царевец”, бул. „Хаджи Димитър” и ул. „Царевец” .

„Модър - Царевец” ще бъде пуснат в експлоатация в следващия мандат, което означава, че наследникът на Зико ще пререже лентата.  Изграждането на пътната връзка между районите „Южен” и „Западен” се бави заради закъснелия старт на проекта за Южния обходен колектор, който минава също под жп софийската линия. Бул. „Хаджи Димитър” ще бъде завършен  тази година. Разширението на ул. „Царевец” ще започне през лятото, след като бъде изготвен и одобрен проект.

Четвъртият инфраструктурен проект ​- пробивът до Водната  палата - удари на камък, в резултат на което се освободи финансов ресурс от 9 млн. лева. Част от тези пари - 3,7 млн. лева - се насочват към реконструкцията на Дондуковата градина.  Намерението на администрацията да довърши злополучния зоопарк беше посрещнато на нож на общественото обсъждане и отпадна. 

Вторият заем за 44 млн. лева е предназначен за три спортни обекта - по 12 млн. лева за Колежа и „Локомотив” и 20 млн. лева за олимпийски плувен басейн „Младост”. Въпреки драматичното строителство, съпровождано с протести и скандали, има шанс първият етап на реконструкцията на „Ботев” да приключи тази година, на „Лаута” трибуна „Бесика” вече е факт.

Изстраданият плувен комплекс, започнат с първа копка  в миналия мандат, ще бъде завършен, живот и здраве, в следващия.  Има проект и изпълнител, но тепърва проектът ще се актуализира. 

Според финансовата прогноза Община Пловдив ще завърши 2023 г. със 115 млн. лева заеми. 

 

Кино „Космос” и зоопаркът отиват във фризера

Преустройството на бившето кино „Космос” остава в наследство на следващата местна власт, след като нито в предишния, нито  в настоящия мандат се намериха пари за сградата на ул. „Гладстон” . Едва през миналата година по договор за обществена поръчка беше направен технически инвестиционен проект от  пловдивското  бюро „Тектоника-Б“ ООД.  Според прогнозните сметки за обновяването на двуетажното здание и площада пред него са необходими минимум 7 млн. лева.  

Едва ли тази сума може да се задели от общинския бюджет, при положение че неотложните разходи са в пъти по-големи от приходите. Но има вариант - да се инвестира от 9-те милиона лева, които бяха договорени със заем за пробива до Водната палата.  Кино "Космос" може да бъде вторият обект, след Дондуковата градина, за да се усвои предложеният кредит.  Ако сградата не се ремонтира в близките две-три години,  тя ще трябва да се събори. 

В наследство на следващия кмет на Пловдив  се завещава и зоологическата градина на Гребния канал.

Неизпълнени остават и добрите намерения на градската управа да построят нови сгради за ОУ „Княз Александър I”, което дели една сграда с Хуманитарната гимназия, и за Математическата гимназия. Процедурата за обществена поръчка за основното училище  на  стойност 9 млн. лева беше спряна  от КЗК заради обжалване в съда и до този момент не е възобновена.  За ОМГ „Акад. Кирил  Попов”  в Община Пловдив продължиха да умуват дали да се търси подходящ терен, или да се построи нова сграда за ОУ „Драган Манчов”  и математиците да ползват цялата учебна база. 

 

Държавата даде рамо за Голямоконарско шосе, търсят пари за Рогошко

Два големи булеварда ​- Голямоконарско и Рогошко шосе - бяха включени в капиталовата програма на Община Пловдив за ремонт през миналата година. И двата важни пътни обекта бяха отложени за 2023 г., тъй като градската управа не беше провела обществените поръчки за избор на изпълнители.

Проектите ще бъдат включени  отново в капиталовата програма. Поръчките са финализирани, и за двата булеварда е избрана фирма „ИСА - 2000”, има проекти и се очаква да бъдат сключени договори.

