49
Следвайте ни

Община Пловдив взима лятното кино на Сахат тепе от концесионера

viber icon

Община Пловдив  ще стопанисва лятното кино „Орфей“, което се намира в подножието на Сахат тепе.  Навремето сцената пак беше общинска, но през 2001 г.  местният парламент  я предостави  за управление на ЕТ „Ванеса – Иванка Колева“. 

Договорът с фирмата, сключен за срок от 20 години, изтича. На сесията на Общинския съвет на 9 ноември ще се разглежда предложението на администрацията, с което на концесионера се отказва удължаването на договора. Той беше поискал да ползва имота  още 6 години и 8 месеца. 

Според закона за концесии срокът може да се удължи, но само при условие, че той не е по-дълъг от една трета  от срока, посочен в договора.  Мотивът на общината за отказа е, че първоначално концесията е била учредена за 15 години, но след това  е удължена до 20 със споразумение. 

За концесионера остава разочарованието, защото киното, наричано „Христо Смирненски“, беше в отчайващо състояние , когато го взе. Сцената и седалките бяха  почти изцяло разрушени и сред тези руини нощували бездомници. Тонове отпадъци, трупани с години, бяха извозени от общинския имот в центъра на Пловдив. 

Според анализа  на администрацията  за възстановяването на киното са  вложени над 100 000 лева. През всичките тези години  общината е получавала по 2200 лева годишна такса  за киното, без да има ангажимент по поддръжка на този имот.  В договора с концесионера е посочено, че деца в неравностойно положение имат право на безплатен  достъп в киното . От заплащане бяха освободени и общинските мероприятия, които се провеждаха на сцената. Киното се прочу с фестивала „Филмови нощи във Филипополис“. 

Според зам.-кмета Пламен Панов  Дом на културата „Борис Христов“ не стига , графикът е запълнен, а с лятното кино „Орфей“ ще има още една възможност за проявите, планирани в Културен календар.  В общината са убедени, че  по-добре ще стопанисват  имота.

 Съветници обаче  напомнят, че друго кино – „Космос“ на ул. „Гладстон“ - се стопанисва от община Пловдив и  повече от 25 години  се руши, без да се поддържа. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Еркюл

Еркюл

07.11.2021 | 01:11

Йеремиева, Уж се правиш на стара пловдивчанка, а не помниш, че лятно кино "Смирненски" беше на мястото на сегашния Одеон, северно от Ц поща.....!!

Отговори
2 0
Стоян Илиев

Стоян Илиев

08.11.2021 | 19:26

В грешка си Еркюл. Явно ти не си от Пловдив.Кино Хр.Смирненски винаги е било на Сахат тепе / в миналото Орфеев хълм/ .Киното е построено през 1959г.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?