4020

Общинарите се редят на опашка за бунгалата на яз. "Доспат"

Сагата с хотела в Приморско се проточи с години без резултат

Община Пловдив може и да има годишен бюджет за над 650 млн. лева, но единствената ведомствена станция е скромна. От ранна пролет чиновниците започват да се записват за лятна почивка сред боровата гора на брега на язовир "Доспат". Под дебелата горска сянка с ароматен дъх на смола администрацията има 16 бунгала, от които 9 са предоставени за служителите на  Общината, 3 ​- на ОП „Чистота”, 2 - на „Градини и паркове” и 2 - на „Жилфонд”.

За нощувките общинарите плащат 32 лева, за външни курортисти цената е 80 лева, но през летния сезон е невъзможно да се вредят. Срещу това получават райски условия ​- бунгало с три стаи - хол и две спални, кухненски блок с пълно обзавеждане, включително с тигани, лъжици и вилици, санитарен възел, топла вода от електрически бойлер и тераса, а отвън -барбекю. Къщичките са обзаведени и с телевизори. Преди десетина години почивната база беше основно ремонтирана за 180 000 лева, осигурени от градския бюджет. Старата дограма смениха с PVC, в тоалетните сложиха фаянс. 

Почивната станция се намира в местността Хаджиосманското, на три-четири километра от град Доспат. От петте декара само два са на Община Пловдив, останалите три са собственост на Министерството на земеделието. През април Общинският съвет гласува предложението на кмета  Костадин Димитров чрез областния управител на Смолян да се отправи искане до МЗ за  безвъзмездно предоставяне на  земята на Община Пловдив за срок от 10 години.  Очаква се отговор от министерството и се предполага, че държавата няма да възрази.

Базата край един от най-красивите язовири е строена преди половин век. След Десети ноември беше в активите на „Чистота”, а от 2002 г. е прехвърлена на Общината, като ползването на бунгалата беше поделено с трите предприятия. 

В годините на демокрацията местната власт се раздели с всички ведомствени курорти по Черноморието,  строени при соца. Най-дълго и мъчително умуване имаше около разпореждането с пловдивския имот в центъра на Приморско - ул. "Георги Кондолов" 18-а, където новата градска власт беше наследила от старата почивен дом „Марица” на два етажа, на всеки - с по един санитарен възел и 30 стаи. Сградата със застроена площ 462 кв. метра години наред беше под ключ, необитаема и се рушеше.

Първо Спас Гърневски като кмет, а после и неговите приемници трескаво търсеха варианти какво да направят с имота. През 2006 г. с участието на тогавашните общински съветници  беше подготвена тристранна сделка с Община Приморско и софийска фирма „Перла турист”, чийто хотел е в съседство и която най-много настояваше да се премахне грозната сграда на Община Пловдив. Общинският съвет одобри споразумението, с което се прехвърли правото на строеж  на ул. "Георги Кондолов" в полза на Община Приморско, получавайки от нея в замяна 4 дка в покрайнините на курорта, върху които „Перла турист” да построи хотел за пловдивчани. 

От софиянци дори беше изготвен идеен проект за четириетажна сграда с басейн, 42 стаи и 3 спални, но тази идея постепенно заглъхна. През 2015 г. старата почивна станция в центъра на Приморско беше обявена  на търг с начална цена  846 500 лева без ДДС с условието, заложено с решение на Общинския съвет, приходите да се инвестират целево в бъдещия хотел. От тази продажба Община Пловдив спечели 1 млн. лева и заложи тези средства за строеж на почивна станция в Приморско в бюджета за следващата година.  До старта на строителството обаче така и не се е стигнало.​ А до този момент няма информация дали на новото място е построен хотел за пловдивските общинари. 

Земята под общинските бунгала в Ахтопол беше реституирана, а теренът в Лозенец с  площ 1173 кв. метра - продаден на търг през 2020 г.  

Оцени новината

Оцени новината
2.6/5 от 5 оценки
2.6/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Верно е

Верно е

11.06.2024 | 08:46

Добринка бурсука първа опъна пружините на леглата ама то нейното се водеше командировка с любовничето.

Отговори
1 0
Фен

Фен

08.06.2024 | 11:03

Закръглената спортистка Виктория Радева ще изиграе ли партия пред опашката от чакащи?

Отговори
3 1
Няма

Няма

08.06.2024 | 18:37

Просто ще чака да се нагъзиш за да ти бие шута

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?