Следвайте ни

Общинските полицаи охраняват туристическите атракции

viber icon

Да следят за реда край най-посещаваните от туристите и историческите места в Пловдив. Това са сред акцентите в дейността на служителите от сектор „Общинска полиция", която наброява 54 души, ръководени от главен инспектор Костадин Костов. В светлата част на деня дежурят 18 служители, а през нощта - един автопатрул от двама.

Пловдивчани са свикнали да виждат общинските полицаи предимно в центъра на града, където има голям брой търговски обекти, паметници на културата, църкви, музеи, административни сгради, златарски магазини, ателиета, офиси, банки, обменни бюра, училища и детски градини. Основната цел на служителите в звеното е да не допуснат  нарушения на обществения ред, престъпления   срещу   гражданите, делегациите, туристите и гости на града, както и да се създаде чувство на сигурност у тях. Те подпомагат и охраната на мероприятия, провеждани на територията на общината. Лепят и фишове на шофьори, които паркират неправилно. 

Общинските полицаи могат да изготвят становища и предложения за промени в организацията на пътното движение, да улесняват движението в пикови часове и при лоши атмосферни условия. В правомощията им влизат също борбата с незаконното строителство, контролът по спазване на въведени карантинни  и ограничителни мерки при възникнали епидемии, какъвто е случая с COVID-19, както и контрол за недопускане на продажба и сервиране на спиртни напитки и тютюневи изделия в нарушение на действащото законодателство.

В случай че звеното „Общинска полиция“ не разполага с достатъчно сили и средства за осигуряване на сигурността на дадено мероприятие, кметът на общината може да поиска съдействие от Областната дирекция на МВР. Съгласно утвърдения щат към настоящия момент има 8 вакантни места за общински ченгета.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?