46
Следвайте ни

Обсъждат на кръгла маса в Пловдив как Белодробна да стане хоспис

viber icon

Пловдив направи първа кръгла маса за създаването на общински хоспис в сградата на бившата Белодробна болница.

Обектът и прилежащия му терен от над 40 декара стоят безстопанствени от години, а в същото време пловдивчани, които имат нужда от постоянни грижи, няма къде да се настанят.

Стъпка по стъпка ще се решава как да бъде финансирано създаването му.

Това са хора, които заслужават достоен край, а подобна институция би помогнала много на семействата им.

„Имаме остър дефицит на палеативна здравна помощ – тук не говорим само за онкоболните пациенти. Сега имаме една чудесна сграда, която пустее”, припомни шефът на дирекция „Здравеопазване” д-р Калин Калинов.

Бе показан филм, който разказва за създаването на Белодробна болница и дарителя Димитър Кудоглу.

Адвокатът Мария Пишмишева припомни, че хосписната грижа е призната за основно човешко право от ООН.  По нивото й на развитие България се нарежда до Бразилия и Мексико, но е много далече от Западноевропейските страни.

Д-р Любима Деспотова –Толева каза, че по оценки до 2060 48 милиона души ще имат нужда от палеативна грижа в света. 83% от тези случаи ще са в страни с ниски и средни доходи, каквато е България.

„По малко от 10% от тези пациенти ще получат необходимата помощ. А 10% от всички палеативни пациенти са деца и тук не говорим само за тези с онкологични заболявания”, каза д-р Деспотова-Толева.

На кръглата маса стана ясно, че нямаме специалисти, нямаме и призната у нас медицинска специалност. Оттук няма стандарти за работа, както и структури.

„Само тук там има частни хосписи”, припомни д-р Деспотова-Толева.

Медиците обясниха, че по Здравна каса все още няма пътека, която да плаща хосписните грижи. Всички правителства след 2003 година са били запознавани с проблема и са обещавали да го оправят. А малкото частни хосписи още плащат 20% ДДС за всички свои разходи.

Заплаща се само една пътека – тази за грижа за онкоблоните. Така от хосписите у нас сега се възползват основно чужденци, живеещи в България.

„Здравните каси на чужденците веднага заплащат разходите им, а при българите не е така. Току що ми докараха американец пострадал у нас – престоя му заплаща американското посолство”, каза д-р Димче Миладиноски, който управлява два частни хосписа в района на Бургас.

Колегата му от Кърджали – д-р Здравко Карамитев обясни на пловдивските медици, че хосписът е една изцяло нова болница – с всички съпътстващи отделения.

„В моя имаме дори зъболекар и картинна галерия за арт терапия на пациентите”, разказа той.

Общинският съветник д-р Веселка Христамян смята, че ако има такъв хоспис, то общината трябва да покрие целия спектър от грижи за настанените в него.

„Създаването на център на такова място ще даде шанс на пловдивчани да имат едно от най-високите качества на здравеопазване”, каза тя.

Тя предложи следващата среща по темата да е със сдружение „Бизнесът за Пловдив”.

Снимки от Наташа Манева

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?