49
Следвайте ни

Община Пловдив с екшън план за джунглата по река Марица

viber icon

Бизнесът се въздържа  да участва  в пазарното проучване  за почистване на  джунглата  в коритото на Марица, обявено от Община Пловдив  с прогнозна стойност 5 млн. лева. „До този момент не е подадена нито една индикативна оферта от фирми и ние удължаваме срока до края на следващата работна седмица“, каза зам.-кметът по екология Анести Тимчев.  

Анести Тимчев

Допитването на цената се прави съгласно закона за обществените поръчки, след което се обявява  и самата поръчка. 

Анести Тимчев напомни, че общо за почистването на Мариа с дължина 10 км. , са необходими близо 13 млн. лева. В екшън плана   са включени три компонента -  премахването на растителността, след това – на наносните отлагания , и накрая – допълнителното  укрепване на подпорните стени, където това се налага. 

Градската управа неведнъж е поставяла въпроса  за финансирането пред държавната Комисия за предотвратяване на последиците от бедствия и аварии. „ Отговориха ни, че са съгласни, но  при условие, че  община Пловдив изготви проект , проведе обществена поръчка и поеме част от средствата за сметка на свой бюджет“, обясни Анести Тимчев. 

Големият проект се подготвя, а успоредно с това  общината предприема първа стъпка – почистване на гората. Ако  до петък следващата седмица няма предложения за прогнозната цена, ще бъде обявена обществена поръчка за 5 млн. лева.  Останалите средства ще се чакат от държавата.

Засега, веднага след като спрат дъждовете, „Градини и паркове“ ще пристъпят към изсичането на дървета и храсти в речното корито покрай бреговете.  С тази цел на последната сесия Общинският съвет гласува 31 000 лева, за да бъде наета  специализирана техника – шредер. Машината може да изрязва дървета до 10 см. диаметър и на място да ги дроби на стърготини, разказа директорът на предприятието Веселин  Козарев. 

Общата площ, на който ще се работи, е 210 декара, но без островите, където тази техника не може да стигне, уточни  зам.-кметът. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

Dii

Dii

15.10.2021 | 19:49

Премахване, почистване с ГОРСКИ шредер до преди 2 месеца струваше 100 лева на декар. По 210 декара айде смятайте. Едва ли обаче има 210 декара. Голям мини товарач е около 8 тона, шредер е около 1,5 тона. Все ще се намери сал или понтон да пренесе тази тежест до островите. За останалото един голям трактор с шредер. Големите и дебели дърва дори могат да се изнесат и продадат или да се пуснат желаещи сами да си ги нарежат. Казвам желаещи понеже голяма част от социално слабите са мързеливи и ще предпочетат да стоят на студено. Та толкова за лапаницата с почистване на растителността . За почистване корените трябват булдозери. Там не знам как вървят тарифите ама няма да е чак толкова скъпо. А иначе бригадата от Паркове и градини дето били оборудвани с лодка толкова години нищо ама нищо не са пипнали. Там трябва да ги разследват какво точно са вършили през годините докато са получавали заплата.

Отговори
2 0
Река

Река

15.10.2021 | 19:09

Защо се оставя до такава степен да израсте тази растителност, явно за повече пари. Ако се почиства по често въобще няма да има нужда от толкова пари и приказки, ние сме царе да си създаваме проблеми и да се радваме като ги решаваме че даже и да се пъчим. При малка растителност няколко човека за една седмица с дребна техника ще го оправят всичко, ама тогава става въпрос за дребни пари, това ще е сигурно проблема.

Отговори
2 0
Кой да се сети

Кой да се сети

15.10.2021 | 14:46

Община Пловдив има нужда и от екшън план за драстично намаляване на популацията от гълъби. Последните, наречени летящи плъхове, са доста опасни за нашето здраве с мръсотията, която създават, разпространявайки зарази и инсекти. Намерили място за необезпокоявано размножаване в подпокривните пространства на панелните блокове и никой не си дава труда да види проблема с огромното им за града количество и да намери решение за него.

Отговори
5 0
зам.кмет

зам.кмет

15.10.2021 | 14:35

Не човек, а желязо! - Не, комунист!

Отговори
3 2
димитър

димитър

15.10.2021 | 14:31

А този грозен мост-пешеходен, до кога ще го търпим???????

