1939

Общинарите в Пловдив вземат до 300 лева надбавка

По районите - пас, само в "Южен" се готвят да зарадват чиновниците

До 300 лева ще получат служителите от администрацията на Община Пловдив, ако финансистите успеят с плащанията до края на декември. 

„Тези средства не се водят коледен бонус, а допълнителни възнаграждения, които се дават съгласно постановление на Министерския съвет на държавни и общински служители с изричното условие да има икономии във фонд "Работна заплата". Материалните стимули се полагат на тримесечие, но невинаги има възможност да бъдат отпуснати”, обясни за „Марица” зам.-кметът по финансите Величко Родопски.

В общинската администрация на щат се водят 483-ма служители. Според официалните данни основната заплата е 1568 лева, а специалисти се назначават на работа с основна заплата 1200 лева, или под средната за страната.

Във всички бюджетни звена на Община Пловдив през декември се плащат две заплати, но не става дума за 13-а, а за изработените през ноември и декември. През януари обаче бюджетниците  ще останат на сухо, тоест, без да получат възнаграждение.

Величко Родопски обясни, че служителите получават заплатите си за месеца на следващия, тоест възнаграждението за декември би трябвало да вземат през януари. Но тъй като на 29 декември приключва бюджетната година, от години е въведено правило заплатата за декември да се дава до края на същия месец. Едната вече е платена, а днес или утре ще се даде и втората.

В шестте районни кметства, където работят 290 служители, не са получили коледни надбавки.

Кметът на район „Южен” Костадин Язов каза, че има намерение до края на месеца да определи каква сума може да се задели за допълнителни възнаграждения съгласно държавните разпоредби и на база икономии във фонд "​Работна заплата". „На практика, няма как да стимулираме ниските възнаграждения, освен с разрешените от държавата стимули  от 300 до 500 лева според икономисаните средства и оценката за работа на един или друг служител. 

„Нямаме икономии и при това положение не можем да заделим пари за допълнителни възнаграждения”, каза кметът на район „Централен” Георги Стаменов. Заплатите в районните кметства са по-ниски от тези в Община Пловдив. В „Централен” средната е 1200 лева, а младши експерт се назначава със стартова 1000 лева.

И в останалите райони бонуси ще има в началото на новата година, пак при условие че са спестили пари. Димитър Колев, кмет на „Западен”, разказа, че миналия месец служителите са получили надбавки от около 300 до 350 лева, следващото плащане се пада евентуално през февруари. Колев напомни, че при 700 - 800 лева заплата на фона на драстичната инфлация в страната допълнителните възнаграждения са крайно важни като стимули. 

 

Парите на чистачки и градинари не са на калпак

Петнадес​етте общински предприятия, които получават заплати от бюджета, имат разрешение със заповед от Община Пловдив да изплатят допълнителни възнаграждения на служителите в размер до 300 лева, при условие че има спестени средства във фонд "Работна заплата".   

Общо в предприятията работят малко над 3000 служители, от които 1300 са в най-големите - "Чистота" и "Градини и паркове". Повечето от работниците са назначени на минимална заплата за страната и се радват на всеки лев отгоре. 

В ОП "Чистота" на щат се водят 763-ма служители, в ОП "Градини и паркове" - 540.  От двете предприятия потвърдиха за "Марица", че са заделили средства, но тъй като те са ограничени, материалните стимули ще бъдат диференцирани - на всеки според заслугите и опита, а не на всички поравно. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
яна

яна

21.12.2022 | 21:38

съкращавай тая некадърна Гербаджийска адмионистрация! полза 0!

Отговори
1 2
Фен

Фен

21.12.2022 | 10:25

Да си платят операцията на хемороиди,че от седяне са станали кат гюлета

Отговори
3 5
Дядо Йоцо,гледа!

Дядо Йоцо,гледа!

21.12.2022 | 09:58

Тези заплати са им само за парлама!Там комисионните и рушветите са важни!От всичко по 40% ,даже и от храната в детските градини!За това града е на този хал!

Отговори
6 3
Байкушев

Байкушев

21.12.2022 | 09:14

Да кръстосваш и дигаш крака е доста изморителна работа

Отговори
5 3
eleniv

eleniv

21.12.2022 | 09:02

Каква ли я свършиха - освен, че бетонираха целият град и раздадоха общински земи, ей така, без нищо! Хвала вам, "неуморни труженици"!

Отговори
5 6
Гавра с родителите ни!

Гавра с родителите ни!

21.12.2022 | 08:40

Изроди! Общинари помияри!

Отговори
5 6

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?