Следвайте ни

Община Пловдив ще реже щатове заради Ковид кризата

viber icon

Съкращения на щатния персонал с 10 процента обсъждат в Община Пловдив като един от вариантите за намаляване на разходите през втората кризисна година, предизвикана от COVID-19.

Предприемането на тази мярка е болезнено, тъй като пандемията и без това увеличи безработицата не само в България, но и в целия свят, много хора са останали без сигурни доходи и по тази причина ще действаме много внимателно, подчерта  кметът Здравко Димитров пред „Марица” по повод на подготовката на бюджета за 2021 г.

Съкращения едва ли ще станат факт в близките три месеца, освен на незаетите щатни  бройки и  на служители в пенсионна възраст, най-малкото  защото предстоят избори. Другото условие е страната да започне трайно да излиза от  жестокото менгеме на CОVID. А и не толкова лесно да извадиш ножица на персонала, ангажиран според законодателството предимно със социални и обществени функции. 

Общината неслучайно се води най-големият работодател в Пловдивска област, тъй като в структурите са заети близо 11 000 души.  Според одобрения план  за 2020 г. половината от  бюджета - 172 млн. лева, бяха заложени за заплати и осигуровки на служители в различни общински звена. Сред тях е персоналът на училищата, детските градини, яслите, общинските предприятия, музеи, социални центрове, културните институции. Невъзможно е да се свие щатът в 52 детски градини, където и без това една учителка и една лелка се грижат за 29 деца, каквато бройка е определена с решение на Общинския съвет.

В 15-те общински предприятия са заети близо  2500 служители. Няма как да се намалят например метачките  в ОП „Чистота”, освен ако масово не се закупи техника, проблемът за чиято доставка също опира до недостиг на пари.

„Чистота” е най-многочислената бюджетна структура на общината със 763 щата,

от които близо 400 са метачки. Според публичния регистър в ОП „Градини и паркове” работят 540 служители, отделно, когато се налага, назначават 76 сезонни.

В началото на мандата  екипът на Здравко Димитров направи опит да слее двете предприятия, за да поокастри  администрацията и да подобри обслужването на града. Идеята не се реализира, а при анализа се оказа, че чиновниците щяха да бъдат съкратени максимум с 5-6, защото и без това не са много.

За  ОП „Общинска охрана” са утвърдени 290 щата, за  „Радостни обреди” - 10, за ОП  „Организация и контрол на транспорта”, чиито служители поддържат още маркировката, светофарите и уличното осветление в града - 94. Трудно би могла да се постигне икономия от реално работещия състав.

Добра идея на Здравко Димитров беше анемичното ОП „Зоопарк - Пловдив” да се закрие, а дейността му да се поеме от ОП „Зооветеринарен комплекс”. Няколко години подред зоопаркът разполагаше с 26 щата, за да се грижи за шест маймуни, което беше очевадно разточителство.  Един от резервите за намаляване на разходите е

общината да се откаже от дългогодишната практика за извънщатен персонал, за който годишно се харчат близо 2 млн. лева 

А също така да намали щатната численост на фондация "Пловдив 2019", поизпразнена чувствително от съдържание. За 2020 г. фондацията имаше 24-има щатни служители и 5 млн. лева бюджет.

В голямата Община и шестте районни кметства работят 602-ма служители. Според бюджета за миналата година за заплати и осигуровки са планирани 10,5 млн. лева. Отделно със собствени приходи Общината доплащаше 2,8 млн. лева за още 162 щата. За издръжка, в която са включени разходите за ток, вода, горива, ремонт на кабинети и т.н. бяха предвидени 4,7 млн. лева. Не бива обаче да се пренебрегват такива факти, като в същото щатно разписание са включени например служителите по отбрана и сигурността и че от бюджета на властта се плаща за подпомагане на даровити деца, на социално слаби граждани, за подпомагане на хора с репродуктивни проблеми и т.н.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Хай със здраве несретници

Хай със здраве несретници

16.01.2021 | 11:58

Е как да я съкратят ,като на изборите са първи на урните и заедно с мангалите що се раждат такива неедоразумения,като тотя маминия,зикито , здерава измамата и прочие.А вие пак си стойте по къщите.На това му се вика мазохизъм.

Отговори
4 1
гочо

гочо

16.01.2021 | 05:26

При наличие на интернет и компютри би трябвало да се съкратят много чиновници,при това не само в общинската адм.,а и на много други места в държавата.Интернет трябва да с експлоатира зверски,тотално,пълноценно в полза на хората и без мрънкане по въпроса!!! Интернет е проявна форма на демокрацията-няма скрито-покрито

Отговори
10 1
Полет над гнездото

Полет над гнездото

15.01.2021 | 19:52

Оттук не може, от там не става, ами тогава да се развърти метлата в общината. Трудна е таз задача, кой кого да не закача.

Отговори
11 1
Тотю можеше и без заплата

Тотю можеше и без заплата

15.01.2021 | 19:32

На тотю ме му трябваше заплата.Тоя мисир ограби града за 50 години напред.

Отговори
10 3
Ироничен цинизъм

Ироничен цинизъм

15.01.2021 | 18:33

И защо си увеличихте с 300% заплатите? Колко взимаше Тотев и колко взима Димитров?

Отговори
11 2
Георги

Георги

15.01.2021 | 17:25

Администрацията да се съкрати с 2/3! Само краката си клатят и 9 зам, кмета???безумна работа!

Отговори
20 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?