4232

Община Пловдив иска 150 милиона лева от държавата

12 проекта в списъка до министър Асен Василев

Искай много, за да получиш поне малко. На този принцип явно залага Община Пловдив, която си прави устата да бъде подпомогната с внушителните 150 милиона лева от държавата следващата година.

Парите са нужни за 12 проекта, които са описани като приоритетни и изпратени до финансовия министър Асен Василев. На практика, това са 15% от цялата правителствена програма за 1 милиард лева, с която кабинетът "Денков-Габриел" смята да подпомага всички 265 общини.   

При изпращането на списъка миналата седмица от градската управа лаконично казаха, че кандидатстват за около 50 млн. На практика обаче, става въпрос за тройно по-голяма сума, почти половината от която е предвидена за довършване на стадионите на "Ботев" и "Локомотив". Напълно сигурно е, че подобна инжекция за двете съоръжения няма да бъде получена, твърдят източници от финансовото министерство. Съмнения за големите разходи бяха публично споделяни и в Общинския съвет, който с цел за повече прозрачност беше сформирал и комисия за проверка на сметките и качеството на строителните дейности. Много критики бяха отправени към предишния кмет Здравко Димитров и по повод на новата обществена поръчка за 42 млн. лева за стадион "Локомотив".    

От останалите проекти, за които Общината кандидатства, най-голям харч е реконструкцията и разширението на Голямоконарско шосе, за което се искат 19 милиона лева. Ремонтът на Рогошко шосе е оценен на 13 милиона лева, а общо 12 млн., но за следващите 2 години, са предвидени за Античния форум на Филипопол - изток и юг.

 

Общината пробва да довърши за държавна сметка двата стадиона

Голямоконарско шосе и Хуманитарната гимназия с най-голям шанс да получат пари от Асен Василев 

 

Община Пловдив кандидатства за държавно финансиране с внушителен списък от 12 инфраструктурни проекти на обща стойност малко над 156 млн. лева. Документът е внесен от кмета Костадин Димитров при министъра на финансите Асен Василев веднага след като той обяви, че общините от цялата страна, без оглед на партийната им обвързаност, могат да поискат целеви субсидии за обекти с условието, че за тях имат пълна проектна готовност. За тази цел в новия  държавен бюджет за 2024 г. са предвидени един милиард лева.

Писмото на кмета Костадин Димитров сигурно е изненадало сериозно министър Асен Василев

 

Състезанието между общините ще бъде сериозно, тъй като със сигурност всички  256 са подготвили проекти. В писмо до МФ от Община Пловдив подчертават, че са посочили приоритетни обекти, като за всеки от тях е попълнен отделен формуляр съгласно с указанията на министерството от 21 ноември 2023 г. 

С кои проекти кандидатства Пловдив за бомбастичната сума и на какъв принцип те са избрани?

 От администрацията обясниха, че основните критерии са обявените обществени поръчки, подписани споразумения за финансиране, одобрени работни проекти и издадени строителни разрешения за обектите - всички без осигурени средства. 

Почти половината от исканите средства  са за двата стадиона -

„Христо Ботев” и „Локомотив”. За строежа на Колежа в МФ е изпратена сметка за 33 583 440 лева, а за благоустрояване, инфраструктура и централна трибуна на "Лаута" - 42 милиона, тоест общо 75, 5 млн. лева. Останалите 10 проекта са на стойност 81 милиона. 

В края на  предишния  мандат общинските съветници  при всяко гласуване на поредната финансова инжекция за двата стадиона многократно изтъкваха, че следващата градска управа трябва да настоява за държавни пари, тъй като и на двете съоръжения ще играят отбори не само от Пловдив, но и от цялата страна. Успоредно с това напомняха, че в последния кабинет „Борисов” стадионите получиха от държавната хазна 37 млн. лева. С тайната надежда държавата още веднъж да развърже кесията. 

Освен  кредита в размер на 24 млн. лева, изтеглен  за „Христо Ботев” и „Локомотив”, през пролетта на 2023 г. местният парламент гласува близо 50 млн. лева от общинския бюджет, планирани, но неосигурени, почти поравно за три години. Надеждата на новата местна власт, че държавата ще поеме тези средства, а и част от банковия заем, който иначе  пловдивчани ще изплащат 20 години. Сметките са солени - близо 60 млн. лева за Колежа, 50 млн. за "Локомотив". Част от тези пари са вложени в строителството, други съществуват като план, тоест на хартия.

