49

Община Пловдив обжалва участието на Варна в "Пълдин туринвест"

Община Пловдив обжалва в съда решението на извънредното Общо събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест" АД, с което на 24 ноември беше увеличен капиталът на дружеството чрез непаричната вноска на община Варна, която се равнява на 16 314 400 акции.

Съдебният иск е заведен днес на основание чл.74  от Търговския закон поради противоречието със закона и учредителния договор на дружеството, съобщиха от администрацията. Едновременно с това е направено искане за спиране на охранителното производство по вписването на решенията на Общо събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“ АД, заявени по партидата на дружеството на 28.11.2022 г.

По този начин се елиминира рискът от вписване на заявения апорт на акции и промени в устава на дружеството, които по естеството си ще доведат до намаляване на дела на община Пловдив в капитала на „Пълдин туринвест“ АД, респективно в „Международен панаир Пловдив“ АД, до окончателно произнасяне на Окръжен съд Пловдив по редовността и законосъобразността на взетите решения от „Пълдин туринвест“ АД, коментираха от Община Пловдив.

Капиталът на смесеното дружество, учредено през 2006 г., е увеличен от 177 984 899 акции на 194 299 299 броя.  Община Варна се е сдобила с акциите , след като държавата в лицето на тогавашния министър Божидар Лукарски й е прехвърлила 29 % от участието си в "Международен панаир -Пловдив".  По-късно акциите бяха прехвърлени в "Пълдин туринвест" ., като по този начин делът на Георги Гергов се увеличава на 78 %.

На сесията на 24 ноември Общинският съвет реши да не се дава съгласие за увеличението на капитала по предложение на групата на Демократична България. Със същото решение кметът Здравко Димитров беше задължен да заведе иск, ако Общото събрание на акционерите не се съобрази със становището. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
асан

асан

29.11.2022 | 14:05

община Варна = руската мафия + георги гергов = руското разузнаване .анадънму!

Отговори
5 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?