Следвайте ни

Общината брои гробище за паметник на културата

Тромавата градска управа бави от лани слагането на постамент за цветя за загиналите във войните

viber icon

Цяла година Община Пловдив бави предложението за поставяне на постамент за венци и цветя на военните гробища в централния траурен парк.

 


Инициативата е на управителя на „Авиамаш“ Христо Барутчиев. Към молбата са приложени два проекта и се иска само разрешение, без да се налага финансиране от общинския бюджет. На 13 юни 2018 г. в администрацията се взима решение, че  постаментът трябва да се съгласува в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.

 

„Разполагате със списъка на паметници на културата и следователно имате информация, че военните гробища, където са погребани загиналите в Първата и Втората световна война, не са паметник на културата“, контрира Христо Барутчиев. В писмо до кмета Иван Тотев той коментира: „Във вашите действия виждаме явно нежелание да се отдаде заслуженото уважение на загиналите руски воини“.

 


За разлика от тромавата градска управа още през на 7 август миналата година областният управител Здравко Димитров свиква заседание с участие на областната комисия „Военни паметници“, на което се разглежда статутът на военните гробища. Становището е единодушно - те не са военен паметник. От Министерството на отбраната е получено писмо, че няма пречки за постамента. 

 

Документите на институциите и молбата на Христо Барутчиев обаче отлежават месеци наред в Община Пловдив и едва сега най-после се внасят за гласуване в местния парламент.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?