Два проекта са с най-сериозен шанс за целеви субсидии -

разширението на Голямоконарско шосе, което се изпълнява по проекта на две общини,  и реконструкцията на Хуманитарната гимназия. Двата обекта вече са започнати, но без осигурени средства за довършването им. Преди две години държавата е превела 9,5 млн. лева за Голямоконарско шосе, които според уверенията на фирмата изпълнител „ИСА ​- 2000” ще бъдат усвоени до края на тази година, успоредно с асфалтирането на участъка. За следващата година пари няма.  Договорът, подписан в предишния мандат, е за 19 млн. лева с ДДС, още толкова са поискани сега и от Община Пловдив. С вече дадените пари сумата прави общо 28,5 млн. лева. От администрацията обясниха, че в сметката е включен още един участък, на който едното платно попада в територията на Пловдив, другото - в община "Марица".

Заявката за Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” е за 8,6 млн. лева, 

въпреки че договорът между район „Централен” и фирма ВХД е за близо 13 милиона. През миналата година с решение на Общинския съвет за ремонта бяха отпуснати 2,5 млн. лева, още толкова са предоставени по проект за смяна на старинната дограма от Министерството на културата.

И двата проекта са безспорни. Друг важен пътен обект - основният ремонт на Рогошко шосе  - има нужда от 13 млн. лева субсидия. В общинския бюджет бяха планирани за тази година 3,5 млн. лева, които, по думите на строители, стигат  само за отбивката към индустриалната зона и бул. „Марица-север”. Тя е завършена и се чака, след като приключи ремонтът на Брезовско шосе, да се работи по реновирането на Рогошко.  Реконструкцията на входната артерия на Пловдив  заедно с отбивката към бул. "Марица-север" струва  близо 16 млн. лева с ДДС.

Сред проектите местната власт посочва и няколко културни обекта.

За  бившето кино „Космос”  на ул. „Гладстон” има одобрен работен проект.

за преустройството му в артцентър с младежка насоченост. Общината иска 8 млн. лева (толкова е и цялата му стойност), но разпределени  в две бюджетни години. Причината за това евентуално разсрочване е, че няма избран изпълнител, а тази процедура отнема много време. Същата ситуация  е и с Античен форум -изток и юг, за който Общината чака 12 млн. лева за 2024-та и 2025 г., но няма изпълнител, нито е обявена обществена поръчка. Археологическият комплекс на Филипопол се намира до Централна поща и представлява завършек на вече реставрирания ансамбъл - Форум - юг и север.

Обектите за култура са комплектувани с реставрацията на къща - паметник на културата „Ламартин”, въпреки че градският бюджет би могъл да задели исканата сума от 1,5 млн. лева за емблематичния имот. Такъв опит беше направен в миналия мандат, но безуспешно.

В списъка до МФ са включени още три квартални улици в район „Източен”, за които има проекти и издадени строителни разрешения, както и изграждане на нова улична мрежа в „Тракия”.  Общата стойност  на ремонтите с подмяна на подземната инфраструктура  на ул. „Славянска”, „Арх. Камен Петков” и „Георги Странски” е близо 14 млн. лева, като за ул. „Георги Странски” бяха планирани 2,5 млн. лева в бюджета за тази година. Обществената поръчка обаче се обжалва в КЗК. 

Местната администрация се надява да получи  5 млн. лева за изграждане на нова улична мрежа в „Тракия”. В последните дни на предишния Общински съвет по предложение на шефа на групата на ГЕРБ Йордан Илиев бяха одобрени 3 млн. лева за нови улици в най-младия пловдивски район в аванс - за сметка на местния бюджет за 2024 г.

В Община Пловдив признават, че не смеят да мечтаят държавата да развърже кесията с невиждана досега щедрост и да налее в общинските сметки 150 млн. лева. Но би било напълно реално да получи субсидия поне за част от ключовите обекти, за да олекне на оскъдния градски бюджет. 

