Следвайте ни

Общината кани гражданите на дебат за Пловдив

viber icon

Общината  организира в края на октомври  дискусии в шестте района  как ще се развива Пловдив в следващите 25 години. Темата е изключително важна и засяга абсолютно всеки гражданин, на който не му е безразлично как ще изглежда пространството под прозорците на неговото жилище, какво ще се строи върху празните терени, къде ще има нови пътища, за да не си късаме  нервите в задръствания, паркове, места за отдих и спорт, нормална инфраструктура в периферията на града - в тъй наречените VIP квартали, където  и до днес няма дори канализация.

Всичко това се определя с Общ устройствен план на Пловдив /ОУП/. Проектът  за  изменение на  плана от 2007 г. вече е оповестен на сайта на Община Пловдив, както „Марица” писа, и  до 21 октомври включително  всеки, който желае, може да подава свои предложения, забележки и мнения писмено онлайн и  на 12-ия етаж на бившия партиен дом на пл. „Централен” 1 от 14 до 16,30 часа в работните дни. Отделно в четвъртък на гражданите се дава допълнителна информация в  четвъртък в същите часове.

По изричното настояване на кмета Здравко Димитров  за публичност по  актуалната за Пловдив тема  започва поредицата  от дискусии. Очаква се, че в непосредствен диалог със специалистите на общината и проектантите ще  бъдат дадени  разумни идеи, които биха могли да бъдат включени в ОУП, преди да се приеме окончателният вариант.

На 26 октомври се организира обществено обсъждане  в „Централен” и „Северен”, на 27-ми - в „Западен” и „Южен”,  на 28 октомври - в „Източен” и „Тракия”.

Дискусиите ще се провеждат в сградата на Общинския съвет на ул. "Авксентий Велешки".

Изменението на ОУП е подготвено от екипа на фирма „Булплан” с ръководител Иван Делчев. Заданието е одобрено още през 2016 г.  и прието с решение на Общинския съвет на 14 септември 2017 г. Към плана е приложен анализ за състоянието на пътната мрежа, прогноза за населението и трафика,  насоките за развитието на градската инфраструктура.

Експертите по градоустройството препоръчват на пловдивчани да не пренебрегват дискусиите за ОУП. Свидетели сме на твърде много случаи, когато  обитателите на жилищен комплекс научават за нов строеж под техните прозорци постфактум - когато вече се наливат основите.  Често се оказва, че застрояването на тази територия е заложено в действащия Общ устройствен план на града, а след това и в подробния план. Вярно е, че широки дискусии и публичност на плановете досега не е било въведено като правило в местното управление. Но и  малцина от гражданите проявяват инициатива да се запознаят с проектите, преди те да влязат в сила.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?