49

Общината търси концесионери за Втори гребен канал и недостроения хотел на Лаута

Администрацията планира над 10 млн. приходи от имотите си до края на годината. Ще продава стари къщи и незастроени терени, ако местният парламент разреши

 

Концесия ще бъде учредена за изграждане на Втори гребен канал и ще се нарича Световен гребен център с парк за водни атракции, отдих и риболов. Това ще стане, ако има инвеститори, които желаят да кандидатстват за особено право на ползване на общински имот, в който е включен олимпийският гребен канал и Гребната база. През миналата година екипът на кмета Здравко Димитров имаше същото намерение, но не се намери кандидат. Сега отново се прави опит.

Проектът беше изготвен преди седем години и струваше около 12 млн. лева. Сега сигурно цената ще е двойна и тройна. 

Концесията е заложена в Годишната програма за управление и разпореждане с общинската собственост, подготвена от Община Пловдив. Тя е оповестена на ведомствения сайт, а след това ще се обсъжда в Общинския съвет. От вече учредените концесии, които са около 20, бюджетът очаква през тази година 675 960 лева приходи. 

Общо за 2022 г. администрацията планира 10 055 966 лева приходи в бюджета от свои имоти. От тази сума 4 млн. лева се очакват от продажба на земя и сгради.  Почти толкова средства -

4,5 млн. лева Общината възнамерява да плати на собственици за имоти,

които ще се отчуждават за разширение и строеж на пътища.

В програмата са предвидени няколко паркинга, които ще се строят на концесия при същото условие - ако има кандидати. За паркинги са отредени 2374 кв. метра на ул. "4 януари" 36 на мястото на бившия ТЕЛК, на бул. "Източен" 141 и в кв. "Каменица" в район "Източен", на ул. "Княз Борис I Покръстител" в "Тракия", където още в предишния мандат беше планиран многоетажен паркинг, а също така на бул. "България". 

Част от ул. "Младежка" в участъка между бул. "Копривщица" и ул. "Пенчо Славейков" отново се предлага на концесия, каквито планове имаше и през 2021 г. Останалата отсечка на "Младежка" ще се ползва като пешеходна зона с места за отдих. Концесионер ще се търси и за недовършената сграда на хотел на стадион "Локомотив".

Общината прави опит да се отърве от инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци

Общинската фирма не работи, въпреки че е създадена преди четири години и има директор. Сградата беше започнала да се строи още преди повече от 15 години и досега не се е чуло съоръженията да са въведени в експлоатация.

В Програмата са включени продажби на къщи в центъра на Пловдив и много незастроени терени. На тезгяха са сложени имотите на ул. „Бетовен“ 3 и 7 с площ 232 и 389 кв. метра, които се намират срещу Дондуковата градина, на ул. „Велико Търново“, с площ 508 кв. метра, на ул. „Иван Вазов“ 39 - 805 квадрата, на „Райко Даскалов“ /малката Главна/, на „Кирил Нектариев“11 в Стария град.

Купувачи ще се търсят отново за парцелите на ул. "Лев Толстой" и "Варна".

За тези пет имота, които при евентуалната промяна на плана могат да се обединят, преди няколко месеца имаше заявление от фирма, в която е съдружник братът на общинския съветник Владимир Кисьов. Самият съветник твърдеше на сесията, че предложената форма - продажба срещу обезщетение на Общината с жилище срещу право на строеж. С решение на Общинския съвет предложението за тези терени отпадна.

Най-много общинска земя, нарочена за продажба, се намират в „Тракия“, предимно в Индустриалната зона. Най-големият е с площ над 78 дка. На Голямоконарско шосе също има земя за продан - 15 620 кв. метра със статут на земеделска.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
монументална епохална  НЕКАДЪРНОСТ  на СелСъвета

монументална епохална НЕКАДЪРНОСТ на СелСъвета

18.01.2022 | 18:34

"ТЪРСЯТ" към кого да прехвърлят топката, че да не се занимават и главоболят с "на баир лозе". Лесно им е да унищожат ЗЕЛЕНИНАТА за да ни натрапят огромни площи ЗАСТОЯЛА ВОДА жабуняк за расово комаровъдство плюс жабешки бутчета, но след това дрямката им се нарушава само да се подпишат във ведомостта за заплата. Самата система "концесия" представлява един вид . . . скрито приватизиране, отстъпване на обществени имоти под частническо разпореждане! Милите ни калинки - много ги разбираме. Хвала!

Отговори
1 1
четири години сме ХРАНИЛИ  ДИРЕКТОР . . . СофЖилФонд ли е и тоа?

четири години сме ХРАНИЛИ ДИРЕКТОР . . . СофЖилФонд ли е и тоа?

17.01.2022 | 20:43

Смайващо! Завистлива съм! Искам ДВЕ години да калинко-ДИРЕКТОРствам и аз, със секретарка, шофьор, биятел и ПР - абе само ДВЕ годинки...(цит.): "...инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци . . . Общинската фирма не работи, въпреки че е създадена преди четири години и има директор..." и т н

Отговори
2 1
Нали

Нали

17.01.2022 | 16:17

Нали Зико обеща да не продава общински имоти? Ще му порасне носа поне метър.

Отговори
4 1
Чичи

Чичи

17.01.2022 | 14:37

Вии по добре завършете зоопарка после мислете за ново строителство. Кас тата нещо в което са вложени пари , го оставихте да се руши, аааа кажете...нехраН+имайков÷ци такива?-:"'хлпфжэфнтф

Отговори
4 0
четири години сме ХРАНИЛИ  ДИРЕКТОР . . . СофЖилФонд ли е и тоа?

четири години сме ХРАНИЛИ ДИРЕКТОР . . . СофЖилФонд ли е и тоа?

17.01.2022 | 20:49

ДОКОГА ЩЕ НИ МЪЧИТЕ САМО С ДВА ГРЕБНИ? ИСКАМЕ ТРЕТИ, ЗА ДА СТАНЕМ ОТ "СВЕТОВНИ" ДА СТАНЕМ "ГАЛАКТИЧЕСКИ" - - - Абе я фъф фсяко кмецтво да са устрои по еди КАНАЛ за да развиваме расовото комаровъдствао със жабешки бутчета за износ. След като Колодруми всяка сутрин населението трябва да иде лесно да си . . . погребе!

Отговори
2 1
СВЕТОВНИ  БУДАЛИ не, ами галактически!

СВЕТОВНИ БУДАЛИ не, ами галактически!

17.01.2022 | 20:59

Никъде по света нито в галактиката не се намериха другаде такива БУДАЛИ които заради някаква агитка ортаци (със детински "събития" веднаж в петилетката - Световните гребци ги видяхме В ТОКИО докато тук се кудкудякаше) да ПОЖЕРТВАТ ОГРОМНИ КВАДРАТУРИ ПЛОЩИ ОТ . "ЗЕЛЕНИНА" ЗА ЗАСТОЯЛА ВОДА = ЖАБУНЯК . . . Евалла, световния рекорд по Глупост е НАШ

Отговори
2 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?