 

Кои проекти са внесени в Министерството на финансите

В Хуманитарната гимназия вече подмениха дограмата и направиха частичен ремонт
Снимка: Валентина Биларева

1. Реконструкция на ул. „Рогошко шосе” - 13 000 000 лв. за 2024 г.

2. „Проектиране и изпълнение на строителство, част от общинската спортна инфраструктура ​- стадион „Локомотив” - град Пловдив”, етап I : „Благоустрояване и инфраструктура, етап 5: „Централна трибуна” ​- 42 000 000 лева за 2024 г.

3.  Основен ремонт и благоустрояване на обществено пространство в УПИ VIII - 521-1456 кино (бившето "Космос") от кв. 293 нов (296 стар) по плана на Централна градска част, гр. Пловдив, ПИ с инд​ентификатор 56784.521.1456 по КК на гр. Пловдив ​- 8 140 442 лв., разпределени в периода 2024 - 2025 г., както следва: 4 000 000 лв. за 2024 г. и 4 140 442 лв. за 2025 г.

4. Реконструкция и разширение на „Голямоконарско шосе” - 19 000 000 лв. за 2024 г.

5. „Изпълнение на строеж, част ​от общинската спортна инфраструктура ​-стадион „Христо Ботев” ​- Пловдив” - 33 583 440 лв. за 2024 г.

6. Основен ремонт, консервация, реставрация и адаптация на къщата на Г. Мавриди (Ламартин), ул. „Княз Церетелев” 16, Пловдив - 1 500 000 лв. за 2025 г.

7. Античен форум на Филипопол ​- изток и юг, благоустрояване, консервация, реставрация и социализация в УПИ II ​- 521,1646, археология, общ. дейности, паркинг,част от ПИ с ИД 56784.521.1435, част от ПИ с ИД 56784.521.1382 и част от УПИ III ​- площад и общ. дейности с ИД 56784.521.1449, кв. 12 по плана на ЦГЧ, гр. Пловдив ​- 12 000 000 лв., разпределени в периода 2024 - 2025 г., както следва:- 1 200 000 лв. за 2024 г. и 10 800 000 лв. за 2025 г.

8. Реконструкция на ул. „Славянска” в участъка от бул. „Източен” до ул. „Лев Толстой” - 3 606 084 лв. за 2024 г.

9. Реконструкция на ул. „Арх. Камен Петков” в участъка от бул. „Кн. Мария Луиза” до ул. „Богомил” - 6 606 559 лв. за 2024 г.

10. Реконструкция на ул. „Георги Странски” в участъка от бул. „Източен” до ул. „Лев Толстой”, вкл. кръстовището - 3 606 084 лв. за 2024 г.

11. Основен ремонт, консервация и реставрация, прилагане на мерки за енергийна ефективност и благоустрояване на дворното пространство на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Пловдив - 8 616 632 лв. за 2024 г.

12. Изграждане на нова улична мрежа със свързваща инфраструктура на територията на район „Тракия” ​- община Пловдив - 5 172 000 лв. за 2024 г.

Кино “Космос” е включено в сметката
Снимка: Наташа Манева

 

Всички правителства са развързвали кесиите за Пловдив

В годините н​а демокрацията Община Пловдив е получавала целеви субсидии за строителство на обществено значими обекти почти при всички редовни правителства. С пари от националния бюджет е изграден надлез „Родопи” и е направена реконструкция на бул. „България”. С рамо от държавата е построен първият екологичен завод за преработка на твърди битови отпадъци в Шишманци и е  ремонтиран основно надлезът на Цариградско шосе до кв. „Скобелева майка”.

Зала “Колодрум”

 За Европейската столица на културата по сметките на Община Пловдив бяха преведени 20 млн. лева за градската инфраструктура. С тези средства бяха реконструирани подлезът на ул. „Гладстон”  и пл. „Централен”, а също така беше изградена и новата художествена галерия „2019” на ул. „Гладстон”.

Държавни средства в размер на 50 млн. лева  са инвестирани в многофункционалната зала „Колодрум”, след което тогавашното  правителство изсипа 37 млн. лева за стадионите  „Христо Ботев” и „Локомотив”. Преди две години Община Пловдив получи близо 8 млн. лева и за строеж на нова сграда на ОУ „Княз Александър I”, но така и не успя да даде старт на този важен обект.

