Следвайте ни

Община Пловдив стартира проекти за над 20 млн. лева с пари от ЕС

viber icon

Пловдив става национален лидер по инвестиции в пътна и социална инфраструктура

Проекти за близо 20 млн. лева, финансирани с безвъзмездната помощ по оперативни програми на ЕС,  ще се изпълняват в следващите месеци  в Пловдив по нови договори за обществени поръчки на общината.

Средствата са предвидени за инвестициите в инфраструктурата в кв. „Гладно поле”, социалните  жилища на ул. „Владая”, санирането на пет жилищни блока, в строителството на детските градини „Зорница” в район „Южен” и „Каменица” в „Централен”, разказа зам.-кметът Пламен Райчев.

Очаква се, че ремонтите и реконструкцията на улици в кв. „Гладно поле” ще започнат в началото на следващата година, след като се одобрят работните проекти. За строежа на 74 социални жилища е избран изпълнител, а

на 18 декември ще отварят оферти за саниране

на блоковете на ул. „Иван Стефанов Гешев” 30, бул. „България” 45-47 и 196, бул. „Васил Априлов” 83-91 и на ул. „Жеравна” 1-3 на обща стойност 2 799 906 лева без ДДС.   

Строителната програма на Община Пловдив, одобрена за тази година, се изпълнява предимно с европейски средства. В бюджета са предвидени инвестиции за над 40 млн. лева от ЕС за 2020 г. 

Обществена поръчка е обявена и за пътната връзка  на ул. „Владая” с бул. „Марица”, която струва  2 284 000 лева. В условията на търга, насрочен за 17 декември, са включени изграждане на кръгово кръстовище, премахване на паваж, подмяна на водопровод и канализация, ново осветление, тротоари и пътна настилка.

Според ресорния зам.-кмет строителната програма на Община Пловдив ще се изпълни на 80-90 процента спрямо плана, приет с бюджета в началото на тази година. В момента се извършва изграждането  на детските градина на ул. „Богомил” и на бул. „Александър Стамболийски”, продължава строителството на спортната зала „Дунав”,

преасфалтирани са над 30 улици,

сред които са бул. „Цар Борис  III Обединител” от моста на панаира до кръстовището с бул. „Дунав”, бул. „Освобождение”, източното платно на бул. „Източен”, част от  бул. „Санкт Петербург”, по-малките ул. „Орфей”, „Юндола”. Поредният участък  на северното платно на  бул. "Санкт Петербург" започна да се преасфалтира вчера.

Подписан е договор и вече се проектира подлез „Модър - Царевец”, посочи Пламен Райчев. След като дълго време изоставаше от София, Варна, Бургас и много други по-малки общини, сега Пловдив се очертава като национален лидер в инвестициите в пътна и социална инфраструктура, и то в годината на ковид кризата.  

 

Жалби бавят два важни обекта 

По график се движи и подмяната на водопровод и канализация  в район „Северен” по най-крупния европейски проект, който се изпълнява  в Пловдив за воден цикъл. „Забавянето се получава не защото липсват средства, а в резултат на обжалване, както се случи с  обществената поръчка за разширение на ул. „Даме Груев”, обясни Райчев.

Реконструкцията на Пречиствателна станция, чиято стойност е 70 млн. лева, също се спъва заради обжалване на резултатите  от търга за избор на надзорна фирма.

Комисията  в общината е класирала на първо място  оферта с най-ниска цена, но въз основа на  жалбата на друг участник ВАС отмени решението и върна процедурата за ново разглеждане.

Договорът за ремонтите на Пречиствателна станция е сключен с фирма ГБС - Пловдив, която подготвя проект, но строително-монтажните работи могат да започнат едва след като бъде избран надзорник.

В съда е и злощастният зоопарк, чийто строеж е спрян преди четири години. Както е известно, изпълнителят на обекта фирма „Запрянови” търси компенсация за изработената, но неплатена работа.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ко ги зайнтирисувало

Ко ги зайнтирисувало

24.11.2020 | 13:04

Нъл щъ умиргате ве масово Кви жилища ви тресат кви цени Интересувайте се кък вървят гробните места и цената на житото за помен и некролозите Там чувам имало голямо търсене и скок на цените Гробарите станали милиардери

Отговори
0 0
Кака

Кака

24.11.2020 | 11:03

Като ви са скъпи жилищата си купете къща на село и без това сте селяни.

Отговори
0 3
Батко

Батко

24.11.2020 | 09:09

В Пловдив е по-скъпо да се живее от София вече. Само жилищата са по-евтини, ама и това ще се промени скоро.

Отговори
6 0
Братко

Братко

24.11.2020 | 09:56

Ми то винаги е било Така.... И после що софиянци имали кинти и са по Живота?!? Хем по-високи заплати, хем по ниски цени!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?