1939
Следвайте ни

Община „Родопи” с награда за опазването на паметниците от Руско-турската освободителна война

viber icon

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов получи благодарност от  Руското посолство и Руския дом в София за опазването на паметниците, увековечаващи събитията от Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.

Благодарствени писма и паметни сувенири от Руското посолство бяха връчени от старши съветника по културата на посолството Алексей Новосьолов и ръководителя на Руския дом Олга Широкова. Мероприятието се проведе по инициатива на сдружение „Памет 1877 – 1878 г.“ и неговите организатори Герман и Светлана Шакарбиеви.

Общината беше домакин на изложбата „ Хора и паметници. Руско-турската война от 1877-1878 година” с автори  Светлана и Герман Шакарбиеви.Тя показва 10 постера,  посветени на съхранението и опазването на паметници на знайни и незнайни руски войни, загинали по време на Руско-турската освободителна война. В нея са експонирани и описани монументите, които се намират на територията на община „Родопи” - в селата Цалапица, Брестник, Крумово и Белащица и други населени места в областта. Идеята  е  да се популяризират усилията на българите да поддържат руските паметници.

„Жителитe нa община „Родопи” дaвaт пpимep, чe мoжeм дa имaмe oбщи цeннocти и вяpa, паметниците са свидетелство за тpyднитe ypoци нa иcтopиятa .Не знам дали сме достойни за тази чест, но знам, че тя ни задължава“, коментира кметът Павел Михайлов.

Събитието  продължи с работна среща , на която бяха обсъдени въпросите за по-нататъшното сътрудничество в областта на културата, в частност, организацията на изложби, кинопрожекции и различни мероприятия на територията на общината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?