Отговори
3 2
Хубаво питаш, ама

Хубаво питаш, ама

15.10.2021 | 15:26

... какво предлагаш да бъде там?

Отговори
2 2
Гошо

Гошо

15.10.2021 | 22:08

"Тате, тате, виж ВЛАКЧЕТО! " Това каза тригодишният ми син, когато видя този красив, изискан шедьовър - пешеходният мост

Отговори
0 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

15.10.2021 | 13:21

Кой е този кожодер,който ви предлага машина под наем за 31 000 лв.Ако имате намерение да го викате всяка година,тази машина ще ви излезе златна.Общината толкова ли е бедна,че не може да си купи такава машина и да си я има за вечни времена.

Отговори
6 3
ТАКА Е В ПЛОВДИВ

ТАКА Е В ПЛОВДИВ

15.10.2021 | 12:36

почистването на реката беше извършено последния път не помня обаче кога беше перфектно... и какво от това никой не си мръдна гъ.за повече да поддържа постигнатото....това е престъпно поведение....и трябва да се потърси отговорност....това е опасно и нагло.... за какво са тези 100 фирми общински и най накрая мухи без глави...чистачки с метли от пластмаса и директор който ходи само и слага за замазване на очи някоя друга пейка в кварталите.... и накрая гда мръсен пейките изнесени по вилите / в кършака/...никой не си мръдна г.ъ.за на сигнали за приготвени за изнасяне пейки на кръстовището на дунав с бул.българя .. на спирката стоя сумати време една пейка изровена и то на самата спирка на автобусите....познайте какво стана с нея този който си я приготви си я взе като се свърши ковид режима за влизане и излизане от града....а аз лично подадох сигнал в северен че пейката е готова за отмъкване.....цялото кръстовище е с камери можеха да видят и кой я довлече и кой я измъкна от спирката и къде отиде.....но никой няма интерес .....а дали целта пък не е да се крадат за да се слагат нови щото разбрах че бащата на някой общинар снабдявал града с пейки.... на бул.българия 172 отмъкнаха в рамките на две седмици 3 нови пейки.....също съм подавала сигнали..в северен...даже последната пейка бяха й взели само дървените елементи..обезкостена...и щяха да си отмъкнат и металните прибрах ги във входа и се обадих в общината......никой не ги потърси и някой пък от входа ги отмъкна....така че това е нашата община нашия град нашите общински фирми.... заниманието основно им е ОНАНИЗЪМ.....

Отговори
4 2
паметлив

паметлив

15.10.2021 | 14:26

За последно почистването на реката бе извършено през 2009 година.Беше перфектно и наистина струваше малко над 2 милиона лева с данък ДДС. И то Марица се очисти с тежка техника.След Атанасов Тотев 8години не си мръдна пръста.Сега Димитров иска да я чисти ,същата тая река за 13 милиона.!!?? Не се налапаха тези.Амазонка да чистят ,по-евтино ще излезе.

Отговори
5 2
Славчо

Славчо

15.10.2021 | 11:57

През 2010 година почистването струваше 2 млн лева.

Отговори
5 3
Приятел

Приятел

16.10.2021 | 10:28

Да, но тогава не се крадеше, а сега от 30 до 50% се прибират от управлението.

Отговори
1 0
Путин

Путин

15.10.2021 | 11:49

съгласно Закона за водите (чл.11, т.1) принадлежащите земи на реките са публична държавна собственост. Образувалите се наноси също са публична държавна собственост . Предложеното изменение на чл. 140, ал.6 и свързаните с дейността разпоредби на ЗВ е с цел облекчаване на процедурата по почистване на реките, когато при огледа се установи, че е необходимо и отстраняване на натрупани наносни отложения, като областните управители могат да предприемат законосъобразни действия по ЗОП и Правилника за прилагането му, по Закона за държавната собственост и правилника за прилагане и др. законови и подзаконови нормативни актове, като с отпадането на текста за възлагане и продажба се предполага, че всеки областен управител, в рамките на оперативната самостоятелност, може да избере от законосъобразните решения за действие, това което счита за най-целесъобразно.

Отговори
5 0
мхм

мхм

15.10.2021 | 11:02

Анастиии, Анести, от дрът комуняга като тебе какво да очакваме, Анести!??

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?