Следвайте ни

Община Пловдив отговори на Мариан Бачев защо не може да му свали наема

viber icon

Община Пловдив отвърна на нападките на актьора Мариан Бачев във връзка с отмененото му представление "Аз, досадникът". Припомняме, че в социалните мрежи Бачев остро разкритикува ръководството на общината заради вдигнат наем в Дома на културата в последния момент. Ето позицията на Община Пловдив:

"Както е известно, промяната на наемите на общински зали е възможна само след решение на Общински съвет-Пловдив. Такова решение за намаляване не е вземано. На добра воля, като знак на подкрепа и разбиране към организаторите на културни събития, заместник-кметът по култура Пламен Панов и управителят на ДК „Борис Христов“ , след съгласуване с Кмета на Пловдив Здравко Димитров, взеха решение в ситуацията на ковид ограничения, поредица от локдауни и заповед на Министъра на здравеопазването за посещаемост на закрито - 30%, наемателите на голямата зрителна зала в ДК “Борис Христов“ да плащат вместо наем в размер 1000 лева, (каквато е цената по общинската наредба), тарифата, определена за репетиции, която е наполовина – 500 лева.

С този жест, Община Пловдив показа отношение и съпричастност към трудните времена за всички, в т.ч. и към артистите на свободна практика, които пътуват из страната с представления в местни зали, като този реверанс започна през месец октомври 2020 година. Нещо повече, в случаите, когато представления са се сваляли поради невъзможност да бъдат играни, например поради заболяване на артисти, сумата по задължителния аванс, който се внася, съгласно наредбата, бе възстановяван напълно на 100 %.

След като на 19 април 2021 г. влезе в сила новата заповед на Министъра на здравеопазването, с която се позволява 50 % посещаемост на културни събития на закрито, всички по-големи организатори и ползватели на залата бяха уведомени, че се връщат старите цени, а именно – заплащане на пълен наем. 

Решението да бъде свален спектакъла „Аз, досадникът“ с участието на Мариан Бачев е мениджърско решение на организаторите, което няма връзка с плащането на наема, за което те са били уведомени още на 19 април и в този смисъл не отговаря на истината.

Решението за провеждане или сваляне се базира на анализ на приходите от продажба на билети и баланса между приходи и разходи. Подобни случаи е имало на всички сцени в Пловдив и в България и не е прецедент. Право на всеки организатор е и да определя и цените на билетите, които видно са увеличени през последната година, като компенсация за по-малкия брой продажби. В момента от нива 12,15,18 лева, те вече са 18, 20, 25 и 30 лева. Нещо, което публиката приема с разбиране.  

В графика на Дома, останалите културни събития  продължават да се провеждат. Продължава и подаването на заявления и заплащане на наем за концерти и театри, които ще се състоят и през следващите месеци.

Само преди дни беше проведена среща с г-н Фахрадин Фахрадинов, която се състоя  по покана на заместник-кмета Пламен Панов, в неговия кабинет, с идеята в условията на диалог да се изяснят позициите. До общо приемливо решение не се стигна, тъй като г-н Фахрадинов настоява плащането на 50% наем да продължи поне още година.

Както е известно, Домът на културата е общинска сграда, която генерира приходи от наеми на Зрителната зала и две конферентни зали, кафене, ателие и няколко танцови зали, изпълнява и различни социални функции, като издръжката на цялата сграда, както и разходите за ремонти и поддръжка са за сметка на общинския бюджет, т.е. на пловдивския данъкоплатец.

В този смисъл твърдението, че „с много работа, работа, работа - по възможност, на гърба на артистите“ не отговаря на истината. С цялото разбиране и уважение към актьорите, техните постижения и усилията, които полагат в трудната за всички година, Община Пловдив е била и остава пример за добро отношение към творците от всички жанрове и е заявявала нееднократно своята подкрепа, в т.ч. чрез опрощаване на наеми на творци, организации, културни оператори, ползващи общински помещения, създаване на кризисен фонд за финансова подкрепа на пловдивски творци и много други.

Считаме, че е проява на недобър вкус този казус да се политизира и да се използват имена на политици и „силни на деня“ авторитети и медии за въздействие и натиск, както се случи.  

Надяваме се, че добрият тон ще се възстанови, а комуникацията ще продължи извън фейсбук!"

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Античалгар

Античалгар

28.04.2021 | 17:03

След като продава 20 билета какъв интерес има към спектакъла? Вън чалгата и халтурата от Пловдив! Фахредин нагляра няма да определя цените на залата!

Отговори
5 0
Целият в бяло

Целият в бяло

28.04.2021 | 16:42

Кука, не се излагай като кифладжия бе! Ти за едни 250 евро ли си??

Отговори
6 0
Домино

Домино

28.04.2021 | 16:30

Да видите какво мекере е кмета !!? Просто са му наредили!!! И той се навежда до пръстите на краката... А спектакъла на Бачев не е "чалга"... Никой не кани там простаци..който трябва ще отиде..

Отговори
2 6
Ko Ne

Ko Ne

28.04.2021 | 16:29

Kakav e toq Fahridin? A. Primitiven B. Pomashki trendafor C. Kon be Kon D. Carvyl ot Shiker maala

Отговори
3 3
Противник на чалгата

Противник на чалгата

28.04.2021 | 16:21

Браво на кмета за твърдата позиция! Така се защитават интересите на общината и гражданите. Може да се оплача на наставника си- главния чалга!

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?