Следвайте ни

Общината става търговец на тор

Въпреки заложените в проекта икономически ползи за града такса смет за пловдивчани няма да падне

viber icon

Компостираща инсталация за разделно събиране и преработка на зелени и биоразградими отпадъци ще изгражда община Пловдив по проект от ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. Теренът, на който ще се прави тор на открито, е 32 декара частна общинска собственост. Намира се в Северната индустриална зона на гърба на  Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.  

В нея ще се преработват растителни отпадъци от кварталите „Коматево“ и „Прослав“, където от две години се прилага разделно събиране. Инсталацията ще преработва и зелената маса, която събира Общинското предприятие „Паркове и градини“, каза вчера по време на първата копка Василка Чопкова, шеф на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив. Тя уточни, че част от готовия компост ще се използва за рекултивиране и наторяване на зелените площи в града, а друга част ще се продава.


Общата стойност на проекта е 9 023 913,84 лв. Безвъзмездната помощ е 6 070 538,46 лв., от които от Европейския фонд за регионално развитие 5 159 957,69 лв. и национално съфинансиране - 910 580,77 лв. Парите, които ще даде Община Пловдив, са 2 953 375,38 лв. Капацитетът на инсталацията е 15 000 тона, което е 10% от общия отпадък на града. От преработката ще се генерират икономии в общината.

В момента за тон отпадък в завода за преработка на битови отпадъци в село Шишманци се плаща по 29 лева, а за отчисления по 56 лева допълнително в РИОСВ - Пловдив. Въпреки икономическия ефект, заложен в проекта, размерът на такса битови отпадъци за гражданите няма да се намали, но пък ще се задържи още няколко години на сегашните нива.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?