Следвайте ни

Община Пловдив на колене пред монополистите

Ул. "Любен Каравелов" се превърна в строително сметище след прекарване на кабели

viber icon

Улиците и тротоарите, на които монополисти и кабелни оператори правят ремонти и прекарват подземни съоръжения, дни наред си остават разкопани или се възстановят некачествено, а общината обикновено е пас. С малки изключения по време на изкопните работи шахтите не се обезопасяват, строителните отпадъци  не се почистват, а положената криво-ляво настилка обикновено хлътва след месец.

Примерите са безброй, въпреки че според наредбата на Общинския съвет в Пловдив от години е въведена практика фирмите да внасят депозит в районната администрация, на чиято територия възнамеряват да работят, и едва тогава получават разрешение за разкопаване.  Размерът на депозита се изчислява в кметството на базата на прогнозните разходи, необходими за възстановяването на настилката. Парите се връщат, след като се изпълни задължението. Ако не е, администрацията ги задържа и с тях оправя бакиите.


Всичко това предполага железен контрол и драконовски санкции.


Ул. „Любен Каравелов” е един от примерите как добрите  наредби се разминават с реалния живот. Тротоарът от южната страна на пътя срещу входа в двора на УМБАЛ „Св. Георги” наподобява сметище за строителни отпадъци, след като от "Виваком" прокарали нови кабели.  Между ул. „Хан Кардам” и бул. „Васил Априлов” са струпани камари счупени плочки, цимент и пясък. Боклукът е нахвърлен до дърветата, пред входовете на блоковете и на бордюра с павираното платно. Отпадъците са артисали след прекараните под земята кабели за телевизия и интернет. Вчера преди обяд на ул. „Любен Каравелов” нямаше нито един работник, на който да му е възложено да си изчисти трошляка.


Тротоарната настилка на места е пропаднала. За разлика от окаяния вид на този участък, от северната страна на ул. „Любен Каравелов”, пред болницата, плочките са подменени, видя екипът на „Марица”.

„Безобразие!  Точно пред жилищните блокове тротоарът е съсипан. Десет пъти го прокопаваха и се чудехме как да вървим. Зарязаха счупените плочки и  никой не им търси отговорност”, коментира пред репортера на „Марица” Румяна Петричева, която живее на ул. "Любен Каравелов". Съседите <210> допълват, че пишман майсторите са оставяли шахтите необезопасени и по чудо не се е стигнало до инцидент.


Същата  картина е и на ул. „Филип Македонски”  в отсечката между ул. „Хан Кардам” и бул. „Васил Априлов”. Кабеларката като къртица е прокопала тротоара, прекарала кабелите, наредила плочките, колкото да се отчете пред районното кметство, и си тръгнала от обекта. След къртицата са останалите тепета от строителен боклук. В момента рови на съседната  ул. „Кавала”.

„Веднага ще направим проверка и ако операторът не си е изпълнил задължението, ще си задържим депозита”, увери вчера зам.-кметът на район „Централен” инж. Тошо Пашов.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?