Следвайте ни

Община Пловдив готви проекти за 441 млн. лева

viber icon

Върху проекти за над 440 млн. лева, които да бъдат реализирани в следващите години, работи екипът на кмета Здравко Димитров. За част от тях ще се търси финансиране от европейските фондове, за други общината ще иска помощ от правителството, а трети ще реализира чрез капиталовата си програма и привлечени средства. За целта администрацията проучва възможността да получи кредитна линия при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка. Горният праг на кредитната линия, която предлага финансовата институция, е 120 млн. лева. Както "Марица" вече писа, кметът Здравко Димитров проведе завчера консултации с политическите сили, представени в местния парламент, за да ги запознае с идеята за кредитна линия от ЕИБ. Разговори с нея са водени още от 2016 година, а сега кметът предлага местният парламент да даде мандат на заместника му Илия Кирчев да направи цялостно проучване на възможността за осигуряване на средствата при възможно най-изгодни условия. Засега се знае, че евентуалната кредитна линия ще е с лихва под 1% годишно, 7 г. гратисен период и 25 г. срок на погасяване. Не е задължително целият ресурс да бъде усвоен наведнъж, става ясно от първоначалното предложение на банката. 

За да има пълна яснота около инвестиционните намерения на общината, екипът на Здравко Димитров е съставил пълен списък на обектите, които предстои да бъдат изградени в следващите години. Те са разделени в 4 групи - такива, за които вече има сключени договори /на стойност 47 млн. лв./, стратегически обекти, които са в процес на проектиране /191 млн./, проекти с европейско финансиране с различен интензитет на собствено участие, които вече са стартирали /160 млн./ и предстоящи обекти, за които ще се кандидатства по оперативните програми на ЕС /43 млн./

В списъка влизат всички ключови обекти, които трябва да осигурят развитието на Пловдив в следващите години и да решат проблеми, свързани с пътната и подземна инфраструктура, трафика, жизнената среда и т.н. Сред тях са транспортният възел "Модър" - "Царевец", транспортните връзки с бъдещия пробив под Централна гара, вторият лот от новия бул. "Северен" от Брезовско до Карловско шосе, разширението и реконструкцията на няколко ключови булеварди и улици в града като "Ал. Стамболийски", "Кукуш", "Даме Груев", "Марица-север", "Царевец" и т.н, реализацията на Водния цикъл с модернизацията на Пречиствателната станция и много други важни проекти.        

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?