Следвайте ни

Община Пловдив затяга колана в Бюджет 2021, данъците без промяна

Здравко Димитров: Без заем ще поставим в риск важните инфраструктурни проекти на града

viber icon

Община Пловдив ще разполага с ограничен бюджет догодина заради намалените местни приходи в хазната и  мерките, предприети  по време на пандемията за  бизнеса.  „При всички случаи парите догодина ще са по-малко в сравнение с 2020 г. Ще намалим почти всички разходи и субсидии, но няма да пипаме парите за  децата и възрастните, особено за социално слабите“,  коментира кметът Здравко Димитров.

Екипът от финансистите усилено подготвя проекта на новия бюджет, следвайки  условието, поставено от градоначалника - да се планират реални постъпления в градската хазна през 2021 г., а не кухи, които да останат само на хартия заради невъзможността да се съберат.

Здравко Димитров отново подчерта, че на този етап не се предвижда увеличение на местните данъци, наеми и такси, защото и без това от началото на COVID кризата хората живеят трудно. „По всяка вероятност ще намалим капиталовите разходи, като някои от обектите ще отложим за по-добри времена“, отбеляза кметът.

Бюджетът за тази година беше публикуван на 30 декември 2019-а и приет с решение на Общинския съвет на 11 февруари 2020 г. в размер на 345 631 629 лева. За общината беше определена републиканска субсидия за държавно делегираните дейности за 186,3 млн. лева. Собствените приходи от местните данъци, такси, наеми и разпореждане с общинска собственост бяха планирани за 159,4 милиона.  През септември  бюджетът беше завишен до 400 млн. лева, основно заради допълнителните субсидии от държавата и най-вече благодарение на 37-те млн. лева  за строителството на стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“.

Кметът е категоричен, че трябва да се тегли заем за важните инфраструктурни проекти въпреки скептичните коментари на общинските съветници.  „Преговорите продължават, ще ги водим с още една банка и нямаме намерение да се отказваме, защото със собствени средства няма как да реализираме скъпоструващите обекти. Проектите отново ще бъдат обсъдени заедно с общинските съветници, като ще ги представим много по-подробно, с диаграми, схеми и задълбочен анализ на бъдещите приходи на общината и точна прогноза как ще се връща бъдещият заем“,  увери Димитров.

Зам.-кметът Пламен Райчев потвърди, че ще бъде подготвена презентация  на проектите, за да могат съветниците  да се запознаят в детайли и да подкрепят намерението на екипа за теглене на заем. „Положили сме немалко усилия, водени са сериозни преговори, лихвите са ниски, проектите са напълно готови и са представени на Европейската инвестиционна банка и фонд „Флаг“. Продължаваме да работим в тази насока“, каза зам.-кметът.   

Пламен Райчев напомни, че в следващия програмен период на ЕС не се предвижда финансиране за градските пътища и че без развитието  на пътната инфраструктура трафикът в Пловдив ще се влошава с всяка година.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Ревизия на тотев кога????!!!!

Ревизия на тотев кога????!!!!

29.12.2020 | 13:47

Не разбра ли бе зико,че докато не изобличиш тотев и не разкриеш далаверите му ставаш по-мразен и от него.Без крадливата му шайка ,целият град чака това от теб още повече предизборно обеща

Отговори
5 2
Истина

Истина

29.12.2020 | 11:28

Халал да ви е волейболиста + Здравка сервитьорката компаньонката на Ванко 1. Две години безхаберие и никаква свършена работа . Курбани ядене и пиене , снимки и приказки. Но за сметка на това - увеличена синя зона както зонално така и времево. Данъци глоби рекет и корупция. С т-ъ-п дърт спортист толкова. Следващия път изберете Любо Ганев или Стоичков ,,, тъ-по племе

Отговори
8 3
Коко

Коко

29.12.2020 | 12:22

Една година е минала трол нещастен! От нея половината сме в ковид! И не е волейболист! Каква истина си, като има две лъжи в писаното от теб! Трол!

Отговори
4 8
Селото

Селото

29.12.2020 | 11:01

Тази власт показа своята необразованост и некомпетеннтност. Какво да очакваш от спортисти и борци. 37 милиона за стадиони за нищо а град Пловдив е бунище. Вижте тротоаритв в кварталите,малките улички,паркоместата,презаствояването с умопомрачителни комплекси. Пълна безхаберност за гражданите. Оставка на цялата власт веднага и разследване .

Отговори
12 1
Тони

Тони

29.12.2020 | 10:17

Кой какво си направи му е за главата, сами си го избрахте. Сакън да не е Славчо, а сега яжте му попарата.

Отговори
4 8
Георги

Георги

29.12.2020 | 09:12

Стига с това бъдеще време. Къде е в сайта на общината предложението за проектите и заема. Трябва да има обществено обсъждане за да могат тия които плащат данъците да се запознаят. Една година кметът само обещава нещо да стане ама друг път.

Отговори
11 1
Дани

Дани

29.12.2020 | 09:08

Европейски пари няма, програми за стимулиране на общинската икономика няма, реформи в администрацията няма, програми за привличане на инвестиции няма, само заеми ще теглим и ще управляваме на автопилот. Гола вода.

Отговори
16 2
Пенчев

Пенчев

29.12.2020 | 08:59

Поредната порция пълни глупости на Зико. Дъра-бъра, ала-бала. Търсим си оправдание на тоталното безхаберие, безпомощност, безсилие и некадърност. С тоя кмет толкоз.

Отговори
16 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?