Следвайте ни

Общинарите си вдигат заплатите

viber icon

Възнагражденията на 51 общински съветници се увеличават с новия Правилник за работа, който ще се гласува на сесията на 9 юли.  В него е записано, че председателят на Общинския съвет има право да получава  до 80 процента от кметската  заплата.

С решение на местния парламент , взето в началото на тази година,  кметът Здравко Димитров се разписва срещу 3350 лева основно възнаграждение.  Предишната кметска заплата беше около 1500 лева. Ако  градският парламент одобри новите ставки,  съветник № 1 Александър Държиков  ще може да взима вече  2680 лева на месец.


В момента шефът на градския парламент  получава 1349 лева на месец. Тези пари  бяха определени въз основа на 90 на сто от  старата  кметска заплата през  2012 г.

 

„Проверихме какви са възнагражденията на председателите в другите общини и се оказа, че са много по-високи, особено в сравнение с ангажиментите и отговорността в Общинския съвет.  В община „Марица” заплатата на шефа е около 2700 лева, в „Родопи” – близо  2500 лева, в Раковски – към 2800 лева”, коментира председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев.

Парите на редовите съветници също  се вдигат, защото те се определят на базата на председателското възнаграждение.  За една сесия ще им се начислят 15 на сто от заплатата на Държиков, за участие в комисия – 2 %, отделно им се полагат до 40 на сто за представителни разходи.  Така за една сесия  общинарите ще заработват  402 лева вместо 268 лева досега.

Общото възнаграждение обаче не може да надвишава 38 на сто от председателското, тоест 1018 лева. Йордан Илиев уточни, че комисията предлага  по-ниски проценти от тези, които бяха определени в предишния правилник, за да има баланс.

В комисията  са участвали представители от всички политически групи - общо 11 съветници.

Граждани ще могат да присъстват на сесиите, ако няма извънредни мерки. Пред залата от микрофон ще могат да говорят, както и досега, само с разрешение на съветниците и в рамките до 3 минути. Съветниците  не могат да бъдат членове на управителни, контролни и други ръководни органи в търговските дружества с общинско участие. Постоянните комисии са 11 на брой, а 11-та е за противодействие на корупцията. Сигнали за корумпирани няма.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

за благото на народа

за благото на народа

03.07.2020 | 12:32

Браво! И още зам. кметове и секретарки да назначат, че този кмет нещо се загуби..... А на хората от екипа на стария кмет - двойно увеличение! За да могат да си оправдаят апартаментите....

Отговори
3 0
чичо Спас

чичо Спас

03.07.2020 | 02:34

Жалки остатъци от човешки същества, гнус ме е от така наречените ни политици...

Отговори
15 0
Авторитета

Авторитета

02.07.2020 | 22:52

Само така...В мътна вода,риба се лови...Ако не сега,кога ще си ги вдигнете... Общинар да си днешно време... Успех,ще ви стискам палци...

Отговори
16 3
Батко

Батко

02.07.2020 | 22:36

По-голяма наглост от това! Хората фалираха заради тая коронаистерия, тия си вдигат заплатите. Да ви приседнат дано, изедници! Гласувайте пак за същите тия. Ахаххахаа. Хак да ни е, уважаеми съграждани!

Отговори
21 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?