Следвайте ни

Обявяват конкурс за нов омбудсман на Пловдив

viber icon

Общинските съветници решиха да се проведе конкурс за избор на обществен посредник с 46 гласа „за“.  Причината е, че мандатът на градския омбудсман е 4 години, а заемащият сега поста е вече шеста година. Конкурсът трябва да се проведе до 30 септември. На сесията беше сформирана временна комисия от 7 съветници, които ще оценяват  кандидатите. Те са Ангел Славов, Добромира Тошева, Румяна Толова, Таня Георгиева, Евелин Парасков, Стефан Послийски и Стефан Аксиев.

Сред изискванията за обмудсман е задължително висше образование. Освен това кандидатът няма право да бъде член на партия, да съвместява поста с работа в общинска и държавна администрация, да участва в синдикат и в управление на търговски дружества. На конкурса желаещите да заемат позицията трябва да представят концепция за посредническата дейност между граждани, различни организации и институции, а на събеседването да я защитят. Препоръчителна е правната култура. 

По време на сесията наемателите на помещенията и оборудването в Дома на културата „Борис Христов”, чиято дейност е ограничена заради извънредните мерки, поискаха от Общината да им бъде намален наемът. Според пандемичните мерки на културните прояви бяха допускани  до 30% посетители, след това - до 50 на сто. Старейшините обаче отказаха с 38 гласа „въздържал се“. Само 8 общински съветници бяха съгласни. 

Предложението беше внесено от Демократична България, като в него те изтъкваха, че местната администрация трябва в максимална степен да съдейства на физическите и юридическите лица, които организират културни и развлекателни мероприятия, още повече че градът спечели престижната титла Европейска столица на културата 2019. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

лимбо

лимбо

20.05.2021 | 14:08

Избират си Буфер да предпазва администрацията от неприятности и илюзия , че нещо се прави.

Отговори
0 0
Крадецът на субсидията

Крадецът на субсидията

20.05.2021 | 13:58

За какъв муй е тоя омбудсман?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?