46

Обявяват поръчка за ремонт на Хуманитарната, цената скочи на 12 милиона

Обществена поръчка за ремонт и реставрация на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ ще обяви тази седмица район „Централен“. Сумата, необходима за дългоочакваните строителни работи, е в размер на 12 млн. лв. Първоначалната стойност беше 8 милиона, но след поскъпването на горивата и материалите проучването на пазара показа, че реалната цена е много по-висока.

„Надявам се, че на търга ще има много участници и ще успеем да договорим по-ниска цена. Но е по-добре да пуснем поръчката за 12 млн. лв., отколкото да се окаже, че няма нито един кандидат“, коментира кметът на района Георги Стаменов.

От Министерството на културата по сметките са преведени 1,8 млн. лв., които са достатъчни, за да стартира процедурата. Общо от МК са обещани 2,8 млн. лв. Ремонтът на Хуманитарната гимназия, който се чака вече няколко години, ще се извършва поетапно. Сградата, която е паметник на културата, е в много лошо състояние - има влага, покривът трябва да се сменя, дограмата е стара, от фасадата падат парчета мазилка. Педагозите и родителите отдавна алармират за необходимостта от реконструкция и възстановяване на красивата старинна фасада на най-старото училище в Пловдив.

Заради ремонта се стигна до взаимни обвинения между депутатите от "Продължаваме промяната" и градската администрация. Хората на Кирил Петков обявиха, че с тяхно лично съдействие парите за ремонта са осигурени, но Общината бави поръчката. В същото време сумата от 4 милиона, осигурена от държавата, трябва да бъде изхарчена в рамките на годината, в противен случай ще трябва да се върне.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ПП !

ПП !

15.08.2022 | 15:40

Тази гимназия се руши от 60 години насам. ПП са първите, които осигуриха пари ! До преди тях всички само лъжеха предизборно. Така че, на изборите ще се отблагодарим на ПП !

Отговори
3 2
Ученик

Ученик

15.08.2022 | 13:19

Години, десетилетие, Общината на ГЕРБ спи!!! Пп само за три месеца решиха проблема! Благодарим ви!

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?