За Голямоконарско шосе още през 2022 г. от държавния бюджет е преведена целева субсидия в размер на 9 млн. лева, така че няма пречки да започне разширението  на входно-изходната артерия. Скандално би било при това положение проектът да отлежава във фризера, при все че, от една страна, опитите за неговата реализация датират от 2012 г.  и че държавата вече е предоставила половината от необходимите средства. За разширението на Голямоконарско шосе от бул. „Дунав” до разклона за Царацово са необходими  15 590 462 лева, без включен ДДС. 

Проблемът е с финансирането на Рогошко шосе. Ремонтът трябва да се плаща от местния бюджет, което означава Общината да приготви поне 5-6 млн. лева. По думите на зам.-кмета Пламен Райчев, в бюджета за 2022 г.​ са заложени 1,5 млн. лева за булеварда, но и тези пари ги няма в наличност. Ремонтът на  Рогошко шосе ще струва 12 490 286 лева - толкова е цената, посочена в офертата на фирмата на Юлиан Инджов „ИСА 2000”.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 2 оценки
1/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Г.Мараджиев

Г.Мараджиев

23.02.2023 | 10:16

В Община Стамболийски дълга е над 14 милиона, а Георги Мараджиев продължава да харчи папи за каквото му скимне.Мараджиев няма нужда от решения на Общинския съвет.Георги Мараджиев купи система за водород зароди комисионната, който прибра в джоба.Говори за икономия,а не ни казва колко са таксите за поддръжка на съоръжението Ходи с навирен чушкопек и боядисан перчем и прави ремонт на ремонта Нали е областен координатор на ГЕРБ,

Отговори
3 2
Айше

Айше

23.02.2023 | 10:12

След последните 2 кмета по добре сложете сиганин той по умен от тия

Отговори
2 1
Здравка Димитрова

Здравка Димитрова

23.02.2023 | 09:39

Тези клошари на снимката, как не направиха нещо видимо за града за един мандат? То - крадене, крадене, крадене.... По-глупав кмет не помня.

Отговори
5 1
Умно село!

Умно село!

23.02.2023 | 09:27

Много е интересно,как ще се реализират проекти за 300мил.лв без пари!Отговора е само на думи и с предизборни обещания!Това го могат само “умните”Герберасти от Шайката огрбили Държавата и Пловдив!Но къде са институциите и прокуратурата за да резследват повсеместната корупция ,която тези хора превърнаха в официална политика!

Отговори
5 2
Бойко , ела си виж отрочетата дето ни ги назначи!

Бойко , ела си виж отрочетата дето ни ги назначи!

23.02.2023 | 09:19

Боже ,защо е толкова прост? Все си мислехме , че маминия стигна дъното по ПРОСТОТИЯ и лакомия.Този май го надмина

Отговори
5 1
Бойко

Бойко

23.02.2023 | 09:32

Ти да не искаш да е по-умен от мен?

Отговори
1 2
Пешо

Пешо

23.02.2023 | 08:03

Извода е, че следващия кмет ще започне от кота минус 115 млн.лв. дълг и поне 50 млн.лв подписани договори без пари или общо минус 165 млн.лв. Това е един годишен бюджет собствени приходи и купчина незавършени проекти. Такова управление Пловдив не познава в своята история, няма такова пропадане по всички направления. Къде са 12 -те детски градини, къде са новите училища, къде са новите паркове, къде са новият мост на река Марица, къде е новият Бетонен мост, къде са спортните обекти. Всичко е обещания без реални резултати. Дано поне новият кмет да направи пълна ревизия на общината в началото на своя мандат.

Отговори
15 1
Диди

Диди

23.02.2023 | 07:52

Сбирщина за грабежи и разруха.

Отговори
10 2
На кривата ракета….!

На кривата ракета….!

23.02.2023 | 07:38

Целият мандат им мина с игра на джобен тенис и държане за топките!Толкова си могът тези хора!На тях все някой друг им е виновен,ту международното полужение за да увеличават двойно плащанията ,ту времените правителства…,само те не са виновни!Една работа като не я разбираш не я почвай!И когато това е съчитано с огромна корупция и желание за бързо забогатяване идваме на този хал,да търсим доброволец за кмет, на който няма да му стигне един цял мандат да разчиства Авгиевите обори на тези хора!

Отговори
14 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?