Следвайте ни

Обявиха конкурс за мемориал на загиналите в петте войни пловдивчани

viber icon

Вдигат мемориал в памет на пловдивчани, загинали във войните за национално обединение, съобщи кметът Здравко Димитров. Той ще бъде разположен в южното подножие на Младежкия хълм  и пред него ще се отдава почит на загиналите в пет войни - Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Общо 1300 пловдивчани са дали живота си за родината.

Градоначалникът  припомни, че тази инициатива бележи началото си още от 30-те години на миналия век, по време на управлението на Божидар Здравков. Идеята за нея беше повдигната на въпрос отново при отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймакчалан, но във времето реализацията беше отлагана. Вече е обявен открит конкурс.  „Смятаме да дадем край на това начинание и да отдадем заслуженото на тези, които са живели преди нас и са отдали живота си за свободата ни“, каза Здравко Димитров.

При проектните предложения участниците в конкурса трябва да се съобразят със спецификата на терена на Младежкия хълм. Конкурсът за цялостна визия на мемориала ще тече до края на март 2022 година. „Това е едно своеобразно допитване до обществеността за това как да изглежда този мемориал. Той не трябва само да е скулптурно произведение, а и да се вписва елегантно в околната среда.Озеленяването трябва да е съобразено с района, да не се внасят нехарактерни растителни видове“, заяви заместник-кметът по култура Пламен Панов.

Той подчерта още, че очаква творческите гилдии под тепетата да вземат дейно участие в проекта. В плана за изграждане на визията на монумента  могат да се включат и гражданите, като представят своята концепция. Не се изисква знания за проектантска способност.

Финансовите параметри на проекта не трябва да надвишават 350 000 лв., като сумата тепърва ще се набира чрез дарения на пловдивчани. Те ще бъдат събирани от  Инициативния комитет, в който влизат бившият кмет Иван Тотев, Менда Стоянова, ген. Явор Матеев, директорът на РИМ д-р Стефан Шивачев, Петър Мутафчиев и общественици.

 Генерал-майор Явор Матеев заяви, че ще призове с писмо  всички военни организации да се включат със средства, така че това да бъде паметникът изграден от народа на Пловдив и областта.

Намирането на подходящо място за изграждането е отнело година и половина. „Районът и мястото трябва да отговарят на няколко изисквания по отношение на подход, противопожарни изисквания, възможност за провеждане на военни, граждански и църковни церемонии. С фона на тепето придобива и един величествен облик“, отбеляза ген. майор Явор Матеев.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Популистите!

Популистите!

15.12.2020 | 14:25

А мемориал на загиналите от Ковид19, Българи поради нехайството на властите и неадекватното лечение на хората, няма ли да направите! Вярно е че паметта на загиналите за България трябва да се тачи и слави, но тогава когато хората измират като мухи от липса на лечение да се дават пари за това е подигравка!

Отговори
2 1
Батко

Батко

15.12.2020 | 14:10

Зико, вземете оправете улиците, мъртвите отдавна не им пука, ние живите газим кал и дупки!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?