Общината купи бик за 10 000 лева

Десет хиляди лева са платени от касата на общината за скулптурата на бика, поставена точно срещу входа в сградата на пл. „Ст. Стамболов" 1, научи вчера „Марица". Авторът на каменната пластика е Николай Савов, който по идея на кмета Славчо Атанасов извая монумента на хан Крум в „Тракия" и Колоната на независимостта на България, ситуирана преди година на „Гроздов пазар".

Парите - 10 000 лева, са изплатени на Николай Савов, потвърди вчера зам.-кметът по културата Петя Гогова. Пластиката беше от дърво и според уговорката, направена от предишния зам.-кмет по културата Георги Шопов, авторът е изработил същата фигура от камък. Аз само приключих нещата, каза Петя Гогова в отговор на въпрос доколко е уместно да се прави подобен разход по време на кризата. На Главната има няколко фигури, но те си остават както си бяха - от дърво. Скулптурата на бика се амортизира, няколко пъти я чупеха, затова е било взето решение да се замени с камък. Децата много обичат да се снимат, седнали отгоре, обясни Петя Гогова.

Бикът символизира Европа. Вандалите го бяха съсипали и непрекъснато се налагаше да се реставрира, каза Николай Савов. Другите фигури по Главната няма да се превъплъщават в камък. Преди години уличните пластики бяха купени от бизнеса и подарени на общината, но тази на бика е най-предпочетената от обществото, обясни Савов.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Оферта

Оферта

04.10.2009 | 13:52

Готов съм да играя ролята на бик, ама да са качват и майките!

Отговори
0 0
Съветник

Съветник

04.10.2009 | 13:51

Предлага се майките да плащат билетче за качване на бика.

Отговори
0 0
Фер Мер

Фер Мер

04.10.2009 | 13:49

Честито на общината! Ха сега да го издои, да видим колко мляко ще изкара...

Отговори
0 0
анонимен

анонимен

04.10.2009 | 12:45

Бикът не може да символизира Европа - той е нейн враг.Защото именно на гърба му е отнесена хубавицата Европа според митологията. По-скоро бикът е символ на паричната и банковата система, Златният бик - на капиталистическата алчност, водеща до криза и крах!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?