Следвайте ни

Общината: Направихме опит да възстановим мрежата, но тя е продадена

viber icon

"Марица" направи запитване до настоящото ръководство на Община Пловдив по повод на демонтираната от предишния кмет тролейбусна мрежа, за да повдигнем информационната завеса къде са свалените медни проводници.

Получихме следния отговор:  

Демонтажът на 940 метра контактна мрежа и 16 броя окачвачи е извършен в рамките на действащ договор с фирма „Драгиев и Ко“ ООД. Заповедта е издадена след решение на междуведомствена комисия с участието на представителите РДПБЗН, община Пловдив и ОД на МВР  за това, че е опасна и ще пречи на провеждането на откриващото събитие за Европейска столица на културата.

От страна на лишения от правомощия бивш изпълнителен директор на дружеството „Градски Транспорт - Пловдив“ АД (в несъстоятелност) е подаден сигнал да Окръжна прокуратура за действията на Общината, но заключението е, че няма престъпление, поради необходимостта от защита на висок обществен интерес и с оглед защита живота и здравето на хората, които в онзи момент са се очаквали да присъстват на събитието.

Не е проведена обществена поръчка. Дейностите са възложени и изпълнени в рамките на действащ договор.

Мрежата е предадена за съхранение в ОП „Организация и контрол на транспорта“. Синдикът е запознат с този факт и при организиране на търга за продажбата на активите на дружеството частта от свалената и съхранявана в ОП „ОКТ“ контактна мрежа също е изнесена на продан. Синдикът на дружеството, което е в производство по несъстоятелност в напреднала фаза, провежда търг, чрез който са продадени част от имотите, цялата въздушна мрежа и подземната мрежа.

До тази стъпка се стига след проведено събрание на кредиторите, на което всички кредитори са дали своето съгласие за продажбата на активите на дружеството. През март т.г.  е проведена продажба на част от имуществото на дружеството. За въздушната контактна мрежа и за подземната такава има  спечелили  участници. Разпореждането на възлагане на продадените вещи не е издадено и до настоящия момент, което се дължи основно на факта, че през времето на обявеното извънредно положение в страната сроковете за обжалване на резултатите от търга бяха спрени.

В  края на 2019-а и началото на 2020 г. Община Пловдив е съобщила на представителя на дружеството за готовността си да възстанови мрежата, но предвид факта, че същата е изнесена на продан, до подобни действия не се стигна. Относим факт е, че в засегнатата част от бившето съоръжение (ВКМ) има издадена заповед по чл. 195 от ЗУТ с констатации за реална опасност и по нормативно определения ред, в района на кръстовището на Баня "Старинна", цялата мрежа е свалена и предадена на собственика. Средствата за свалянето са отделени от бюджета на Общината и към настоящия момент са включени в списъка с одобрените вземания на дружеството. Има изработен план за сваляне на мрежата, но до момента това не е направено поради наложените ограничителни мерки в страната във връзка с епидемията от COVID 19. Проведеният търг в момента се обжалва, след изтичане на сроковете се очаква фирмата собственик да свали останалите жици в целия град. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Феликс де Суза

Феликс де Суза

24.06.2020 | 09:09

Ако кметът няма преки интереси да се вземе някой лев под масата, за какво да прави екологичен транспорт. Такава беше идеята на Тотев, такава е и на сегашния кмет. А нека хората да дишат мръсен въздух, тяхна си работа ..

Отговори
6 1
Св.Ерм Пловдивски

Св.Ерм Пловдивски

24.06.2020 | 08:48

Да всички знаем ,че искаха но нямаха желание!Всички по време на кампанията се надпреварваха да възстановяват тролеите и сега забравиха и се скриха!Къде сте бре,Данита,ЖоретаЗдравки и д-р. да защитите екологията и разбития от задкулисието градски транспорт?

Отговори
6 0
Тони

Тони

24.06.2020 | 10:25

Как къде по кабинетите, мътат следващата далавера. Зико сервитьора да даде отчет какво е свършил досега от обещаното? Аз ще ви кажа, едно голямо Нищо.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?