2374
Следвайте ни

Общините слагат край на течовете през скъпите поръчки със собствени предприятия

viber icon

В ход е тенденция на  възстановяване или създаване на нови  общински предприятия за комунални и строителни дейности, публични услуги. Все по-често  кметовете на общини заявяват намерения да разкриват общински предприятия,  като първата стъпка  към обособяване на съответната комунална или строителна дейност вече е налице  в много общини. Местната власт декларира, че изпитва необходимост от свои стопански субекти, вместо да възлага важни дейности в комуналната сфера, благоустройството и строителство чрез тежките процедури на обществените поръчки и особено на обжалванията след избор на изпълнител, които буквално им връзват ръцете. Кметовете са все по-убедени, че дейности като сметосъбиране и сметоизвозване, озеленяване, благоустройство, малки строителни ремонти от типа на ниско строителство или производство на бетонни елементи за строителството ще се извършват много бързо, по-евтино и възможността за  качествен контрол е по-голяма.

След голямата промяна в средата на 90-те години, когато бяха приетите законите за общинската и държавната собственост, Търговският закон и промени в Закона за държавния бюджет, едно по едно

общинските предприятия бяха разпродадени или ликвидирани.

На общините бе забранено пряко да извършват търговска дейност, за това бяха създадени общинските фирми. На практика оцелелите предприятия „Благоустройство и комунално стопанство“ вече се броят на пръсти. Тяхната дейност започна да се осъществява от фирми, избрани с конкурс или наемани с директно възлагане.

Днес кметовете обаче обръщат поглед отново към тази форма на стопанска дейност, водени не от носталгия, а от прагматичност. 

Например малката община Сопот още преди седем години се отказа да наема частна фирма за сметосъбиране и сметоизвозване, ремонтира съществуващата, но неизползвана техника и създаде свое звено, което да събира боклука от съдовете за смет и да го вози до депото за отпадъци в Карлово. Ползите са големи, смята общинското ръководство, като посочва разликите в цената на услугата и качеството.

В Община Содово ремонтите на улици се осъществяват от специално звено към общината

и според кмета Димитър Здравков те излизат в пъти по-евтино от наемането на фирми. Благодарение на това само тази година положеният асфалт по улици в населените места възлиза на общо 9 км, като предстои до края на годината полагането на още. За доставката на материалите се провеждат обществени поръчки, ниската цена идва от това, че излизаш на себестойност, обяснява Здравков. Проблемът според него е в това, че общините не са търговски дружества и те не могат да регистрират  голям камион за строителните дейности. "Е, как без техника да се извършват ремонти, асфалта с ръчна количка ли да го нося?", пита Здравков.   

Хисаря  е една от малкото общини, която не се раздели със своето БКС

и с годините успя дори да натовари бившето общинско дружество с цяла дузина дейности - от поддръжка на огромните зелени паркове, до сметосъбиране и сметоизвозване и ниско строителство. БКС съществуваше до преди десетина години, когато се преобразува в общинска дейност „Чистота, озеленяване, строителство и ремонти“. От няколко години то е общинско предприятие, а сметосъбирането и сметоизвозването е сред основните му дейности. Тя изисква и значителен финансов ресурс. Осъществявана чрез своето предприятие „Чистота, озеленяване, строителство и ремонти“, общината пести значителни средства, категорична е инж. Пенка Ганева, която трети мандат управлява курортната община. Например сега годишно  сметосъбирането и сметоизвозването струва около 1.5 млн. лв. на Общината. Ако за това се провежда обществена поръчка, услугата ще е много по-скъпа, коментира Ганева. Колко точно, не мога кажа, и уточнява, че Общината отдавна не е играла обществена поръчка за тази дейност. Но

общинското предприятие работи много по-гъвкаво,

допълва тя. Събирането на сметта се съобразява с количество, което се е събрало, и графикът на автомобилите се съобразяват с това и може да бъде променян. Често камионът взема боклука от две села с един курс. Като се има предвид, че най-отдалечено място в община Хисаря  е на 50 км от общинския център и добавим още 20 км до регионалното депо в Карлово, тогава разходът става значителен.

Хисаря заложи на общинско предприятие  и при стопанисване и управление  на своите горски територии. Миналата година бе учредено Общинско горско предприятие - Хисаря, чрез което местната власт осигурява дърва за огрев на по-ниски цени на  местните жители. Услугата е  само за жителите на общината, конкретизира кметът Пенка Ганева.

Когато се отнася до сферата на комуналните услуги и малки и средни строителни дейности, дилемата общинското предприятие или фирма не съществува, смятат кметове на общини в региона.

Кметове искат нова форма на управление за общинските болници

Години наред местната власт по общини се бори за оцеляването на общински болници, медицински центрове, зъботехнически лаборатории. Днес все повече са привържениците на идеята тези субекти, които са търговски дружества, регистрирани по Търговския закон, и които всъщност оцеляват благодарение на заеми, предоставяни от общините (МБДПЛ „Иван Раев“ в Сопот, Медицински център 1  ЕООД в Хисаря, МБЛАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово), да имат друга форма на управление, да не са търговски дружество. Темата влезе и в преговорите за съставяне на новия кабинет, участниците в тях се кълнат, че здравните заведения не трябва да са търговски дружества.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

01.12.2021 | 11:11

При добро управление, това е доста добро решение.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?