Следвайте ни

Общината и Окръжна болница преговарят за 88 дка

viber icon

Община Пловдив и УМБАЛ "Пловдив", позната повече като бившата Окръжна болница, водят преговори за терен от 88 дка, върху който са разположени сградите на здравното заведение. Казусът има дълга предистория. 

При преобразуването на УМБАЛ „Пловдив" в търговско дружество в активите на болницата са записани въпросните декари земя, но през 2011 г. тя е актувана в нарушение на закона като общинска собственост. Сега Съветът на директорите на лечебното заведение е инициирал преговори с градската управа на Пловдив за извънсъдебно разрешаване на възникналия казус. 
 
Това става ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Георги Йорданов. Народният представител е уведомил властите, че през 2011 г. болницата не е разполагала с нужните за водене на дела 104 хил. лв. „През 2014 г. уведомих тогавашния здравен министър Петър Москов, който нареди незабавно търсене на правата по съдебен ред, но болницата отново нямаше необходимите пари", подчертава Георги Йорданов. И предупреждава, че през 2021 г. изтича срокът на давността и лечебното заведение може да загуби дворното си място.

Министър Ананиев отговаря, че е наясно с проблемната ситуация, свързана с неоснователното актуване от община Пловдив на имота от 88 хил. кв. м. Той пояснява, че по време на актуването в сметката на болницата е записана „земя" с балансова стойност 731,85 лв. и сграден фонд за 772 464 лв., така че те се трансформират в собственост на дружеството. В Закона за общинската собственост също е записано, че те са на дружествата, а не на кметствата, става ясно от писмения отговор на министъра.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?