49
Следвайте ни

Община Пловдив с мерки срещу мръсния въздух

Проектите са заложени в ПИРО и ще се търси финансиране по програмите на ЕС

viber icon

Община Пловдив подготвя интегрирани мерки за подобряване качеството на въздуха, стана ясно след среща в Министерството на околната среда и водите на зам.-министър Ренета Колева и зам.-кметовете по транспорт Тодор Чонов и по екология Анести Тимчев. Основната тема бе да се обсъдят възможностите за финансиране на важните проекти за града по ОП „Околна среда“ в контекста на бъдещия План за интегрирано развитие на общината (ПИРО)  за периода 2021-2027 г. По време на срещата бяха представени част от проектите, които в момента подготвя общинската администрация. 

„За нас е важно в тази предварителна фаза да получим експертна информация дали нашите проекти отговарят на изискванията на новите програми, тъй като те са с висок приоритет за нас. Инвестирали сме  значителни средства и усилия и не бихме искали да загубим темпото“, коментира Тимчев.

В ПИРО се поставя сериозен акцент върху интегрираните проекти за одобряване качеството на атмосферния въздух (КАВ) в областта на екологията и на транспорта“, подчерта по време на разговорите Анести Тимчев. По думите му в момента администрацията работи по проект за подмяна на старите уреди за отопление с екологични алтернативи и в същото време се готви за неговото надграждане, защото по линия на ЕС са предвидени сериозни средства за това. Като мярка за подобряване качеството на въздуха е и въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив като в момента се разработва методика за това. Развитието на зелената система също е сред приоритетните проекти, заложени в дългосрочната стратегия на Община Пловдив. Река Марица със зони за рекреация край нея и с минимална намеса в коритото. Предвижда се и проектиране и обновяване на нови градски паркове - „Розариум“, „Коматево“, „Рибница“, „Хан Крум“, Ботаническата и Дондуковата градина. Това включва и облагородяване на тепетата.

Необходимо е и финансиране за разширението на депата в Цалапица и Шишманци, защото капацитета им е пред изчерпване. 

„В контекста на мерките за подобряване на качеството на въздуха са и проектите в областта на транспорта – изготвяне на План за устойчива градска мобилност, подобряване на трафика чрез надграждане на системата за управление, изграждане на нови велоалеи, подобряване на условията за пешеходно движение, буферни паркинги“, подчерта Тодор Чонов. Според него, след като разполагаме с интегрирани мерки по КАВ, би могло да се търси финансиране от ОПОС и за закупуването на 20 електробуса за нуждите на бъдещото общинско търговско дружество за екологичен транспорт. Целият проект включва още изграждане инфраструктура за зареждане, на депо и модернизация на спирките.

Заместник-министър Колева приветства интегрирания подход на общината и обясни, че до края на октомври ще има повече яснота по параметрите на програмите. Важно е обаче  общините да имат готови проекти, с които да кандидатстват веднага след старта на програмите, за да не се губи още време. По думите й, тъй като битовото отопление е един от основните замърсители на въздуха в Пловдив, общината ще има възможност да получи средства за продължаване на програмата. Според експертите сега е моментът да бъдат внесени проектите по разширение на депата, защото през следващите програмни периоди те вече няма да са приоритет за финансиране. Въпреки че проектът за КАВ е интегриран, мерките в областта на транспорта няма възможност да бъдат финансирани от една и съща програма, но може да се кандидатства за тях по ОП „Развитие на регионите“. По нея биха могли да бъдат финансирани и всички проекти за развитие на зелената система. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Миро

Миро

07.10.2021 | 18:37

Проблем се решава със включването на всички към топлофикация и задължително всички нови сгради и жилищни комплекси другото е лъжа

Отговори
0 3
Mирчо

Mирчо

07.10.2021 | 19:55

Някоѝ коѝто взима 300 лв. пенсия, или минимална заплата направо ще му доѝде да те пребие с камъни.

Отговори
2 0
Миро

Миро

07.10.2021 | 18:34

Проблема се решава със свързване на всички с топлофикация и всички новостроящи се сгради и жилищни комплекси всичко друго е лъжа !

Отговори
0 2
И така - до никъде

И така - до никъде

07.10.2021 | 16:05

Като гледам "решаващите" проблема ми идва да зарева. Половината - зелени, половината - презрели... Анести, Анестииииии - гос..... Та няма ли кой да смени тези пенсионери? А проблема не е сезонен, а системен! И се нарича БЕДНОСТ! Ако сменят кюмбетата с климатици - от къде пари за ток? Проблема е ясен, но за момента няма решение и обикалят около него колкото да имитират дейност. То всъщност това е и основното занимание на общинарите - имитация. Каква екология ще решава човек, цял живот прекарал по парийни централи? И така - ден след ден - до следващите избори. Важното е заплатата да върви. И Стажа.....Другото - майната му.

Отговори
4 0
Ченге

Ченге

07.10.2021 | 17:08

А за шофьорчето ченге пишман зам. кмет нищо ли няма да кажеш

Отговори
3 0
Тука има, тука няма...

Тука има, тука няма...

07.10.2021 | 14:34

През лятото общината и един мастит адвокат обявиха големия успех - изчистен е въздуха - когато времето се стопли и спряхме кюмбетата. Дойде студеното и отново се занимават с "решения" проблем. Въздуха е мръсен, защото сме бедни и можем да си позволим само дърва и кюмур. Не са виновни таралясниците, а БЕДНОТИЯТА. Из горите на щатите има стотици паднали дървета но никой не посяга и не мисли да се топли по този начин. Не можеш да видиш пушек да се извива от комина, защото всички са с климатици. Тъй че, моля не ни баламосвайте с "ммерките" на общината. Това е национален проблем - беднотията.

Отговори
5 0
Жоро

Жоро

07.10.2021 | 14:56

... и простотията.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?