Следвайте ни

Община Пловдив с награда от Бизнес Оскарите

viber icon

Водещата индустриална зона на България - община Пловдив, ще бъде отличена от тазгодишната церемония за значими постижения в бизнеса - VIP Business Awards 2016, на 24 март в хотел Хилтън. Общината, в лицето на кмета инж. Иван Тотев и на неговия екип, ще получи награда в категорията „Голяма община с принос в развитието на бизнеса“.

В Тракия Икономическа Зона, обединяваща 6 самостоятелни зони в и около град Пловдив, инвестициите през последните 20 години вече надвишават рекордните 1,1 милиард евро, над 13 000 работни места са открити в малко над 120 компании. Само производството допринася за 52% от целия БВП на региона и възлиза на 3,1 милиарда евро. Със своята площ от 10,7 млн. кв.м. Тракия Икономически Зона е най-мащабния по рода си проект в България.

Едни от най-големите работодатели в региона са Magna Powertrain - вторият най-голям доставчик на автомобилно оборудване в света, Liebherr-Hausgeräte, ABB България, КЦМ, MaxCom, Sensata Technologies, William Hughes, Socotab, SMC, Schneider Electric, Agri Bulgaria, Zobele, Mecalit and Techno Aktaş, Osram и мн.др.

Само за изминалата 2015-та година в Тракия икономическа зона се инвестираха близо 100 мил. евро в нови проекти.
Друг приоритет на Отдела за Бизнес развитие на Община Пловдив е ИТ и аутсорсинг индустрията. Пловдив успешно се разви през последните 4 години и като втора най-атрактивна аутсорсинг дестинация в страната, след столицата София. Наетите в сектора IT&BPO вече са около 4500. Запазвайки този темп на развитие, прогнозите са, че броят на заетите специалисти в сектора ще се удвои в следващите 5 години. Компаниите в сектора са почти 60 на брой, като повече от половината от тях развиват офисите си през последните години.

Има редица примери на значими компании, при които след сериозен ръст в столицата, откриват втори офиси в Пловдив. Примери за това са: Sofica Group /TeleTech Holdings Inc./, Aii Data Pro, Bulpros, Telus International, 60K, StangaOnе, Questers Group, Scale Focus и др.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?