Обществено обсъждане 14 бранят Цар-Симеоновата градина от общината

Според природозащитниците ремонтът е тъмна Индия

Природозащитници обвиниха градската управа в тотално информационно затъмнение за разходване на милиони левове в Цар-Симеоновата градина. Критиките бяха отправени вчера по време на общественото обсъждане на заем в размер на 3,7 млн. лева, който общината иска да тегли от фонд “Флаг”. По думите на кмета Иван Тотев тези пари бяха предвидени за подземен паркинг под Пеещите фонтани, но той няма да се строи. Заемът ще отиде за дофинансиране на Цар-Симеоновата градина, за Дондуковата градина до Дома на младоженците и нов парк на ул. “Богомил”.

Само 14 граждани дойдоха на обсъждането на кредита в сградата на Общинския съвет. Оказа се, че това са активистите на партия “Зелените”, сдружение “Граждански контрол”, Зелени Балкани и левицата. Всички до един се обявиха против общината да трупа дългове. Тримата общинари - зам.-кметовете Розалин Петков и инж. Димитър Кацарски и секретарят Ангелина Топчиева - бяха подложени на словесен обстрел, продължил близо два часа.


Природозащитниците бяха разгневени, защото Кацарски не можа да обясни за какво точно се тегли заем, след като проектът на реконструкцията на Цар-Симеоновата градина струва колосалната сума от 11 млн. лева. Наложи се от залата да го питат шест-седем пъти, като на разпит, къде ще бъдат вложени още 3,7 милиона.      Целият ремонт на Цар-Симеоновата градина е тъмна Индия, защото досега никой не знае за какво точно се харчат парите на данъкоплатците, атакуваха природозащитниците. Кое налага да се прави хидроизолация на езерото, след като е нямало 100 години? Защо се сменя осветлението, при положение че старото беше добро? Това е разхищение на публичните средства. Този заем е спрян от областния управител и е неморално, че се мъчите да го прегласувате, отбелязаха природозащитниците. Арх. Антоанета Топалова, бивш общински съветник от БСП, напомни, че целият проект “Зелена и достъпна градска среда” е още по-скъп - 14 235 000 лева, и поиска зам.-кметовете да обяснят как се разпределят тези средства.


От 14 млн. лева получаваме безвъзмездна помощ само в размер на 4 750 000 лева, останалите средства са на общината, обясни инж. Кацарски. В проекта беше включен подземният паркинг, който отпадна заради липса на средства и негативното обществено мнение. Сумата, предвидена за гаража, беше 3 млн. лева и също щеше да се вземе под формата на заем от “Флаг”. Кредитът от 3,7 млн. лева е необходим, за да се платят 250 000 лева за съфинансиране на европейската помощ, 2,4 млн лева отиват за водните ефекти - езера с рибки и жабки, както и новите Пеещи фонтани, а остатъкът - за Дондуковата градина и нов парк на “Богомил”.


Вече имате сключен договор за водните ефекти на стойност 2,4 млн. лева, защо ще теглите заем, протестира Георги Сербезов от сдружение “Граждански контрол”. В Цар-Симеоновата градина се извършват куп безсмислени дейности - изсичат се здрави дървета, подменя се настилката, вие не сте само разсипници, но и сте съсипници, заяви Кирил Ценев от “Зелените”. Обсъждането е нелегитимно, няма обявление на страницата на общината, налага се пълно информационно затъмнение, защото поисках да ми бъдат представени проекти, но ми отказаха, обвини Пенка Попова. Петър Христозов обобщи: Присъстваме на обществено надлъгване.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
хаха

хаха

23.04.2014 | 11:20

Гледам и не вярвам на ушите си. Кацарски как обяснява като 50% вече ги няма. Откак отби мамин мама роза да не е на сухо той реши да суче на 50% . Но къде е гордия Пловдивски бизнес от какво се срамуваи страхува та не вдигне гордо своята глава и да каже Свобода - стига рекет, не остана грам надежда и баста на таз алчна и бездарна каста управляваща Пловдив. Или като мишки са се скрили и чакат някое и друго подаяние от сучещия 50% . Наслука но не махайте памперса на бебо че ще овони и Пловдив па и Бойко ще подуши леле мале.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?