Следвайте ни

Обявиха конкурс за директор на Летище Пловдив, допускат се филолози и педагози

viber icon

Конкурс за изпълнителен директор на "Летище Пловдив" ЕАД и двама членове на Съвета на директорите обяви Министерството на транспорта. Процедурата е според изискванията на Закона за публичните предприятия. Чл. 21, т.1 визира, че всички членове на органите за управление и контрол се избират и назначават след провеждане на конкурс. От ведомството, ръководено от министър Росен Желязков, уточниха, че процедурата ще засегне общо 21 държавни компании в транспорта.

Крайният срок за подаване на документи е 22 октомври, а заповед за това е пусната 10 дни по-рано единствено в сайта на Министерство на транспорта. Любопитна подробност относно изискванията към кандидатите е, че до участие в надпреварата се допускат педагози и филолози.

От 2018 г. директор на аеропорта край Крумово е дългогодишният служител и бивш шеф на борда на директорите Спас Шуманов. Той пое поста от Христо Щерионов, който си подаде оставка. В момента единственият член на Съвета на директорите е бившият народен представител от ГЕРБ Силвия Хубенова. До миналата година в борда участваше и ексдепутатът от ГЕРБ Стефан Дедев. След като миналата есен бе избран за зам.- шеф на Общинския съвет в Пловдив, той се оттегли от летището. До 2015 г. заплата оттам получаваше и бившият шеф на образованието в Пловдив Павлинка Кацарова.

По време на конкурса, който ще е на две части, ще бъдат избрани двама представители на държавата и един независим член на Съвета на директорите. В първата част кандидатите трябва да представят писмена концепция за развитие на летището. До втори тур, който ще е устен, ще се допускат тези, които са получили най-малко 20 точки. Те пък трябва да обяснят каква е визията им за летището в условията на концесия. Както "Марица" писа, концесията за аеропорта се отложи 3 пъти тази година, като новият срок за подаване на оферти е до 26 ноември 2020 г.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

СЛУЖИТЕЛ

СЛУЖИТЕЛ

27.11.2020 | 09:42

ЦУРКАТА СОТИРОВА ДА СЛОЖАТ ЗА ДИРЕКТОР. ТЯ И БЕЗ ДРУГО Е НОМЕР ЕДНО В КРАЖБИТЕ, ТАКА ЩЕ ГО РАЗВИЕ, ЧЕ СВЯТ ЩЕ СЕ ЗАВИЕ НА ЛЕТИЩЕТО. ТЯ МИСЛЯ, ЧЕ Е НАЙ КРАДЛИВАТА СВИНЯ И ДОСТОЙНА ЗА ПОСТА

Отговори
1 0
Потърпевш

Потърпевш

22.10.2020 | 17:05

Дами и господа.Колкото и да са саркастични горните коментари са невероятно правдиви.Много е чудно,защо е необходим борд на летище Пловдив на което работят около 70 човека.Отговорът е че така било по закон.АМИ ПРОМЕНЕТЕ ГО ТОЗИ СКАПАН ЗАКОН!От години бордът е тричленен и съставен от некомпетентни партийни съподвижници, нямащи нищо общо освен възнаграждението си с летището.Тоест хора на хранилка,което показва и новият конкурс.Избраният ще е педагог или филолог и само дето не е казано,че ще се казва примерно Иван.А концепцията за летището от такива специалисти би била да речем,като влиянието на лунното затъмнение върху мензиса на кокошките.Това е гнусно,долно,нагло и гротескно на фона на краденото и обрулено дружество с обезверени работници с орязани възнаграждения от правещо неверояатни шпагати за целта ръководство.Дружество държавно от което държавата от години е абдикирала.С 70% съкратен персонал,амортизирана скапана техника(има стълби за обслужване на пътниците на над 60г сертифицирани за годни).Некадърни столични управници от най-високо ниво,волно или от глупост намалиха обема на работа и доведоха нещата дотам,че да се вменява вина на персонала,че не работи . Изпълнителният директор се държи като бразилски арендатор.От устата му излизат само монолози.Говори само за задължения а погазва кодекси и закони като избягва документалистиката.Обстановката е тягостна.Не е имало производствено събрание от пристигането му!Преди години имаше финансови одити.Къде са?На власт имащите им е явно по удобно да ги няма.Спирам до тук.Това е само една малка щриха от случващото се.

Отговори
3 2
Антитерорист

Антитерорист

21.10.2020 | 13:58

Ама как филолози и педагози?! Там виреят кадри само на Великото Училище за Силови Играчи - ВУСИ. Не си ли от село Ивайло, Избегли, Харманли, Берковица или Лом и можеш ли да си напишеш името с по-малко от 3 грешки - не ставаш за авиатор. А гореописаният "дългогодишен служител" Пайката Шуманов не знае Фалконът дали му трябва стълба, ама знае да се моли да го качат на разходка из облаците - това му е целият дългогодишен допир с авиацията. Затова нека пак си подготви документите за кандидатстване, да сложи кадифеното костюмче, лачените чепици и дамската си чанта - няма по-подготвен кадър!

Отговори
6 0
На Тати момчето

На Тати момчето

21.10.2020 | 14:55

ауе кои си ти да нареждаш Боса така уе? той тате ни взима от ВУСИто, щото всичкото охранител и бакшиш сме се там - каде да идем иначе? след като сме били в часния сектор цел живот като Татко Бос- и той е бил охрана на село кат мен ко мислиш ти? нас летиштето ни е кат селска дискотека - охраняваме си карами съ с патниците па и пари ни дават кои кат нас

Отговори
3 0
Dii

Dii

20.10.2020 | 18:39

Амчи Павлинка е супер кандидат, даже малко е заслабнала, зер от 2015 са бая годинки далеч от копанята. И Дедев е наш човек! В краен случай може и Кошински, той май завърши вишу. Иначе много е подходящ Тютюков, той е дялан камък. Няма и един ден трудов стаж извън общината. Много е печен в общинските дела, няма значение кой е на власт- Тютюков е на власт. Келепир има в тая работа, това коктейлите и софрите не ги броим. Компетентен е човека, та с 1 летище ли няма да се справи? Пък и има мазна усмивка.

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?