71

Община Пловдив брои 40 млн. авансово за дейности по проекти с европейско финансиране

Община Пловдив е затрупана със сметки за неотложни плащания, въпреки че няма приет бюджет за тази година, а инфлацията виси като камък на шията за градските финансисти. Местната власт трябва да разплати в следващите 3 месеца над 40 милиона лева за извършени дейности по проекти с европейско финансиране. След това ще чака управляващите органи  да възстановят средствата. Проектите са шест на брой. Разходите ще се гласуват утре на сесията на Общинския съвет по предложение на администрацията. Срокът за възстановяването на парите за управляващите органи е до края на тази година.

Най-големият временен заем е за проекта за воден цикъл на обща стойност 114 млн. лева. В "Кършияка", където на над 40 улици се подменят водопровод и канализация, работата върви към финал. За извършените строителни работи на изпълнителите са изплатени 12,4 млн. лева. Други 11,4 милиона са одобрени, но от управляващия орган парите не са преведени по сметките на Общината. Само ДДС, който е възстановим, е в размер на 3,5 млн. лева.

За следващите три месеца за водния цикъл са необходими 32 050 000 лева. Те ще се платят от градския бюджет и ще се чакат  да бъдат преведени по ОП „Околна среда“, но без лихви.

По същия начин Общината ще се разплаща за пътните ремонти в кв. „Гладно поле“, където в момента се довърша ул. „Богомил“ и се работи на ул. „Радко Димитриев“. Висящите плащания са за 5,5 млн. лева.  Общината ще покрива със свои пари разходите по още няколко европейски проекта - за благоустрояването между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и „Шести септември“, за двете детски градини - новата сграда на „Каменица“, която се строи в центъра, и разширението на ДГ „Зорница“ в „Южен“, за подмяна на улично осветление с LED в районите „Централен“ и „Южен“, за топъл обяд на 2200 пловдивчани, чиито доходи са под линията на бедност - 369 лева.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Жител

Жител

26.01.2022 | 10:39

Това е пълна лъжа!!! Всички разходи по европроекти са 100% безвъзмездни. Към проектите общинските чиновници включват и други разходи,за да крадат,защото тези разходи не се контролират от Европа

Отговори
3 1
Зад дувара!

Зад дувара!

26.01.2022 | 08:37

Почна се!Ми ИнХауса те са го измислили, а този техния кмет, плащат напред, за да получи от зад! МВР то да тръгне веднага след парите и да види КОЙ ги е натъпчил в торбите!

Отговори
7 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?