1553
Следвайте ни

Обявяват международен архитектурен конкурс за сграда на Пловдивската опера

Министeрството на културата е осигурило за проектирането 300 000 лева, подписа меморандум с Общината и Фондация "Дом за Пловдивската опера"

viber icon

Съвсем скоро ще бъде обявен международен архитектурен конкурс за сграда на Пловдивската опера, за да получи тя това, което заслужава – здание, което да е красиво, знаково и да се свързва с Пловдив така, както операта в Сидни с Австралия.

Това обяви кметът Здравко Димитров при подписването на меморандум между Община Пловдив, Министерството  на културата и Фондация „Дом за Пловдивската опера“ днес.  С него трите страни се ангажират да работят заедно за каузата, което включва проучване, проектиране и изграждане на опера.

Вече има планирани 300 000 лева от Министерството на културата за проектирането.

Работи се по определянето на място. Напреднали сме и скоро ще кажем къде е теренът, обеща още градоначалникът.

„Пет години и половина минаха, откакто Фондация „Дом на Пловдивската опера“ поде инициативата. Това не е краят, а поредна крачка“, каза председателят на организацията инж. Любозар Фратев. На старта със съмишлениците му си направили сребърни значки, които изобразяват опера под стряха. Инж. Фратев закичи със своята министъра на културата.

„Чувствам се щастлив винаги, когато съм в Пловдив. А сега имам сериозен повод да се усещам близо до небето, защото събитието е знаково - каза самият проф. Минеков. – След години на перипетии и мъка Пловдив ще получи музикално съкровище. Операта ще е част, дали от герба, дали от мисълта за града“.

Министърът подчерта, че подобно нещо не се прави никъде в България и оперните театри ползват стари сгради.

Никой не е на поста си завинаги. Но всеки следващ кмет и министър ще носи този ангажимент, за който се подписваме днес. Не е трудно, не се плашете и не питайте колко ще струва! Колкото и да струва, това е символ!,

добави Минеков.

Меморандумът разписва отговорностите на всяка от трите страни. Фондацията се ангажира с проучване на модела за управление на бъдещата сграда за музикално и сценично изкуство. "Още по времето на предишния кмет Иван Тотев започнахме изготвянето на задание за проект. Сега ще направим крачка назад, като го съгласуваме с Общината и Министерството на културата", каза инж. Фратев.  Фондацията ще съдейства за организиране на конкурса за проект и ще участва в него. Поема и отговорността да търси 1/3  от средствата, които ще са необходими.

Общината от своя страна трябва да отреди парцел, да съдейства за техническото задание и конкурса за проект, както и да придвижва документацията за проектиране и строителство. Запитан дали също ще търси 1/3 от необходимите средства, кметът отвърна, че тези въпроси минават през Общинския съвет, но даде гаранции за добрата си воля.

През 2023 г. Пловдивската опера ще чества 70 г. от основаването си, отбеляза директорът доц. Нина Найденова. „70 години ние нямаме сграда, но имаме своя град – добави тя. – Когато е построен Софийският университет, е имало само 3% грамотни хора. Операта е от ранга на университет, училище, храм. Там ще се създава култура, по-нужна ни от всякога в това болно време“. Доц. Найденова даде дума качеството на продукцията да е високо. То вече привлича чуждестранна публика, която е 40% от зрителите на „Опера опън“ на Античния театър.

Искат 250 млн. лева повече в бюджета за култура

В бюджета за култура за догодина да бъдат заложени 250 млн. лева повече, е поискал министърът проф. Велислав Минеков. "Имахме среща с министъра на финансите да говорим за бюджета. Основното задължение на финансовия министър е да не дава, но пък много обича да взема - каза той. - Нашето министерство съществува в нищета, а тя е повод за разруха. Затова бяхме нахални и поискахме повишаване на бюджета с чувствителна сума."

Досега секторът разполагал с 211 млн. лева. Само исканията за консервация са за три пъти повече пари, а за археология и работа на терен - два пъти повече. "Заделят се мизерни средства. Като видите разруха, една от причините е това", подчерта проф. Минеков. Той призова следващите управляващи да харчат парите разумно и да намерят средства за показване на българската култура зад граница. В момента пътуване на Софийската филхармония струва 150 000 лева само за един ден. А в края на годината затрудненията са още по-големи от обичайните.

"Имаме бедност във всички културни институции, слабо заплащане в опери, театри и музеи. При 600 лева стартова заплата вече не намираме музейни работници", даде пример проф. Минеков. В Института за кулурно наследство в момента работят 52-ма служители, а е необходимо да са 120. Когато имаме тези специалисти, няма да имаме тази системна разруха, убеден е министърът на културата.

Воден е разговор с всички политически групи - когато влязат в Народното събрание, да искат всяка година парите за култура да се повишават с 0,2%. Сега са 0,6 на сто от БВП, а са били 1,3%. Ако стане това, което договорихме, ще са 1,6%, каза още проф. Минеков. "Не трябва да се живее с оцеляване, а с гордост и с артистите, които имаме - добави той. - Това обаче не става без средства. А зад Министерството на културата трябва да има държава".

 

Снимки: Валентина Биларева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Ашколсун Минеков.Направи Лапачу ,още по -богат!

Ашколсун Минеков.Направи Лапачу ,още по -богат!

29.11.2021 | 16:22

Минеков няма акъл.Да дадеш на пора да пази кокошарника.Безценно!