По принцип държавното финансиране, което се заделя с бюджетите за капиталови разходи в инфраструктурата, е минимално. Община Пловдив обикновено получава между 2 и 4 млн. лева за основен ремонт на пътища. За големите обекти се заделя целева субсидия, предназначена само за тях, като разходите се контролират от държавата. 

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 5 оценки
4.8/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
22 коментара
Квото и да иска Пловдив,

Квото и да иска Пловдив,

13.12.2023 | 18:20

София няма да даде почти нищо. И през комунизма беше същото. Много ни обичат щото. Впрочем и ние тях.

Отговори
1 0
Сексикоптер

Сексикоптер

06.12.2023 | 12:59

Малко пари е поискал, трябваше поне 200 милиона да поиска, че на "софиянци" общинския съвет така или иначе не работи.

Отговори
1 1
Защо няма проекти за район Южен!!!!!!!!!!!!

Защо няма проекти за район Южен!!!!!!!!!!!!

02.12.2023 | 15:33

Най-големият по територия и население район на Пловдив и с най-много имоти, без нито един проект !!!!!!!!!

Отговори
9 0
Най-голям но ....

Най-голям но ....

02.12.2023 | 15:40

Но без булеварди фигуриращи само в одобрените "Подробни устройствени планове".

Отговори
6 0
Кючука "Южен" район ли е на град Пловдив господин кмете?

Кючука "Южен" район ли е на град Пловдив господин кмете?

02.12.2023 | 15:26

Питам Ви за да се убедя че знаете че в тази община има такъв район, забравен от всички досега кметове на тази безотговорна община. А кмет на този район има ли и за какво получава заплата се питаме живущите в този район.

Отговори
8 0
Аман-строй

Аман-строй

30.11.2023 | 17:35

От бюджета за управниците ще има и по една нова къща в Белащица.Стара нашенска традиция ,всички имат там.Пият си кафето по пеньоар и пантофки

Отговори
10 1
Пак забравиха булевардите в район Южен кога бе господа управници?

Пак забравиха булевардите в район Южен кога бе господа управници?

28.11.2023 | 18:45

Кога ще построите булевардите в район Южен господа управници? Стига с тези стадиони ........ хората не могат да се придвижат до работните си места и до домовете си в район Южен!!!!!!! Тапите от автомобили са километрични в този район Южен има ли кметове на града и на района?

Отговори
26 1
Сега като затворят бетонния мост хаосът в Южен ще е пълен

Сега като затворят бетонния мост хаосът в Южен ще е пълен

28.11.2023 | 18:49

Ще искат пари за стадионите А за булевардите в район Южен мълчат гадовете

Отговори
24 1
Диди

Диди

28.11.2023 | 16:22

Стига с тия два стадиона! Досега Да сте оправили стадион Пловдив с тия суми!и щеше да е на целия град! Искаме училища и градини и ясли! Искаме детска болница!

Отговори
34 3
МАЙОРА

МАЙОРА

08.12.2023 | 02:47

Уважаема Диди, вие сега както сте тръгнали да искате това, ами че утре може и нещо друго да си поискате

Отговори
0 3
А "Южната тангента",  кога бе кмете, коя петилетка?

А "Южната тангента", кога бе кмете, коя петилетка?

28.11.2023 | 16:08

Южната транспортна тангента южно от ЖП линията Пловдив София кога ще се строи бе господин кмет, вие за Пловдив ли работите или за чужди интереси?

Отговори
26 3
Некой

Некой

28.11.2023 | 14:23

На последно място трябва да е - "Христо Ботев” и „Локомотив”. За строежа на Колежа в МФ е изпратена сметка за 33 583 440 лева, а за благоустрояване, инфраструктура и централна трибуна на "Лаута" - 42 милиона, тоест общо 75, 5 млн. лева." Стига им !

Отговори
27 3
Ох бабачко!

Ох бабачко!

28.11.2023 | 13:38

Като сложиш минимум 30%комисия за глутницата от 150милиона ще се вложат около 100милиона !Другите по изпипаната схема с лявата ръка в десния джоб!Аферим !Честито на печелившите !Ми хотелите и жилищните комплекси и новите собственници в Пловдив трябва да се множат!

Отговори
24 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?