2374

Обрат по случая „Ручей”! Одобреният ПУП може да падне в съда

Ако това се случи, ще е прецедент за града и мощно оръжие в битката срещу презастрояването, твърди Асен Костов от Сдружение "Спаси Пловдив"   

Инициативният комитет на живеещите на ул. „Ручей” е напът да спечели дело в съда, заведено против Подробния устройствен план (ПУП), който предвижда застрояване в зелената площ. Жалбата срещу ПУП беше внесена от пловдивчани в Административния съд след масовите протести преди една година  срещу унищожаването на зеленото островче в жилищния квартал в район „Западен”. Живеещите са сезирали  за предстоящия строеж и РДНСК -Пловдив, тъй като при обявяването на ПУП трябваше да бъдат уведомени собствениците на 100 апартамента в съседство.

По делото е назначена тройна експертиза по искане на собствениците на имота и Общината.  Протестите на ул. „Ручей” са подкрепени от гражданското сдружение „Спаси Пловдив”, чиито юристи помагат на инициативния комитет с консултации. Процедурите по оспорвания ПУП са спрени, съответно не са започнали и строителните работи.   

„Според нас е допуснато закононарушение. Оказа се, че  живеещите в съседния блок, които по смисъла на закона се водят заинтересовани лица, не са били уведомени надлежно. Според Закона за устройство на територията при обявяването на ПУП се изисква съгласието на  всички собственици, но в документацията липсва протокол от общото събрание на представителите на етажната собственост.  Очакваме прецедент - за първи път в Пловдив да бъде отменен ПУП. Ако се случи, това ще е мощно оръжие в битката срещу презастрояването”, коментира Асен Костов, председател на "Спаси Пловдив".

Планът засяга около 300 кв. метра от зеленото островче  с пораснали дървета на ул. „Ручей” и предвижда застрояване с жилищна сграда на 4 етажа и надстройка.  Навремето теренът във формата на триъгълник беше реституиран, след това с отреждането на прилежащите площи при​доби правилната форма на правоъгълник.

От Община Пловдив твърдят, че законът е спазен, а планът е оповестен на домоуправителите. Другият мотив на общинските юристи е, че теренът на ул. "Ручей" няма статут на зелена площ, а дърветата са саморасляци.

В Административния съд е внесена още една жалба от друг инициативен комитет, този път против  строителното  разрешение, издадено от Община Пловдив, за строеж на жилищен комплекс с три сгради до 9 етажа. Имотът е частен и се намира между блоковете 1111, 1115 и 1117 на ул. „Асен Христофоров” в район „Южен”. Живеещите в тези блокове се надяват, че съдът ще спре проекта. Строителите обаче вече са направили изкоп, за да наливат бетон. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Българин

Българин

11.06.2022 | 08:57

„Пловдивчанин” напиши си името. Да не се окаже, че си общински служител.

Отговори
1 7
до Българин

до Българин

12.06.2022 | 07:18

Не съм общински служител граждански активист съм от ПППППППП

Отговори
6 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

11.06.2022 | 07:14

Патето Яки кряки кряки се казва Асан

Отговори
7 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?