Следвайте ни

Oбщина Пловдив отпуска 300 000 лв. за модернизация на училищата

viber icon

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища. Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за подкрепа на проектно-базирано обучение и за развитие на нови умения у учителите и учениците с цел повишаване интереса към образователния процес.

Допустими кандидати за финансиране по програмата са всички общински училища и ЦПЛР-ОДК- Пловдив. Кандидатстването се осъществява при утвърдени „Правила за кандидатстване и разпределяне на средствата за модернизация на учебния процес в общинските училища“, съгласно които училищата следва да осигурят съфинансиране от стойността на заявените потребности. В годините този процент прогресивно намалява като в сравнение с пилотната 2013 г. където той е в размер на 50 % , днес училищата участват само с 20 % съфинансиране от техния бюджет.

"За времето на действие на тази програма, в периода от 2013 до 2020 г. от общинския бюджет са инвестирани 1 154 027 лв. С тях са закупени интерактивни дъски, лаптопи, мултимедийни проектори, лицензи за образователен софтуер, очила за виртуална реалност, таблети, оборудване за специализирани кабинети по различни предмети", коментира зам.-кметът по "Образование, бизнес и европейски политики" Стефан Стоянов. 

Подпомагането на дистанционното обучение в условията на извънредна епидемична обстановка беше основен фокус през изминалата година. Предварителните проучвания на Община Пловдив показаха, че образователната система се нуждае от допълнителна подкрепа за техническо обезпечаване и методическа помощ в новите условия. През 2020 г. приоритетно бяха финансирани проекти за закупуването на лаптопи на учители и ученици и създаването на паралелки „Едно към едно (1:1)“, STEM/STEAM обучение и подкрепа на оптималното използване на облачните технологии. Проучване сред директорите на общинските училища показва, че 60 % от преподавателите предпочитат финансова подкрепа за закупуване на преносими устройства (лаптопи, таблети, хромбук), за да се осигури персонално устройство за всеки участник в образователния процес. 38 на сто от анкетираните са заявили необходимост от специализирано оборудване на кабинетите по природни науки, а 29 % ще вложат средствата за разкриване на нови паралелки от типа „Едно към едно“ през новата учебна година.

През 2019 г. от страна на Община Пловдив за първи път са отпуснати и средства за дейности, свързани с подготовката кандидатстване за Гугъл референтни училища. Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив става първото референтно училище на Google за България и целия регион. В пловдивските училища функционират и 21 паралелки 1:1 в 9 училища, като през новата учебна година се очакват между 30 и 40 нови паралелки, според предварително проучване сред училищата. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Родител

Родител

15.05.2021 | 00:56

Г-н Стоянов да отговори до кога ще издържат изкуствено училища с малко ученици!? Оправдано ли е да се плащат разходи за по 8 - 9 ученика в клас?Стига вече пари за нищо работа!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?