Следвайте ни

Община Пловдив дава 200 бона за нови казани за смет

viber icon

Контейнери за битови и строителни отпадъци ще бъдат доставени за община Пловдив, защото съдовете не стигат, а част от тях - без капаци и колелца - трябва да бъдат подменени. Доставчик ще се избира на 6 октомври с условието съдовете да се осигурят в срок до два месеца след сключване на договора. Обществената поръчка е на стойност 166 166 лева без ДДС, или близо 200 000 лева с включен данък. Минималното количество на съдовете е 971, от които 20 са тип „Лодка“ за строителни отпадъци, а останалите са тип „Мева“ и „бобър“ за смесена битова смет.

Най-голямата криза с контейнерите е в район „Южен“, който вече трайно задмина „Централен“ по брой на населението, а по периферията продължава да се застроява с нови жилищни кооперации. Казаните в "Кючук Париж" обаче са значително по-малко, отколкото в центъра. Според данните на общинското предприятие „Чистота“ в район „Южен“ са разположени 877 контейнера за битов отпадък тип „Бобър“ и 1137  малки кофи, наричани „кука“ и предназначени предимно за кварталите Коматево, Беломорски и Остромила. Това са общо 2014 съда.  

В „Централен“ „бобрите“ са 1274 броя, а „куките“, които се поставят основно в Стария град и на улици по тепетата, са 1528. Общо казаните са 2802. Пак в "Централен"  преди две години бяха сложени и първите за града подземни контейнери - на ул. "Отец Паисий", "Патриарх Евтимий", около Понеделник пазара. 

Кметът на „Южен“ Костадин Язов още преди няколко месеца е направил заявка до голямата община за доставка на нови контейнери. В едноименния жилищен комплекс, където се строи като за световно, казаните всеки ден преливат и боклукът се оставя направо на земята.

Общо в Пловдив съдовете тип „бобър“ са 4067. В „Източен“ те са  411 броя, в „Тракия“ - 420, в „Северен“ - 578, в  „Западен“ - 507 броя, от които 93 са в кв. „Прослав“.

Отпадъците от „бобрите“ се вдигат всеки ден, „куките“ се обслужват по график два или три пъти седмично, обясниха от „Чистота“.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?