Следвайте ни

Обрат: Без пари от ВиК холдинга за нов водопровод в Брестовица ВИДЕО

viber icon

Няма пари за нов водопровод в Брестовица от Български ВиК холдинг. Това става ясно от протокол от заседание на Надзорния съвет на холдинга. Документите са публикувани от председателя на ГС "Живот за Брестовица" Любомир Томов. От тях става ясно, че въпреки обещанията на бившия областен управител на Пловдив Дани Каназирева и управителя на ВиК-Пловдив Спартак Николов, че пари има и водопроводът в Брестовица ще бъде подменен, за да се реши трайно проблемът с мангана във водата, Българският ВиК холдинг е на друго мнение.

"Този протокол спука големия балон. Става ясно, че твърденията на г-жа Каназирева и управителя на ВиК-Пловдив Спартак Николов, че са подсигурили всичко, са откровени лъщи. Водени са предварителни разговори с холдинга, но осигурени средства не е имало", категоричен бе пред "Марица" Любомир Томов.

От протокола на Надзорния съвет става ясно, че ВиК -Пловдив са сключили договор с две фирми за подмяната на водопровода и за надзора без предварително одобрение от Управителния съвет и Надзорния съвет на Български ВиК холдинг. От Управителния съвет не са представили документи за начина на определяне на индикативната стойност на проектите, а тя е 25 100 000 лв. за цялостна реконструкция и подмяна на водопроводната мрежа и изграждането на нова такава в Брестовица. А за строителния и инвеститорския контрол - 980 хил. лв. 

На 17 март Управителният съвет е разгледал предложението на ВиК за финансиране на проектите предвид ситуацията на "частично бедствено положение" и предлага на Надзорния съвет да одобри предоставяне на инвестиционен заем. Надзорният съвет  обаче се запознава със становище на АОП и от него става ясно, че процедурата не може да се тълкува като спешна. 

От публикуваните документи става ясно още, че има съмнение и как са избрани трите фирми от ВиК -Пловдив, дали имат нужния опит при изпълнението на такъв вид поръчки. За избраната фирма "Герт Груп" ЕООД се казва, че има основно опит в сградно строителство, а предмет на поръчката е изграждане на ВиК инфраструктура. 

Така Надзорният съвет на Български ВиК холдинг счита, че законосъобразността на избрания ред на възлагане на обществената поръчка не е гарантирана и е поставена под съмнение, с което се рискува предоставянето на финансиране по договори, сключени въз основа на потенциално неправилно проведени обществени поръчки. 

Препоръчва се на ВиК-Пловдив да се намери причината за замърсяването на водата, за да бъде неутрализиран източникът. В противен случай съществува риск от извършването на голяма инвестиция, която да не доведе до решаване на проблема със замърсяването на водата. 

Също така се казва, че търсенето на финансиране от Български ВиК холдинг трябва да е на последно място. Не е ясно дали ВиК-Пловдив е търсило финансиране от други източници, пише още в документите. От тях става ясно, че половината от целия проект е предвиден за пътно строителство - 12,3  млн.лв, а дейността на ВиК -Пловдив е свързана с ВиК инфраструктура, така че разходът за изграждане на улици е недопустим. 

"Марица" ще хубликува становището на ВиК-Пловдив, когато го получи!

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

пловдивчанин

пловдивчанин

11.06.2021 | 17:53

От къде на къде ВиК ще изгражда нов водопровод на Родопи? От къде на къде ще им асфалтират улиците на нов водопровод?

Отговори
6 2
Спартак Николов

Спартак Николов

11.06.2021 | 13:30

Следобед отиваме с Ванката на море в хотела им в Керамоти и хич не ми пука за вас!

Отговори
3 5
...

...

11.06.2021 | 13:20

Каназирева само правеше кух ПР

Отговори
8 2
Компетентен

Компетентен

11.06.2021 | 13:13

ВиК дружествата са основен спонсор на шайката ГЕРБ. Щом досега няма нито един управител сменен е ясно колко ще бъдат честни изборите.

Отговори
11 6
Пловдивчанин

Пловдивчанин

11.06.2021 | 12:42

Ооох Каназирева каква е свърши?? Приказки и приказки

Отговори
10 4
Баджо

Баджо

11.06.2021 | 11:36

Добре де, нали експертна група доказа, че източника на манганизирането на водата е МВЕЦ-а на река Въча до Кадиево, защото бил незаконно построен и водите му наводнили СОЗ-а за питейната вода. Що не бутнете незаконния ВЕЦ и да се приключи с мангана.

Отговори
15 3
защо?

защо?

11.06.2021 | 11:08

Община Родопи защо не си направи новия водопровод ?

Отговори
14 3
Стоил

Стоил

11.06.2021 | 13:20

Защото управта им е некадърна!

Отговори
15 1
ИВАН П.

ИВАН П.

11.06.2021 | 10:56

КАКВО СТАНА, ГОСПОЖО КАНАЗИРЕВА, НАЛИ УЖ ПРОБЛЕМЪТ БЕШЕ РЕШЕН, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС?! ЦЯЛАТА ВИ РАБОТА Е ТАКАВА.

Отговори
17 5
хайде

хайде

11.06.2021 | 10:42

ще ви драм в селяните!!! от къде на къде Спартак Николов и сектата на сестра му Герана Петрова и мъжа й Петров ще делят милионите си с въс ...??? Спартак Николов на съд заедно с Тотев...и брата на Тотев...сщо!!!! спешно !!!! Пука му на Спартакчо за вашия водопровод и за парите за него..ич ама ич не му пука той е там за стаж и да открадне а иначе бизнеса му върви....другаде... да се огледат имотите на цялото семейство???!! до зет до сестра до кум о сват...до майка и баща....

Отговори
9 4
Любо

Любо

11.06.2021 | 10:40

Спират нещата едно по едно!

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?