49
Следвайте ни

Община Пловдив прехвърля социален комплекс на частна фирма от София

viber icon

Община Пловдив прехвърля социални услуги, обединени в комплекс „Свети Георги“, на частна фирма „Соник старт“, регистрирана в София и представлявана от Иван Иванов. 

„Фирмата спечели конкурс по закона за обществени поръчки, на който нямаше други кандидати. Документация беше купена и от друга организация, но тя не се е явила да участва. Услугите са девет и считаме, че по този начин те ще се управляват по-добре“, каза за „Марица“ зам.-кметът по социална политика Георги Титюков. 

Частната фирма, която по негови думи извършва близо 60 услуги в страната, поема обслужването на центровете за психично болни, хора с увреждания и защитени жилища от 1 февруари. 

„Всички, работещи в комплекса, ще бъдат преназначени. Служителите да не се притесняват, че ще останат без работа“, увери зам.-кметът. 

Според Георги Титюков подобна практика за възлагане на социална дейност на частни сдружения и организации не е нова. Един от примерите е Фондация за нашите деца, другия – „Бъдеще за България“, управлявана от Донка Гърневска от много години. 

На сесията на Общинския съвет зам.-кметът внася предложение за закриване на второстепенния разпоредител – КСУ „Свети Георги“, с което на практика дейността се прехвърля на частния изпълнител. „Това не означава, че се закрива комплексът. Той продължава да работи“, увери Георги Титюков.

В комплекса работят 116 служители, които обслужват 185 възрастни хора в неравностойно положение. Годишният бюджет е около 2,5 млн. лева.

"Нашият комплекс в Пловдив е най-хубав и най-голям в страната. През последните години направихме много неща за разширение на базата, включително имаме голф игрище. Ползваме се с добър авторитет в социалните услуги и нямаме финансови проблеми", разказа директорът на КСУ "Свети Георги" Апостол Делев.

Директорът се въздържа от коментар по повод на прехвърлянето на деветте услуги на частна фирма, като подчерта, че право да вземе решение има община Пловдив и Общински съвет. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

дооо

дооо

11.01.2022 | 11:14

Не разбрах как се закрива КСУ след като е спечелен конкурс то да се управлява.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?