Следвайте ни

Община Пловдив чака 1,3 млн. лева в бюджета от сделки с имоти

viber icon

Сериозни приходи  се чакат в бюджета  на Община Пловдив от разпоредителните сделки с имоти. За разлика от миналата година, която администрацията приключи с минимални постъпления от продажби, сега се очакват постъпления в размер на над 1,3 млн. лева. За продажба се предлагат жилища, идеални части от имоти със смесена собственост, терени, които ще бъдат обявени на инвеститори на търг.

Общинският съвет одобри на последната сесия продажба на апартаменти предимно на техни наематели, настанени преди повече от 10 години като крайно нуждаещи се. Те имат право да си закупят квартирите, ако отговорят на условията на закона и местната наредба за разпределение на жилищния фонд. Всички тези наематели са подали  заявления и са одобрени от комисията в Община Пловдив. Над 600 000 лева ще бъдат внесени от бъдещите собственици в градската хазна.

Цените се определят от независим лицензиран оценител и не са много ниски. Най-евтините апартаменти  са в „Столипиново”, което е обяснимо. За 46 кв. метра жилище на ул. „Батак” - в сърцето на махалата, наемателите ще платят 23 180 лева, но за същото на един от най-хубавите булеварди „Свобода” пазарната оценка е 50 500. Тристаен на централната на ул. „Цар Георги Тертер” с площ 76 квадрата е оценен за 84 500 лв., на ул. „Орфей” в „Западен” - за 60 000.

Част от разпоредителните сделки за над 700 000 лева тепърва ще се разглеждат в местния парламент на 3 август, когато е последната сесия преди ваканцията. Общината иска да продаде своите 6/50 идеални части от имота на Рогошко шосе за 38 790 лева. Съсобственик е „ПИМК инвест” АД. Една втора част от дворно място и триетажна сграда на ул. „Месемврия” 34 в район „Източен” се предлага също на съсобственика за 73 400 лева при данъчна оценка 8543 лева.

За пет общински имота ще се търсят инвеститори чрез търг с тайно наддаване. Урегулиран парцел за жилищно строителство  с площ 227 кв. м на бул. „Александър Стамболийски” се обявява с начална цена 124 550 лева. За продажба са подготвени парцели на ул. "Марат" 6 в кв. "Младежки хълм" и на ул. "Горни Броди" 27 в "Южен". Наддаването за място на ул. "Волга" 33е с площ 189 кв. метра и застрояване до 10 метра ще стартира от 162 600 лева при данъчна оценка 11 056 лева. 

Всички продажби са включени в Годишната програма за разпореждане с имоти, одобрена в началото на годината с решение на Общинския съвет.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?