46

Обрат! Спасяват Бетонния мост с модерна технология

Бетонният мост, предвиден за събаряне заради модернизацията на жп линията, няма да се събаря. Добрата новина съобщи днес кметът Здравко Димитров, като се позова на споразумението с НКЖИ.

"Иван Тотев не искаше този мост, но аз още в качеството си на областен управител винаги казвах, че мостът трябва да бъде запазен, защото е важна пътна връзка за Пловдив. Съоръжението ще бъде ремонтирано, като се намали габаритът отдолу на самата конструкция над жп линията", обясни Здравко Димитров. По този начин се увеличава светлият отвор за преминаване на влаковете. Досега заради недостатъчната височина мотрисите са принудени да свалят пантографа.

Кметът предупреди обаче, че по време на ремонта ще се наложи преминаването по Бетонния мост да бъде спряно. Реконструкцията ще е за сметка на НКЖИ, но тепърва ще се уточни кога ще бъде извършена.

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 8 оценки
4.1/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Арх

Арх

06.02.2023 | 18:15

Някога имаше един стар бетонен мост. В София направиха два проекта, единият по-скъп с пълна развръзка в двете посоки от бул. Хр. Ботев и вторият, какъвто го знаем. Общинарите избраха втория, по-евтин, да спестят пари на държавния бюджет. И двата варианта не бяха съобразени с електрифицирането на жп линията. Иначе казано, за някогашната глупост ще пкащат следващите поколения. Също като с моста на Панаира.

Отговори
12 1
Иван

Иван

06.02.2023 | 16:37

Сегашния мост трябва да се премахне и да се направи нов по-широк и с кръгово над бул. "Христо Ботев". Така ще се разтовари трафика във всички посоки. Ама новия мост да не строи с години.

Отговори
9 2
Отлично  Решение

Отлично Решение

06.02.2023 | 16:08

Изтъняване на моста над линиите и разширяване на старите платна с 1.5 м. в двете посоки всичко с метална конструкция със запазване на старите пътни платна. Монтажа е за една седмица. Бързо и евтино.

Отговори
11 3
т ст

т ст

06.02.2023 | 15:25

Много пъти съм гледал преминаването на влакове отгоре на моста и лично за мен не е необходимо събарянето му. Влаковете си минават спокойно, просто спускат пантографа за 20сек. и после си го вдигат. Няма драма с пропускливост и скоростта на влаковете.

Отговори
15 3
Петков

Петков

06.02.2023 | 13:51

Релсите под бетонния мост не могат да се вкопаят още надолу защото се нарушават наклоните при подхода в гара Пловдив и условията за безопасно движение на влаковете.Моето категорично мнение е ,че моста трябва да се събори.Дали да има нов на негово място е въпрос на дискусия. През километър ще има три преминавания на различни нива със ж.п. линията.Пловдивчани трябва да се научат да ги използуват максимално.А иначе приказките на НКЖИ са само маневри. Да проверят и ясно да кажат включено ли е събарянето на бетонния мост в проекта за рекунструкция на ж.п. възел Пловдив по оперативната програма одобрена от ЕК.Ако е включено въпроса е приключен иначе няма пари.

Отговори
12 7
ГЮРО

ГЮРО

06.02.2023 | 13:00

Бетонният мост може да надживее тиквите, наричащи го "скапан". Досега 100 пъти можеха да направят едно простичко нещо - да спуснат нивото на релсите с половин метър. И проблемът се решаваше още преди четвърт век. Не го направиха, защото няма да вземат никакви комисионни. Това не е като естакадата на ж.п. към гара Филипово, където ще делят парички от 300 милиона левчета, а ползата ще е никаква. И на мястото на тази ж.п. линия отдавна можеха да направят подлези, поне два, но не си мръднаха пръста. За кръстовището на "Сточна гара" пък въобще не мислят нищо с дървените си кратуни. Слава Богу, сетиха се да направят подлез под Софийската ж.п. линия между кв. "Смирненски" и Кючука. Но чак сега. А по ул. "Хаджи Димитър" вероятно ще работят години. Поне колкото по бул. "Руски".

Отговори
21 11
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

06.02.2023 | 12:08

Хайде сега, поредни партенки. Омръзна ми да слушам всяка седмица небивалици за този скапан мост, който е пред самосрутване. Правете си сметката, наесен пак ли ще изберете някой простоват, ограничен тарикат за кмет, само защото баш Пожарникарят го е посочил.

Отговори
20 23
Браво! Истински прогрес!

Браво! Истински прогрес!

06.02.2023 | 12:05

И на пенсионерите по 5 кила кисело зеле! Сетила са Мара, та са и по ...... са побара!

Отговори
18 12

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?