2374
Следвайте ни

Община Пловдив се отказа да къса договора с превозвача за 8 автобусни линии

viber icon

В община Пловдив засега се въздържат да прекратяват договора за превоз на пътници по осемте от автобусните линии в града. 

„Търсим друг вариант. Никой няма намерение да блокира града. Трябва  да принудим превозвачите да изпълняват стриктно разписанията”, каза кметът Здравко Димитров.

Другата мярка е да се  намали броя на автобусите. За четири линии, по които има много малко пътници и рейсовете вървят празни, вече е подготвено предложение за намаляване на празничните разписания. Това означава, че автобусите ще вървят с по-големи интервали, включително и в почивните дни. 

Заплахата за прекратяване на договора беше надвиснала за линиите  № 4, 10, 12,20,22,24, 27 и 93. Договорът е подписан  с консорциум, в който участват фирмите „Автобусни превози – Пловдив”, „Хеброс бус” и „Автотранс 2000”. Неизпълнение беше отчетено по маршрутите, които обслужва „Хеброс бус”. 

Здравко Димитров цитира превозвачите, че цената на билетите не е променяна от години, а горивата рязко поскъпват.

„Ако се поставите на тяхно място, ще се съгласите, че и те имат право. Условията са заложени в договора преди две години, когато никой не е предполагал, че ще има такава инфлация”, коментира Димитров. 

Прекратяване на договора би означавало, че за една трета от градските линии трябва да се наеме временен превозвач, който да разполага с 60 - 70 автобуса, и да се обяви нов търг. Провеждането на тръжна процедура отнема поне една година и яко тя се обжалва, минават две, а понякога и три години. 

Снимка от Наташа Манева

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Пловдив ще се разтресе

Пловдив ще се разтресе

16.11.2021 | 21:10

Кметството и Общинският съвет ги чака чистилище. Носи се слух, че някои мастити превозвачи са предявили желание за защитени свидетели.

Отговори
3 0
Да си върви

Да си върви

16.11.2021 | 19:55

Тоя не става за нищо! Борисова подлога!

Отговори
6 0
Оставка

Оставка

16.11.2021 | 19:54

Ш ибания кмет го тресе шубето! Некадърник,който изпълнява герберастките поръчки! Той и Маминия са най-големите л айнари,управлявали Пловдив!

Отговори
6 1
Да си го кажем отново

Да си го кажем отново

16.11.2021 | 19:51

Зикку е най-слабият кмет на Пловдив.

Отговори
6 0
Оле Мале

Оле Мале

16.11.2021 | 17:30

Ще се откажат и няма да смеят, защото ако Дошков се разприказва в Пловдив ще има три сиджира с крадци и разбойници, които вече 3мандата ограбват Пловдивчани! Ще кажат и какъв рекет плащат всеки месец от транспорта също и как и защо умишлено съсипаха фирма Градски транспорт и тролеите на Пловдив!

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?