Отговори
2 0
Моралният съдник ни говори на латински.И ние нещо ще кажем:

Моралният съдник ни говори на латински.И ние нещо ще кажем:

29.11.2021 | 12:20

Finitа la comedia -комедията свърши.За всичките си безобразия и Тотев и Димитров,и Менда и мама Роза и Спартака и Здравка Измамата ще платят.Преминаха от лакомия и мерзавщина червената линия и със сигурност възмездието ще им се стовари.Този път прошка няма.За да тръгне напред тази държава,негодниците трябва да са по затворите.ЗА КОГО БИЕ КАМБАНАТА?.ХЕМИНГУЕЙ ИМАШЕ ТАКЪВ ВЕЛИК РОМАН.ТА ЗА КОГО БИЕ КАМБАНАТА,морални съднико??Ти се сети!Нали се мислиш за умен ,щом порицаваш другите и съвети им даваш.

Отговори
4 1
Не ни бъди морален съдник!! Ние не сме назначавани за кметски наместни

Не ни бъди морален съдник!! Ние не сме назначавани за кметски наместни

29.11.2021 | 12:03

Не ни бъди морален съдник.Ние не сме назначавани за кметски наместници от тиквата.Града си го обичаме.Плащаме си редовно данъците,които Тотев направи най-високи в БГ и нормално е да искаме по-добро административно обслужване и развиващ се град,а ,не само безогледни кражби,безумни скъпи ремонти,за дълго време правени и после пак ремонт на ремонта.А назначените тиквуни от Борисов изобщо не им дреме за Пловдив.Друго ги интересува.Единият вече е олигарх от нашите пари.Другият,сегашния е на път и той да стане.Така,че ние ,като данъкоплатци си вършим работата.Ония недоразумения дето ни управляват ,лично забогатяват.А те какво свършиха за Пловдив,амиго,освен ,че станаха олигарси.

Отговори
4 2
А вие какво направихте за града?

А вие какво направихте за града?

29.11.2021 | 10:14

Чета коментарите. Всеки е свободен да каже, какво мисли. Нека! Но кажете скъпи критици, вие какво направихте за града. Едно нещо, едно единствено. Който иска да направи нещо - търси пътища, който не иска - търси причини. Трудна работа е с политиците, вярно е. Но понякога се случват нещата, когато каузата е смислена. Viva la opera!

Отговори
3 3
Жана

Жана

29.11.2021 | 09:57

Минеков, не давай при на тези крадци, копие на Тотев!

Отговори
3 2
За 300 000 хилки и аз ще друсна едно хорце

За 300 000 хилки и аз ще друсна едно хорце

28.11.2021 | 20:45

Тези хорце ли ще играят??

Отговори
4 2
неразбиращ

неразбиращ

28.11.2021 | 20:19

Не разбирам от проектиране но съм чувал, че се започва с виза за проектиране а не с меморандоми. Ако Пловдив имаше отговорни управници щеше да наложат милионни глоби на собствениците на тютюневите складове за това ,че не ги опазиха и изгоряха и щяха да им ги отнемат в полза на общината.Общината разчиства останките и строи опера бижу. Мястото е много подходящо.Но понеже е Пловдивска община няма да има сграда за опера и след 30 години.

Отговори
4 3
От Общината,почтен чиновник

От Общината,почтен чиновник

28.11.2021 | 18:27

Маминия от безброй проекти ,които не се реализираха си направи половината пари.Лапачу се опитва да копира крадеца на века.Ами байно,има готов проект направен от общината за операта.Вземи бе, тъпир си виж архивите.Но сега налапа 300 хиляди лева от ,които половината ще отидат където трябва.Минека хал хабер си няма с какви лапачи си има работа.

Отговори
7 4
"...ТРЕТИЯТ  ПЕЧЕЛИ..."

"...ТРЕТИЯТ ПЕЧЕЛИ..."

28.11.2021 | 16:58

“Двама се карат = ТРЕТИЯТ печели” както казват, в случая двама се надлъгват (Министерството със заплатите и Общината) за да може “фондация” да цуне безплатно теренче вместо да си купи парцел. 1."Проекти" и "конкурси" в този Град нищо не значат, празни приказки без резултат. 2.Самата идея “меморандум” няма правна, законна, задължителна сила. Хороскоп, един вид. Зико като отиде на бунището както Тотев = неговият подпис никого не задължава. 3.ТРИ страни тези преговори нямат. Те са между Работодателя Министър който плаща държавни чиновнически заплати на свободни артисти, вместо да ги остави на самоиздръжка, както са оперните трупи по света – и Общината. ТРЕТА стране с кроежи за далавери няма място.

Отговори
3 3
конкурси, конкурси . . .

конкурси, конкурси . . .

28.11.2021 | 17:43

Още преди стотина години младият арх. Стефан Джаков (къщата с куличката над Античния) спечели конкурс за Халите = устроени в остъкления повдигнато двор на Куршум Хан. В резултат сега Градът няма нито Куршум Хан, нито "Хали" =Хале=Зала, а жалки сергийки. В 1967 с голями фишеци международният архитектурен конкурс за ЦГЧаст / ЦЕНТЪРА беше спечелен от семейства архитекти Петкови и Велчеви. В резултат всичко, което се случи из Центъро стана обратно на Проекта. А самата идея Пловдив / Сидни Опера е комплексарска. Сградата в Сидни е налудничава, антиоперна изг7зица, а пък трупата в Сидни е на читалищно равнище. Метрополитън Опера в Ню Йорк бидейки ИСТИНСКА -на самоиздръжка, а не на държавни заплати- закапачи при избухването на пандемията, уволни всички до чистачките, само пазванти скучаят из залите, прекрати договорите, та сега световни звезди търсят препитание, щом няма купувачи за трицифрените билети . . . пък филипополски менте-фондации надхитриха НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ. И по-лошо ша става, оказва се . . .

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?